Küresel kamusal mallar bağlamında çevre kirliliği bilincini ölçmeye yönelik bir alan araştırması: Kütahya ili örneği
A field research to measure environmental pollution awareness in the context of global public goods: The case of Kütahya province
- Tez No: 909574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA HIZARCI BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Global public good, Environmental externality, Environmental awareness, Factor analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Küresel kamusal mal olarak çevre ve buna bağlı olarak ortaya çıkan çevresel sorunlar son yılların öne çıkan konuları arasında yer almaktadır. Çevre kirliliğinin etkisiyle doğal ve kamusal kaynakların giderek daha da yetersiz hâle geldiği ve yaşanılabilir alanların azaldığı görülmektedir. Ülkelerin vergiler ve yaptırımlar yoluyla çevresel dışsallıkların giderilmesi ve çözüm yollarını arttırdığı görülmektedir. Merkezi ve yerel yönetimler, giderek artan şekilde çevresel duyarlılığı artırma konusunda almış olduğu tedbirler ile halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışma da Kütahya ilinde çevre kirliliğini önlemek için alınan tedbirlerden olan vergilerin etkinliği bölge ilinde yaşayan halkın bilinç düzeyini ölçmede anket yönteminden faydalanılmıştır. 400 kişiye yöneltilen 24 ifadeden elde edilen bulgular değerlendirilmiş olup anket sonucumuza göre çevre kirliliğinin Kütahya ilinde çevre kirliliğinin sorun olduğu fakat çok yüksek düzeyde olmadığını ve kirliliği azaltma da gelecek yeni vergilerin etkili olabileceğini vurgulamışlardır. Çevre kirliliğini azaltmada vergilerin amacı dışında kullanıldığını ve yeterince bilgilerinin olmadıklarını belirtmişlerdir. Çalışma da yer alan çevre bilinci faktörünün bağımsız değişkenler üzerinde etkisinin olduğu saptanmıştır. Çevre vergisi bilincine dair ifadeler ile hem cinsiyet hem de medeni durum arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Anahtar Kelimler: Küresel kamusal mal, Çevresel dışsallık, Çevre bilinci, Faktör analizi
Özet (Çeviri)
The environment as a global public good and the resulting environmental problems are among the prominent issues of recent years. It is seen that natural and public resources are becoming increasingly inadequate and livable areas are decreasing due to the effect of environmental pollution. It is seen that countries are increasing the ways to eliminate environmental externalities and solutions through taxes and sanctions. Central and local governments are increasingly working to raise public awareness through the measures they have taken to increase environmental awareness. In this study, the survey method was used to measure the awareness level of the people living in the region about the effectiveness of taxes, which are among the measures taken to prevent environmental pollution in the province of Kütahya. The findings obtained from 24 statements directed to 400 people were evaluated, and according to our survey results, it was emphasized that environmental pollution is a problem in the province of Kütahya, but it is not at a very high level, and new taxes may be effective in reducing pollution. They stated that taxes were used for purposes other than their intended purpose in reducing environmental pollution and that they did not have enough information. It was determined that the environmental awareness factor in the study had an effect on the independent variables. A significant difference was found between statements regarding environmental tax awareness and both gender and marital status.