Al 6061 ve Al 7075 serisi alüminyum alaşım malzemelerinin su jeti ile kesilmesi şartlarının belirlenmesi
Determination of water jet cutting conditions of Al 6061 and Al 7075 series aluminum alloy materials
  1. Tez No: 909799
  2. Yazar: MUHAMMED EREN KÖSEZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşındırıcı su jeti kesim, boyutsallıktan sapma, su jeti, su jeti ile kesim, su jeti teknolojisi, yüzey pürüzlülüğü, Abrasive water jet cutting, dimensionality from circularity, water jet, water jet cutting, water jet technology, surface roughness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Geleneksel kesim metotları frezeleme, tornalama ve delme gibi operasyonlarda oluşan ısıdan etkilenen bölge, yüzey pürüzlülüğü, rötuşlama ihtiyacı olan yüzeyler, alternatif kesim metotlarına olan ilgiyi arttırmıştır. Aşındırıcılı su jeti kesim teknolojisi bu problemlerin çoğuna çözüm sunan etkili bir yöntem olup optimum kesim parametreleri oluşturulması maliyet ve süre açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada AL6061 ve AL 7075 alaşımlarının kesme basıncı, aşındırıcı akış oranı ve ilerleme hızı parametreleri değiştirilerek aşındırıcı su jeti ile kesimi sonucunda boyutsallıktan sapma ve yüzey pürüzlülüğü incelenmiştir. Sonuçlara göre basınç ve aşındırıcı akış oranının artışı yüzey pürüzlülüğü değerini azaltırken, ilerleme hızı parametresi yüzey pürüzlülüğünün artmasına sebep olmuştur. Ayrıca ilerleme hızı ve aşındırıcı akış oranı boyutsallıktan sapmanın artmasına sebep olurken, kesme basıncı boyutsallıktan sapmayı azaltmıştır. Deney sonuçlarına göre en düşük Ra değeri AL 6061 için en 3800 bar basınç, 350 gr/dk aşındırıcı akış oranı ve 430 mm/dk değerlerinde elde edilmiştir.AL 7075 için 3800 bar basınç, 430 mm/dk ilerleme hızı ve 350 gr/dk aşındırıcı akış oranı değerinde elde edilmiştir.En düşük sapma değeri AL6061 3800 bar basınç, 400 mm/dk ve 300 gr/dk değerinde; AL7075 için ise, 3800 bar basınç, 460 mm/dk ilerleme hızı ve 350gr/dk değerlerinde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traditional cutting methods such as milling, turning and drilling have increased the interest in alternative cutting methods due to the heat-affected zone, surface roughness and the need for retouching. Abrasive water jet cutting technology is an effective method that offers solutions to most of these problems and establishing optimum cutting parameters is of great importance in terms of cost and time. In this study, the dimensionality deviation and surface roughness of AL6061 and AL 7075 alloys were investigated by varying the cutting pressure, abrasive flow rate and feed rate parameters. According to the results, the increase in pressure and abrasive flow rate decreased the surface roughness value, while the feed rate parameter increased the surface roughness. In addition, feed rate and abrasive flow rate increased the dimensionality deviation, while cutting pressure decreased the dimensionality deviation. According to the test results, the lowest Ra value was obtained for AL 6061 at 3800 bar pressure, 350 g/min abrasive flow rate and 430 mm/min. For AL 7075 , it was obtained at 3800 bar pressure, 430 mm/min feed rate and 350 g/min abrasive flow rate. The lowest deviation value was obtained for AL6061 T651 at 3800 bar pressure, 400 mm/min and 300 g/min and for AL7075 at 3800 bar pressure, 460 mm/min feed rate and 350 g/min.