Detection and molecular diversity of grapevine leaf roll- associated virus 2 and 4 in Palestine
Filistin'de grapevıne leaf roll- assocıated vırus2 ve 4'ün saptanması ve moleküler çeşitliliği
- Tez No: 909848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ARAP KAMBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Grapevine, GLRV, ELISA, Survey, RT-PCR, Grapevine, GLRV, ELISA, Survey, RT- PCR
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Vitaceae familyasına ait olan asma (Vitis vinifera) dünyanın en eski ürünü iken, Filistin'de zeytinden sonra ikinci mahsul olarak kabul edilmektedir. Vejetatif olarak çoğaltma halen yaygın olarak kullanıldığından, 60 kadar virüs asmayı infekteleyebilmektedir. Ampelovirus cinsine ait olan ve asmaya esas olarak unlu bitler tarafından bulaşan Grapevine yaprak kıvırcıklığı virüsü en şiddetli olanıdır. Bu çalışma, yaygınlık durumu hakkında mevcut güncel verilerin eksikliğinden dolayı Filistin'deki asmaların sağlık durumunu değerlendirmeyi amaçlamıştır. Survey çalışmaları, Filistin'deki Batı Şeria'da bulunan üzüm bağlarında yürütülmüştür. Örnekler, 2019 yaz sezonunun sonunda Hebron bölgesinde Al-Reheia (Al-Fawwar bölgesi), Hebron'un kuzeyindeki Farsh Al-Hawa, şehir merkezinde Namra ve doğuda Baqa'dan toplanmıştır.Toplanan numuneler ilk olarak ELISA yöntemi ile testlenmiş ve enfeksiyon oranı %16.90 olarak hesaplanmıştır. GLRV-4 pozitif izolatlar kodlanmıştır. Test edilen numunelerden (12) hiçbiri GLRV-4'e özgü primerleri kullanarak RT-PCR'da amplifiye edilememiştir. Ancak, Ampelovirus'ün dejenere primerleri ile yapılan RT-PCR çalışmalarında, Hebron bölgelerinden alınan 4 örnek pozitif olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, Ampelovirüs'ün Filistin'de asma yetiştirilen alanlarda bulunduğunu, GLRV-2'nin ise bulunmadığını doğrulamaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, asmaların sağlık durumunu belgeleyen bir rapor niteliğindedir. Ampelovirüs'ün varlığının ortaya konulması, bundan sonra benzer konularada yapılacak daha fazla araştırma için yol gösterecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Grapevine (Vitis vinifera), a member of the Vitaceae family, is the world's oldest crop, while it is Palestine's second most important crop after olives. Grapevine can be infected by up to 60 viruses because to the widespread use of vegetative propagation. The Grapevine leafroll virus, which belongs to the genus Ampelovirus and is mostly transferred to the vine by mealybugs, is the most serious. Due to a lack of current data on grapevine prevalence, the goal of this study was to investigate the hygienic state of grapevines in Palestine. To identify GLRV, field surveys were done in the principal vineyards of Palestine's West Bank. Samples were collected in the Hebron area from Al-Reheia (Al-Fawwar region), Farsh Al-Hawa north of Hebron, Namra in the city center, and Baqa'a in the east. The infection ratio was confirmed to be 16.90 %when the collected samples were examined with ELISA. Positives for GLRV-4 were coded. By employing RT-PCR, none of the examined samples (12) was able to amplify any of GLRV-4 using virus-specific primers, however, RT-PCR was able to identify four positive samples from various parts of Hebron using degenerated Ampelovirus primers. These findings show that Ampelovirus was discovered in Palestine grapevine areas, but GLRV-2 was not. The findings of this study can be used as a documented report on the health of grapevines. The discovery of Ampelovirus would pave the way for more investigation into their identification.