Özgül öğrenme güçlüğü risk grubunda bulunan çocuklarda ergoterapi eğitim programının görsel algı üzerindeki etkinliğinin incelenmesi
Examining the effectiveness of an occupational therapy training program on visual perception in children at risk for specific learning disabilities
  1. Tez No: 909827
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF AKTUĞ ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Ergoterapi, Görsel Algı, Ergoterapi Eğitim Programı, Occupational Therapy, Visual Perception, Occupational Therapy Training Program
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmanın amacı; Özgül öğrenme güçlüğü risk grubunda bulunan çocuklarda Ergoterapi eğitiminin görsel algı üzerindeki etkinliğini incelemektir. Bu çalışmada öncelikle ÖGEBTÖ (Özgül Öğrenme Güçlüğü Erken Belirtiler Tarama Ölçeği) testi uygulanmış ve özgül öğrenme güçlüğü risk grubunda olan çocuklar belirlenmiştir. Sonrasında ÖG risk grubunda olduğu belirlenen çocukların görsel algı becerilerini değerlendirmek için FGAT (Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi) testi uygulanmıştır. Araştırma 10 çocuk ile İstanbul Çekmeköy Özel Değişim Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde yürütülmüştür. Ergoterapi eğitim programının ÖG risk grubunda bulunan çocuklardaki görsel algı problemlerine etkisini incelemek için araştırmacı tarafından kişi merkezli müdahale programı oluşturulmuştur. Müdahale programıyla görsel algı becerileri, psikomotor beceriler, algısal beceriler, günlük yaşam aktiviteleri vb. alanlar desteklenmiştir. Program 6 hafta sürdürülmüştür. Uygulama bittikten sonra veri toplama aracı olan FGAT (Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi) son test olarak uygulanmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında çalışma grubunda desteklenen alanlarla ilgili ön test ve son test puan farkları arasında son test lehine puan artışı olduğu görülmüştür. Sonuçlar erken çocukluk döneminde ÖG risk grubunda bulunan ve görsel algıma problemi yaşayan çocuklarda ergoterapi eğitim programının olumlu etkisinin olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effectiveness of occupational therapy training on visual perception in children at risk for specific learning disabilities. Initially, the Specific Learning Disability Early Indicators Screening Scale (ÖGEBTÖ) was administered to identify children at risk for specific learning disabilities. Subsequently, the Frostig Developmental Visual Perception Test (FGAT) was used to assess the visual perception skills of the children identified as being at risk. The research was conducted with 10 children at the Özel Değişim Akademi Special Education and Rehabilitation Center in Çekmeköy, Istanbul. To examine the impact of the occupational therapy training program on visual perception issues in children at risk, the researcher developed a person-centered intervention program. The intervention program supported areas such as visual perception skills, psychomotor skills, perceptual skills, and daily living activities. The program was implemented over a period of 6 weeks. After the program was completed, FGAT was administered as a post-test to collect data. The findings indicated an increase in post-test scores compared to pre-test scores in the areas supported by the intervention. The results support the positive impact of the occupational therapy training program on children at risk for specific learning disabilities who experience visual perception problems in early childhood.