İhracat ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye-İngiltere örneği
Export economic growth relationship: Turkey-UK example
  1. Tez No: 909672
  2. Yazar: GÜLŞEN YANAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDENUR ADIGÜZEL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası Ticaret, Economics, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İngiltere, ARDL Analizi, Ekonomik Büyüme, Dış Ticaret, Türkiye, England, ARDL Analysis, Economic Growth, Foreign Trade
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ülkelerin temel arzusu sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınmadır. Bu bağlamda küreselleşen dünyada ekonomik büyümeyi tetikleyecek ve sürdürülebilir kılacak politikalara ve faaliyetlere yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Hem bilim insanları hem de ekonomi otoriteleri dış ticaretin söz konusu faaliyetler içerisinde olup olmadığı ile ilgili çalışmalar yürütmektedirler. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihracat ve ithalat faaliyetlerinin büyüme ile ilşkisi amprik çalışmaların da temel sorularını oluşturmaktadır. Bu çalışmada 2004 – 2023 Dönemi için Türkiye'den İngiltere'ye gerçekleştirilen ihracatın Türkiye ekonomisi açısından ekonomik büyümenin dinamiği olup olmadığı sorusuna yanıt aranmaktadır. Çalışmada Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Modeli-ARDL modeli kullanılmıştır. Analizleri yapılmıştır ve değişkenler arasında eşbütünleşik ilişki vardır. Türkiye'den İngiltere'ye olan ihracat ile ekonomik büyüme arasında meydana gelen artış ve azalışlar birbirlerine etki etmektedir sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main desire of countries is sustainable economic growth and development. In this context, research is being carried out on policies and activities that will trigger economic growth and make it sustainable in the globalizing world. Both scientists and economic authorities are conducting studies on whether foreign trade is included in the activities in question. The relationship between export and import activities and growth, especially in developing countries, constitutes the basic questions of empirical studies. In this study, an answer is sought to the question of whether exports from Turkey to the UK for the period 2004 - 2023 are the dynamics of economic growth for the Turkish economy. Autoregressive Distributed Lag Model-ARDL model was used in the study. Analyzes have been made and it has been concluded that there is a cointegrated relationship between the variables, and that the increases and decreases between exports from Turkey to the UK and economic growth affect each other.