Structural analysis in Beypazarı-Ayaş-Kazan-Peçenek area NW of Ankara (Turkey)
Beypazarı-Ayaş-Kazan-Peçenek bölgesinde yapısal analiz, Ankara kuzeybatısı (Türkiye)
- Tez No: 90957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT TOPRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: monoklinal, tabaka düzlemi, slip analizi, Neojen tektonik fazları, KB Ankara vı, monocline, slip analysis, bedding planes, Neogene tectonic phases, NW of Ankara IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
öz BEYPAZARI-AYAŞ-KAZAN-PEÇENEK BÖLGESİNDE YAPISAL ANALİZ ANKARA KUZEYBATISI (TÜRKİYE) DEMİRCİ, Cengiz Y. Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Vedat TOPRAK Mart 2000, 178 Sayfa Bu çalışma Beypazarı-Ayaş-Kazan-Çeltikçi bölgesinde yüzeyleyen Neojen istifi içinde gelişmiş jeolojik yapıların analizini ve değerlendirmesini amaçlar. Alandaki Neojen birimler, alttan üste doğru, Çoraklar (Erken Miyosen), Hırka (Erken Miyosen), Akpınar (Erken-Orta Miyosen) Çayırhan (Geç Miyosen) ve Kirmir (Geç Miyosen) formasyonlarından oluşur. Kirmir Formasyonundan bu çalışmada yapılan bir yaş analizi 7.7+0.4 milyon yıl vermiştir. Neojen birimleri Miyosen öncesi birimleri uyumsuz olarak örtmekte, Pliyo-Kuvaterner yaşlı klastik kayalar tarafından ise uyumsuz olarak örtülmektedir. İncelenen jeolojik yapılar tabakalanma, monoclinaller ve faylardır. Toplam 1990 adet tabaka düzlemi ölçülmüş ve farklı alanlarda değişik birimler için proses edilmiştir. Buna göre kıvrım eksenleri egemen olarak KD-GByönündedir. On adet monoclinal belirlenmiş ve tanımları yapılmıştır. Monoclinal eksenleri kıvrım eksenlerine paralledir. Fay düzlemleri boyunca ölçülen kayma lineasyon verileri“direct inversion method”kullanılarak proses edilmiştir. Analiz sonuçları bölgede Neojen dönemi için üç farklı tektonik fazın varlığını göstermiştir. Yaşlıdan gence doğru bu fazların egemen stres yönleri 1) 096°, 17° (sıkıştırma), 2) 189°, 17° (sıkıştırma), and 3) 308°, 88° (genişleme) olarak belirlenmiştir. Kayma lineasyon verilerindeki izlerden de anlaşıldığı gibi alandaki birçok fay yeni dönemlerde harekete geçmiştir. Eksenleri K-G doğruldusunda gelişmiş devrik kıvrımlar birinci fazda oluşmuştur. Bu faz Çayırhan Formasyonu sonrası Kirmir Formasyonu öncesi bir dönemde oluşmuştur. İkinci faz monoklinallerin oluşumunu sağlayan ve Kirmir Formasyonunun çökelimini denetleyen fazdır. Bu nedenle, bu fazın yaşı Geç Miyosendir. Son faz ise, deprem çözümlemelerinden de anlaşılacağı gibi, bölgede halen egemen olan fazdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL ANALYSIS IN BEYPAZARI-AYAŞ-KAZAN-PEÇENEK AREA NW OF ANKARA (TURKEY) DEMİRCİ, Cengiz Y. Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Vedat TOPRAK March 2000, 1 78 Pages This study deals with the analysis and evaluation of geologic structures developed within Neogene sequences in Beypazarı-Ayaş-Kazan-Çeltikçi area. Neogene units exposed in the area are, from bottom to top, Çoraklar (Early Miocene), Hırka (Early Miocene), Akpinar (Middle-Late Miocene), Çayırhan (Late Miocene) and Kirmir (Late Miocene) formations. An age determination carried out in this study yielded 7.7+0.4 Ma for Kirmir Formation. Neogene sequence unconformably overlies pre-Miocene basement rocks and is unconformably overlain by Plio-Quaternary clastic rocks. Neogene volcanics usually underlie unconformably Neogene sequence. Geological structures analyzed in the area are bedding planes, monoclines and faults. A total of 1990 bedding planes are measured and processed for Hidifferent units in separate areas. Accordingly the fold axis are in dominantly NE-SW direction. Ten monoclines are identified and described in the area. Monoclinal axis are parallel to the fold axis. Slip lineation data are measured along the fault planes and processed using direct inversion method. Analysis indicate that there are three tectonic phases in the area for Neogene period. Directions of the maximum principal stresses of these phases are, from oldest to youngest, 1) 096°, 17° (compression), 2) 189°, 17° (compression), and 3) 308°, 88° (extension). Most of the faults in the area are reactivated in the next phases as indicated by overprinted slickensides. Overturned beds with N-S fold axes are the products of first compression phase. Age of this phase is post-Çay irhan and pre-Kirmir formations. Second compression phase produced the monoclines and controlled deposition of Kirmir Formation. Therefore, age of this phase is Late Miocene. Extensional phase is still operating in the area as depicted by the focal mechanisms of recent earthquakes.