Psikotik rahatsızlığı olan yaşlı bireylerin erikson'un psikososyal gelişim teorisi açısından incelenmesi: İstanbul yatılı bakım merkezleri örneği
Examination of elderly individiuals with psychotic disorders in terms of erikson's psyhosocial development theory: The case os İstanbul residential care centers
  1. Tez No: 909858
  2. Yazar: MURAT AKTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KORKMAZ YAYLAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Psikiyatri, Psikoloji, Geriatrics, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Psikotik Bozukluk, Gelişim Dönemi, Çatışma, Aging, Psychotic Disorder, Developmental Period, Conflict
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışma psikotik rahatsızlığa sahip bireylerin yaşadıkları psikotik rahatsızlıkları ile gelişim dönemi çatışmaları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: İlişkisel tarama yöntemi kullanılarak İstanbul ili sınırları içerisinde bulunan yatılı bakım merkezlerindeki ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kayıtlı hanelerdeki psikotik tanısı almış 50-71 yaşları arasında bulunan 53 bireye uygulanan Psikolojik Belirti Tarama Testi (SCL 90-R), Değiştirilmiş Psikososyal Gelişim Dönemleri Ölçeği (MEPSI) ve araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış Demografik Bilgi Toplama Envanteri'nden elde edilen bulgular doğrultusunda bireylerin yaşadıkları psikotik rahatsızlıkları ile gelişim dönemi çatışmaları arasındaki ilişki ortaya koyulmuştur. Bulgular: Çalışmada araştırmaya katılan bireylerin yaşadıkları psikotik bozuklukların tamamı ile gelişim dönemi çatışmalarının tamamına yakını arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu, cinsiyet değişkeni ile bireylerin yaşadıkları psikotik rahatsızlıklar arasında da negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Erkeklerin kadınlara göre depresyon, paranoid düşünce, psikotizm ve uyku-yemek yeme bozukluğuna daha fazla sahip oldukları anlaşılmaktadır. Sonuç: Çalışmada gelişim dönemi çatışmalarından güven ve bağımsızlığın bireylerin yaşadıkları psikotik rahatsızlıkların tamamına yakınını yordadığı görülmüştür. Bunun yanı sıra kimlik kazanma çatışmasının fobik anksiyete rahatsızlığını yordadığı ve yakınlık çatışmasının da paranoid bozukluğu yordadığı, başarı, üretkenlik ve bütünlük çatışmalarının herhangi bir psikotik rahatsızlığı yordamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the relationship between psychotic disorders experienced by individuals with psychotic disorders and developmental period conflicts. Method: Psychological Symptoms Screening Test (SCL 90-R), Modified Psychosocial Development Periods (MEPSI) applied to 53 individuals aged 50-71 years who were diagnosed with psychotic in residential care centers and community mental health centers registered in Istanbul using the relational screening method. And the findings of the semistructured Demographic Information Collection Inventory prepared by the researcher and the relationship between the psychotic disorders experienced by the individuals and developmental conflicts. Results: In this study, it is seen that there is a negative relationship between all of the psychotic disorders experienced by the participants and almost all developmental conflicts.It is also seen that there is a significant negative relationship between gender variable and psychotic disorders experienced by individuals. It is understood that men have more depression, paranoid thinking, psychoticism and sleep-eating disorder. Conclusion: In this study, it is seen that trust and independence from developmental conflicts predict almost all of the psychotic disorders experienced by individuals. In addition, it is seen that the conflict of identity acquisition predicts phobic anxiety disorder and closeness conflict predicts paranoid disorder. Conflicts of success, productivity and integrity do not appear to predict any psychotic disorder.