Yeşil ekonomik dönüşüm ve etkileri
Green economic transformation and its effects
- Tez No: 909565
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EREN ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: yeşil ekonomi, Avrupa Yeşil Mutabakatı, sürdürülebilir kalkınma, döngüsel ekonomi, küresel amaçlar, Türkiye AYM, yeşil büyüme, yeşil işler, yenilenebilir enerji, Green Economy, European Green Agreement, Sustainable Development, Circular Economy, Global Goals, Turkish European Green Agreement, Green Growth, Green Jobs, Renewable Energy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışma ile; yeşil ekonomik düzene geçişin küresel düzeyde öneminin kavranmasını sağlamak ve ekonomiler üzerinde yaratacağı etkileri değerlendirmek amaçlanmaktadır. Çalışmanın amacına uygun olarak ilk sürdürülebilir kalkınma kavramı ve BM'nin sürdürülebilir kalkınma üzerinden kurmaya çalıştığı yeşil ekonomi politikası; döngüsel ekonomi, yeşil büyüme, yeşil istihdam kavramları üzerinden incelenmiştir. BM'nin yeşil ekonomi politikası, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasını mümkün kılan bir araç şeklinde karşımıza çıkmaktadır. AB, küresel liderlik hedefine uygun olacak ve enerji konusundaki hedeflerinin gerçekleşmesine imkan sağlayacak olan Avrupa Yeşil Mutabakatı'nı yayınlamıştır. Çalışmanın devamında AB'nin geçmişten günümüze yeşil ekonomi politikası incelenmiş ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında belirlediği hedef ve eylemlere uyumu değerlendirilmiştir ve AB'nin özellikle enerji konusunda birçok ulusal ve uluslararası eylemi hayat geçirdiği görülmüştür. Türkiye'nin uzun yıllardır AB ile ticari ve siyasi yönden bağlantısı bulunmaktadır. Türkiye hem ekonomisinin devamlılığını sağlamak hem de rekabet edebilirliğini korumak adına Avrupa Yeşil Mutabakatı'nı yayınlamıştır. Çalışmada Türkiye'nin yeşil ekonomi politikası Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum kapsamında değerlendirilmiştir. Gelişmekte olan ülke kategorisinde yer almasına rağmen Türkiye'nin yeşil ekonomi konusunda gerçekleştirdiği yatırım ve projelerden sağladığı başarılar uluslararası aktörlerinde dikkati çekmiştir ve Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum kapsamında olumlu yönde ilerleme kaydettiği gözlemlenmiştir. Çalışma için ulusal ve uluslararası kuruluşların yayınlarından, ulusal ve uluslararası akademik çalışmalardan (makale, tez, kitap vb.), resmi internet sayfalarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study it is aimed to ensure that the importance of the transition to a green economic order is understood at the global level and to evaluate the effects it will have on ecomomies. In accordance with the purpose of the study, the first concept of sustainable development and the green economy policy that the UN is trying to establish through sustainable development were examined through the concepts of circular economy, green growth, green Employment. The UN's green economy policy appears in the form of a tool that makes it possible to achieve the sustainable development goals.The EU has published the European Green Agreement, which will be in line with its global leadership goal and will enable the realization of its energy goals. In the continuation of the study, the EU's green economy policy from past to present has been examined and its compliance with the goals and actions set within the scope of the European Green Agreement has been evaluated and it has been seen that the EU has implemented many national and international actions,especially on energy. Turkey has had commercial and political ties with the EU for many years. Turkey has published the European Green Agreement both to ensure the continuity ofits economy and to protect its competitiveness. In the study, Turkey's green economy policy was evaluated within the scope of compliance with the European Green Agreement. Despite being included in the developing country category, Turkey's achievements from investments and projects carried out in the field of green economy have attracted attention from its international actors and it has been observed taht it has made positive progress within the scope of compliance with the European Green Agreement for the study, from the Publications of national and international organizations, from national and international academic studies (articles, theses, boks, etc.), official internet pages were used.