Tüm dişsiz ağızlarda uygulanan osseointegre implantlar üzerinde yapılan protetik restorasyonlarda oluşan fonksiyonel gerilimlerin sonlu elemanlar stres analiz yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluation of functional stress in different of dentures supported by osseointegrated implants for edentulous patients by finite element method
- Tez No: 90977
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE KARAAĞAÇLIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Edentulous mandible, finite element method, implant, occlusion, osseointegration
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
70 ÖZET Tüm Dişsiz Ağızlarda Uygulanan Osseointegre İmplantlar Üzerine Yapılan Protetik Restorasyonlarda Oluşan Fonksiyonel Gerilimlerin Sonlu Elemanlar Stres Analiz Yöntemiyle Değerlendirilmesi Bu araştırma, tüm dişsiz çenelerde uygulanan osseointegre implantüstü protezlerde, implantların devamlılığını engelleyen en başta gelen sebeplerin okluzyon kökenli olduğu düşüncesinden yola çıkılarak planlanmıştır. Değişik protez yapılarında tüberkül çatışmalarını azaltıp, implantlar üzerindeki stresleri minimuma indirmeye yönelik olarak farklı okluzyon tiplerinin sonlu elemanlar stres analiz yöntemiyle araştırılması amaçlanmıştır. Alt çenede foramen mentaleler arası bölgeye yerleştirilen 14 mm uzunluğunda 6 adet İTİ solid screw tip implantla, bilateral kanat uzantılı, pseudo 3 boyutlu matematiksel model oluşturulmuştur. Toplam 600 N luk lateral kuvvet grup fonksiyon okluzyonunu incelemek amacıyla beş ayrı tüberkül tepesinden 120 şer N olarak, kanin koruyuculu okluzyonu incelemek için ise tek noktadan 600 N olarak uygulanmıştır. Sonuçta kanin koruyuculu okluzyonda uygulanan tüm kuvvet çalışan taraf kanin tüberkül tepe noktasında yaklaşık üç katı gerilime neden olurken, grup fonksiyon okluzyonunda bu gerilimler homojen bir dağılım göstermiştir. İki okluzyon tipinde de üç numaralı implantların distal boyun bölgeleri makaslama gerilimlerinin yoğun olduğu kritik bölgelerdir. Spongiyoz kemik seviyesinde ise iki okluzyonda da oluşan gerilimler matematiksel olarak birbirlerine yakın değerler sergilemişlerdir. Anahtar Kelimeler Dişsiz mandibula, implant, okluzyon, osseointegrasyon, SESA yöntemi
Özet (Çeviri)
71 SUMMARY Evaluation of functional stress in different types of dentures supported by osseointegrated implants for edentulous patients by finite element method This research was planned with the idea that the first problem for implants longevity is occlusion for the dentures supported by osseointegrated implants for edentulous patients. It was aimed to research various occlusions so as to minimize the stresses on the implants by reducing the cusp impaction of different prosthetic restorations by using finite element method. Pseudo three dimensional mathematical model of consisting 6 ITI solid- screw type implants of 14 mm lenghts were positioned between mental foramens in the mandible consisting of bilateral cantilevers. Totaly 600 N of lateral force has been loaded separately on to five different cusps as 120 N on each in order to investigate the group function occlusion and for the mutually protected occlusion this force has been applied on to one cusp as 600 N. As a result, all the force that has been applied for the mutually protected occlusion created approximately 3 times more stress at the working side of the mandible, although this stress has been distributed homegeneously in group function occlusion. For both type of occlusions the distal servikals of the third implants were the critical sections for the shear stresses. The results of the stresses that has been evaluated in both occlusion at the spongy bone were mathematically close to each other.