Sigara içenlerde periodontal durum ve sigaranın cerrahi olmayan tedavi üzerine etkisinin klinik radyografik ve histopatolojik olark uzun dönem değerlendirilmesi
- Tez No: 90976
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL GÜNHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sigara. Erişkin Periodontitis, Periodontal Status, Cerrahi Olmayan Periodontal Tedavi, Gingiva, Langerhans Hücresi, Cigarette smoking, Adult Periodontitis, Periodontal Status, Non-Surgical Periodontal Therapy, Gingiva, Langerhans Cell
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
87 ÖZET Sigara İçenlerde Periodontal Durum ve Sigaranın Cerrahi Olmayan Tedavi Üzerine Etkisinin Klinik, Radyografik ve Histopatolojik Olarak Uzun Dönem Değerlendirilmesi Sigaranın genel sağlık üzerine olumsuz etkileri uzun yıllardır bilinen bir gerçektir. Son yıllarda sigara içmenin periodontal hastalıklar içinde bir risk faktörü olabileceği yönünde görüşler ileri sürülmeye başlanmıştır. Bu görüşten yola çıkarak sigaranın periodontal dokular açısından ne denli risk oluşturduğunu araştırmak çalışmamızın amacını teşkil etmiştir. Çalışmamızda, 1) Sigara içen ve içmeyen hastalarda başlangıç periodontal durum değerlendirmesi, 2) Cerrahi olmayan periodontal tedavi üzerine sigaranın olası etkisi klinik, radyografik ve histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Araştırmamızın baseline döneminde, yaşları 35-55 arası değişen (ortalama 41,9) ve cinsiyet farkı gözetilmeksizin 36 bayan, 64 erkek toplam 100 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Seçilen hastaların 50'si test grubu (sigara içenler), diğer 50'si kontrol grubu (sigara içmeyenler) olarak alınmıştır. Sigara kullanan hastaların günlük tüketim adetlerinin en az 20 olmasına dikkat edilmiştir. Tüm klinik değerlendirmeler her dişin mezial, distal, bukkal ve lingual olmak üzere 4 yüzeyinden elde edilmiştir. Klinik parametreler olarak; Plak indeks (PI), gingival indeks (GI), sondalamada kanama indeksi (SKİ), sondalanan cep derinliği (SCD), dişeti oluğu akış hızı miktarı (GCF), sondalamada ataşman seviyesi (SAS), dişeti çekilmesi (DÇ), alveolar kemik seviyesi (AKS) değerlendirilmiştir. Daha sonra bu hastalar içerisinden 4-6 mm arası cep derinliğine sahip 15 sigara içen, 15 sigara içmeyen toplam 30 erişkin periodontisli hasta cerrahi olmayan periodontal tedaviye (subgingival küretaj) alınmıştır. Hastaların kontrol aylan olarak başlangıç 3. ay, 6. ay, 12. aylar seçilmiş olup tedavi süresince oral hijyen motivasyonları tekrarlanmıştır. Alveolar kemik seviyesini saptamak üzerine başlangıç 12. aylarda paralel radyografik teknik kullanılmış ve tedavi hastalan için bu teknik standardize edilmiştir.88 Histopatolojik inceleme için, başlangıç değerlendirmeye alınan ve 6-8 mm cep derinliğine sahip flep endikasyonu olan hastalardan biopsi alınmış ve CD la (OKT6) monoclonal antibody boyası ile immünohistokimya kullanılarak, sigara içen (n=10) ve içmeyen (n=10) toplam 20 hastada epitel kalınlıkları ve infeksiyon derecelerine göre ışık mikroskobunda Lh yoğunlukları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, baseline değerlendirmesinde sigara içen grupta klinik parametrelerin diğer gruba göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu, yani sigara içmenin periodontal durumu olumsuz etkilediği gözlenmiştir. Ancak tedavi sonrası sigaranın etkisinin kaybolduğu ve tedavi üzerine olumsuz etkisinin bulunmadığı saptanmıştır, yine sigara içen ve içmeyen gruplarda Lh yoğunlukları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu çalışmanın sonuçları, oral hijyene dikkat edilmediğinde sigara kullanımı ile beraber periodontal hastalığın şiddetinin artabileceğini ancak hastaların oral hijyen seviyelerinin üst sınırlarda tutulduğunda sigaranın tedavi sonucu iyileşme üzerine olumsuz bir katkısının olmayacağını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
89 SUMMARY Periodontal Status in Smokers and The Effect of Smoking on Non- Surgical Periodontal Therapy. A Long Term Clinical, Radiographic, and Histological Evaluation. The influence of smoking on sistematically health has been known by many years. In the last years there is increasing evidence that cigarette smoking is a risk factor for periodontal disease for this reason the objective of this study was to search the risk of cigarette smoking on periodontal tissues. In this study, 1- Periodontal status evaluation in smokers and non-smokers, 2- The clinical, radiographic and histological evaluation of the possible effect of smoking on non-surgical periodontal therapy. At baseline the study group included 100 patients aged 35-55 years (mean= 41.9) those 36 female, 64 male. The study group were divided into 2 groups, 50 patient were taken as a test group (smokers) and the other 50 patient were taken as a kontrol group (non-smokers). Smokers present consumption being 20 cigarettes at least per day. All clinical evalvations were performed at 4 sites per tooth including mesial, distal, bukkal and lingual aspects. The following parameters were evaluated; plague indeks (PI), gingival indeks (GI), bleeding on probing (BOP), probing pocket depth (PPD), gingival crevicular fluid (GCF), alveolar bone level (ABL), gingival recession level (GRL). Then patients with probing depth 4-6 mm were selected for the non-surgical periodontal treatment (subgingival curettage). 30 patients with adult periodontitis, 15 smokers, 1 5 non-smokers taken into account.90 Patients were monitored baseline, 3th month, 6th month, 12th month and oral hygine instruction was repeated throughout the study period. Radiographs were taken by using the standart paralleling technique at baseline and 12th months after the therapy in order to determine alveolar bone levels. The biopsi was taken from the patients for the histopathohogic examination which has 6-8 mm pocket depth with flep indications for the baseline evaluation. By using CD la (OKT6) monoclonal antibody with immunocytochemical technique, Lh density was evaluated by the thickness of epithelium and infections degrees at 20 patients which were smokers (n=10) and non-smokers (n=10). The results of this study demonstrated that, at the baseline evaluation, the clinic parameters in smokers showed significantly higher results. This means smoking has a negative effect on periodontal status. But after the theraphy, effect of smoking on periodontal tissues seem disappeared, Also cigarette smoking has no negative effect on therapy and also there is no significantly differences on Lh density between smokers and non-smokers. As a result the probability of periodontal disease can be increased by smoking if the patients didn't conform to oral hygiene procedures, if the patients apply oral hygiene procedues at a high level but smoking has no negative effect on improvement.