Eskişehir kentinin sanayileşme sürecinde fabrikalar bölgesinin değişim ve dönüşüm evreleri
The stages of the change and transformation of the factories district in the timespan of industrialization of the city of Eskişehir
  1. Tez No: 266369
  2. Yazar: BURCU BAYKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADUN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Urban transformation, industrialization, Eskişehir, The Factories? District
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, günümüz kent dinamiklerinin dönüşüme olan etkilerinin Eskişehir ili üzerinden ele alınarak, incelenmesini anlatmaktadır. Dönüşüm dinamikleri, kentlerin ve kentsel dönüşüm kavramının geçirdiği ekonomik, sosyal ve mekansal dönüşümlerle birlikte ele alınarak incelenmiştir.Çalışmam bu kapsamda, kentsel dönüşüm kavramının tanımıyla başlamış ve kentsel dönüşümün özelliklerinin, nedenlerinin, hedeflerinin, yöntemlerinin ve boyutlarının anlatılmasıyla devam etmiştir.Tüm bu veriler ışığında kentsel dönüşüm kavramı, Eskişehir örneği üzerinden ele alınmıştır. 1923 yılından günümüze kadarki sanayileşme süreci incelenerek, mekansal gelişime olan etkileri irdelenmiştir. Tüm veriler ışığında, `Fabrikalar Bölgesi'nin dönüşüm evreleri örneklendirmelerle anlatılmıştır.Çalışmada izlenilen yöntem; ilgili literatürlerin taranması, dinamiklerin, örneklerin sunulması, Büyükşehir Belediyesi arşivinden gerekli plan notlarının çıkartılarak; örneklemelerle değişim, gelişim ve dönüşüm evrelerinin incelenmesini içermektedir.Eskişehir kentinde `Fabrikalar Bölgesi'nde oluşturulan bu çalışmada varılan sonuç göstermiştir ki; kent ve kentli halk için yapılan tüm çalışmalar değişim ve dönüşümü sağlamıştır. Fabrikaların ağırlıklı olarak bulunduğu bölge, artık kent merkezine çok yakın ve sosyal programları içinde barındıran bir bölge olmuştur. Konutlar, aktivitasyon alanları, oteller, barlar, eğlence mekanları, yeşil alanlar ve gençlik merkezi ile 24 saat yaşanılabilir bir bölge oluşturulması amaçlanmıştır.Sonuç olarak; ?Kentsel Dönüşüm Kavramı? ve Eskişehir ?Eski Fabrikalar Bölgesi?ndeki değişim, gelişim ve dönüşümlerin; sanayileşme ve mekansal gelişim süreciyle bütünsel olarak ilişkilendirilmesi ve yeni bakış açılarının geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study describes the investigation of the effects of city dynamics on the urban transformation in case of Eskişehir. Transformation dymanics has been examined in relation with the economic, social and spatial transformations of the cities and the concept of urban transformation.In this context, my study starts with the definition of urban transformation and continues by explaining the properties, reasons, aims, methods and dimensions of the urban transformation.Under the light of these data; the concept of urban transformation has been studied by adopting Eskişehir as a workspace. By studying the timespan of industrialization starting from 1923, the effects on spatial headway has been examined. The phases of the transformation of the Factories? District has been exemplified by using the district?s related data.The methodology used in the study involves the literature survey, the exemplification of the urban dynamics and the examination of the change, the development and the transformation phases by obtaining the necessary planning notes from the Metropolitan Municipality.The results of this study of the Factories? District in Eskişehir has shown that all the work done for the city and the citizens have fulfilled the change and the transformation. The district where once heavily composed of factories is a space including social programs, and is very close to the Centrum now. The district is aimed to be a 24-hour live area with dwellings, activation fields, hotels, bars, recreation places, green fields and youth center.As a result; the concept of urban transformation and the change, development and transformation in the Factories? District of Eskişehir have been aimed to adjoin with the industrial and spatial development process in a holistic way, and also developing new viewpoints simultaneously.