Psikotik olmayan hastalara uygulanan gündüz tedavi programı etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of day treatment program in non-psychotic patients
  1. Tez No: 497725
  2. Yazar: MURAT KURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİNE YAZICI GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: gündüz tedavi programı, şiddetli psikiyatrik hastalık, psikiyatrik semptomlar, yaşam kalitesi, psikolojik dayanıklılık, day treatment program, severe psychiatric disorder, psychiatric symptoms, quality of life, psychological resilience
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Şiddetli psikiyatrik şikayetleri olup standart poliklinik hizmetlerinden yeterli faydayı görememiş hastaların tedavisinde gündüz tedavi programları alternatif bir tedavi seçeneğidir. Bu programların etkinliğinin gösterilmesi bu programların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada bir ruh ve sinir hastalıkları eğitim ve araştırma hastanesi psikoterapi merkezi gündüz tedavi programının şiddetli psikiyatrik hastalığı olan hastaların psikiyatrik semptomlarını azaltmada, hayat kalitelerini ve psikolojik dayanıklılıklarını arttırmada etkin olduğunun gösterilmesi amaçlandı. Yöntem ve Gereçler: Bu çalışma, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikoterapi Merkezi Gündüz Tedavi Programı'na alınıp programı tamamlayan, program öncesi ve bitiminde kendileri ile görüşülen 46 hasta ile yapıldı. Araştırmaya alınan hastalara programın hemen başında ve bitmesinden hemen sonra Sosyodemografik Veri Toplama Formu, Scl-90 Ruhsal Belirti Tarama Formu (Scl-90R), Kısa Form 36 (SF-36), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Sürekli Öfke ve Öfke Tarz Ölçeği (STAS), Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI-I ve STAI-II), Yetişkinler İçin Dayanıklılık Ölçeği (YİDÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE-II) ve Disosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES) uygulandı. Programın başlangıcındaki ve bitimindeki bulgular birbirileri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Gündüz Tedavi Programı'nı tamamlayan hastaların program başlangıcına göre psikiyatrik semptomlarında anlamlı iyileşme saptandı. Hastaların yaşam kalitelerinde ve psikolojik dayanıklılıklarında anlamlı artış bulundu. Tartışma ve Sonuçlar: Gündüz tedavi programı şiddetli psikiyatrik şikayetleri olan hastaların semptomlarını azaltmada, yaşam kalitelerini ve psikolojik dayanıklılıklarını arttırmada etkin bir tedavi yöntemidir. Bu programların yaygınlaştırılması kronik ve şiddetli psikiyatrik rahatsızlığı olan hastaların tedavisine olumlu katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Day treatment programs are an alternative treatment in the treatment of patients who have severe psychiatric complaints and have not benefited adequately from standard outpatient services. Demonstration of the efficacy of these programs will contribute to the development and dissemination of these programs. In this study, it is aimed to show that the day treatment program of the psychotherapy center of the mental research and training hospital is effective in reducing psychiatric symptoms, increasing quality of life and psychological resilience of patients with severe psychiatric disorders. Material and Methods: This prospective study was carried out with 46 patient who were taken to The Day Treatment Program of Erenköy Mental Research and Training Hospital Psychotherapy Center and completed the program and interviewed themselves before the day treatment program began and after the day treatment program ended. Sociodemographic data form, Symptom Check List (SCL-90R), Short Form 36 (SF-36), Beck Depression and Beck Anxiety Scale (BDI and BAI), State-Trait Anger Scale (STAS), State-Trait Anxiety Inventory I-II (STAI-I-II), Toronto Alexithymia Scala (TAS-20), Dissociative Experience Scale (DES), Experiences in Close Relationship Scale-II (YİYE II) and Resilience Scale for Adults (RSA) are administered to all patients. Findings at the beginning and at the end of the day treatment program are compared with each others. Results: Significant improvement is observed in the psychiatric symptoms of the patients completing The Dayt Treatment Program according to the beginning of the program. There is a significant increase in the quality of life and psychological resilience of the patients. Discussion and Conclusions: The day treatment program is an effective treatment modality for reducing the symptoms of patients with severe psychiatric symptoms, increasing their quality of life and their psychological resilience. Dissemination of these programs may contribute positively to the treatment of patients with chronic and severe psychiatric disorders.