Recovery and re-use of demolition waste; recycling rubble for concrete components
Yıkıntı artıklarının geri kazanımı ve yeniden kullanımı; Kgir molozlarının beton ürünlerine dönüştürülmesi
- Tez No: 90968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Recycling, Recovery and Re-use of Building Materials, Demolition Waste, Deconstruction, Disasters, Self-help Projects. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
02 Yıkıntı Artıklarının Geri Kazanımı ve Yeniden Kullanımı; Kagir Molozlarının Beton Ürünlerine Dönüştürülmesi Soofia Tahira Elias Özkan Doktora, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Mimari Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arda Düzgüneş Ocak 2000,126 sayfa Bu çalışma ile doğal afet sonucunda ve/veya yenileme dolaysıyla ortaya çıkan bina yıkıntı molozlarının briket, döşeme karosu gibi beton yapı bileşenlerine dönüştürülmek suretiyle yeniden kazanabilirliği araştırılmıştır. Burada gözetilen temel ilke, yıkıntı molozlarından gelişmekte olan çoğu ülkede zaten yaygınca varolan gezici konkasörlerle elde edecek agreganın yine gezici kalıplama aygıtları aracılığı ile doğrudan afet/yıkım yerinde veya yakınında değerlendirilebilmesi olmuştur. Ankara da moloz dökümü ile ilgili veriler Çankaya Belediyesi'nden, afet bölgeleriyle ilgili demografik veriler ise Devlet İstatistik Enstitüsü'nden elde edilmiştir. Yıkım makinaları ve şekilleri ile artıkları geri kazanılması ve yeniden kullanılmasına ilişkin bilgiler piyasa araştırmasından, deprem bölgelerine yapılan gezilerden, Web sitelerinden ve konuyla ilgili literatür taramasından elde edilmiştir. Molozun agregaya dönüştürülüp geri kazandırılmasına ilişkin olarak yürütülen kimi deneysel araştırmaların sonuçları incelenmiş ve uygun yöntemlerle bunların istatistik analizleri yapılmıştır. Araştırma yıkım yerlerindeki geri kazanımların, gerek planlı gerek gelişigüzel, zaten devam ettiğini ortaya çıkarmıştır. Böylece tüm yıkıntı artıklarının ya olduğu gibi yeniden kullanıldığı, ya yeniden kullanılmak üzere değiştirildiği ya da geri kazanıldığı belirlenmiştir. Yanlızca kagir molozun, ya belediyelerce belirlenmiş atık dökme bölgelerinde, ya da yasadışı yollarla atılıp heder edildiği gözlenmiştir. Ayırıca deneysel araştırmalar üzerinde yürütülen istatiksel analizler, molozların yapısal olmayan beton yapıöğelerinin yapımı için RCA'lere (geri-dönüştürülmüş beton agregalar) dönüştürülebilineceğini göstermiştir. Topyekün olarak bakıldığında, araştırmanın sonuçlan, yanlızca ilgili tüm birim ve bireylerin yıkım sahalarında sergiledikleri davranış biçiminin denetim altına alınması bakımından değil; aynı zamanda tamamen önlenmese bile çevre kirlenmesinin yayılmasını engellemek bakımından da bu yerlerde geri kazanım ve yeniden kullanım yapılmasına gerek olduğunu göstermiştir. Buna bağlı olarak yazar biri toplumsal çalışmaları, diğeri yerel yönetim çalışmalarını yönlendirmek üzere iki ayrı yeniden yapılandırma ve kullanılma modeli sunmuştur. Çalışmanın sonunda geri dönüştürülen beton ve tuğla agreganın kullanılması ve standartlaştırmasına ilişkin araştırma ve geliştirme projelerinin başlatılması ve Türkiyenin Avrupa Birliğine yakın gelecekte söz konusu olan üyeliği karşısında acil bir gereklilik durumuna gelen yeniden kazanım çalışmalarının tanıtımları yönünden gereken yasal önlemlerle ilgili öneriler verilmiştir. Anahtar Sözcükler Yapı malzemelerinin geri dönüşümü, geri kazanımı ve yeniden kullanımı; yıkım molozu; söküm; yıkım; afet(ler); katılımcı projeler. VI tec, ^toffiötertffl m»
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY AND RE-USE OF DEMOLITION WASTE; RECYCLING RUBBLE FOR CONCRETE COMPONENTS Soofia Tahira Elias Özkan Ph.D. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arda Düzgüneş January 2000, 126 pages The objective of this study was to investigate the possibility of recycling demolition rubble into concrete building components like masonry blocks and pavement tiles. The basic assumption here was that demolition waste could be recycled more effectively on or close by the site of disaster / demolition, if mobile crushing plants are used and the aggregate thus obtained is utilized to produce concrete blocks, using simple block-making machines already popular in developing countries. Data regarding rubble disposal in Ankara was collected from the Çankaya Municipality while demographic data concerning the disaster areas was obtained from the DİE. Information with regard to the demolition equipment, modes of demolition, processes of recovery, reuse and recycling of demolition waste, both in Turkey and abroad, was obtained by market research, by field trips to sites of earthquake disasters, from Web-Sites and from a survey of literature. Data pertaining to current experimental research on the subject in various countries of the world was collected and analyzed using appropriate statistical methods in order to determine whether or not it would be possible to recycle rubble into aggregate. This study revealed that on-site reclamation is going on in both planned and un-planned demolition works. Almost all demolition waste is being re-used as-is, modified for re-use, or recycled; only rubble is wantonly wasted by disposal into landfills or by illegal dumping. Furthermore, statistical analysis of experimental data confirmed the suitability of recycling rubble into RCAs for the production of non-structural concrete components.The overall findings of the investigation were strongly indicative of the need for on-site recovery, re-use and recycling to the greatest extent possible; not only in accomodation of the behavioural attitudes displayed by the parties involved, but also in the interest of reducing - if not altogether preventing - further environmental desecration. To this end, the author proposes two model approaches for re-building and recycling activities: one designed to be implemented at community level and the other, at local government level. The study is concluded with suggestions for the establishment of research and development projects concerning the use and standardization of recycled concrete and masonry aggregates and the adoption of legislation for the promotion of recycling activities, a need more urgent now in view of Turkey's pending membership in the European Union.