Oscillation of functional differential equations
Fonksiyonel diferensiyel denklemlerin salınımı
- Tez No: 90975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AĞACIK ZAFER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Salınım, Gecikmeli Denklem, Nötral Denklem, Pozitif Çözüm, Doğrusal Olmayan, Yüksek Mertebe, Kuvvet Terimi, Damping”Terim. vı, Oscillation, Delay Equation, Neutral Equation, Positive Solution, Nonlinear, Higher Order, Forcing Term, Damping Term. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz fonksiyonel differensiyel denklemlerin salinimi (şahiner) yılmaz, yeter Doktora, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ağacık Zafer Temmuz 2000, 120 sayfa. Fonksiyonel diferansiyel denklemlerin salınımının incelendiği bu tez beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, doğal olarak önbilgiler içermektedir, ikinci bölüm de ise z(t) = x(t) + c(t)x(r(t)) olmak üzere, z^(t) + q(t)f(x(a(t))) = h(t) nötral fonksiyonel diferansiyel denkleminin sınırlı çözümlerinin salımmıyla ilgili gerek ve yeter şartlar verilmektedir. Ayrıca, (a(tMx{t))xl»-»(t))' + k{t)xW{t) + q(t)f(x(a(t))) = 0, (a{t)1>{x{t))J{t))' + k(t)z'(t) + q(t)f(x(a{t))) = 0, ve zW(t) +p(t)(z^-1\t))+q(t)\x(a(t))\asEa[x(a(t))} = 0, türündeki denklemlerin salımmıyla ilgili yeter şartlar, sırasıyla, bölüm 3, bölüm 4 ve bölüm 5 te elde edilmiştir. Yukarda bahsedilen denklemlerle ilgili sonuçlar, daha önce elde elilenlerle kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OSCILLATION OF FUNCTIONAL DIFFERENTIAL EQUATIONS (ŞAHİNER) YILMAZ, YETER Ph.D., Department of Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ağacık Zafer June 2000, 120 pages. In this thesis oscillation of functional differential equations is analysed. Our dissertation contains five chapter. The first chapter is essentially introductory in nature. In Chapter 2, we present necessary and sufficient conditions for oscillation of bounded solutions of neutral functional differential equation z{n)(t)+q(t)f(x(a(t)))=h(t) where z{t) - x(t) + c(t)x(T(t)). In Chapter 3, Chapter 4 and Chapter 5, we study the oscillation of differential equations of the form (aCiM^i))^-1^))' + k{t)x^l\t) + q(t)f(x(a(t))) = 0, (a(t)4>(x(t))z'(tj)' + k(t)z'(t) + q(t)f(x(a(t))) = 0, and zW(t) +p(t)(z^\t)) + q(t)\x(a(t))\a^[x(cr(t))] = 0, respectively. The results obtained in this thesis concerning the above equations are also compared with that of previously obtained ones. m