Nevşehir bölgesindeki bağların mineral beslenme durumunun yaprak örnekleri ile belirlenmesi
Determination of mineral nutrition status of vineyards in Nevşehir region by leaf samples
- Tez No: 909891
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KARANLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nevşehir, bağ, besin elementi, üzüm, yaprak analizi, Nevşehir, vineyard, nutrient element, grape, leaf analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Nevşehir bölgesinde bulunan bağ alanlarında 53 ayrı yerden alınan asma yaprağı örneğinde makro-mikro besin elementi analizleri yapılarak bu yörede bağcılık yapan çiftçilere uygun gübre seçimi yaptırılması ve besin elementleri seviyelerine göre gereken miktarda gübreleme yapılması konularında yardımcı olmak amaçlanmıştır. 53 ayrı noktadan meyve olgunlaşma döneminde alınan yaprak örnekleri bağ alanında zikzaklar çizerek salkımlara yakın yerlerden yaprak sapları da olacak şekilde 75 adet olarak alınmıştır. Nevşehir yöresinde üzüm bağlarında gübreleme genellikle geleneksel yöntemlere bağlı olarak yapılmaktadır. Bazı alanlarda besin elementi noksanlık semptomları görülürken bazı alanlarda ise toksisite semptomları gözlenmektedir. Nevşehir bölgesindeki bağlardan alınan 53 yaprak örneklerinin azot (N), fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), bor (B), çinko (Zn), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) konsantrasyonları sırasıyla; % 2.11- 2.87, % 0.2- 0.71, % 1.09- 2.49, % 0.30- 0.40, % 2.54- 3.88, 33-78 mg/kg, 32-64 mg/kg, 83-278 mg/kg, 13-185 mg/kg, 6-16 mg/kg olarak bulunmuştur. Alınan 53 adet asma yaprağı örneğinde yapılan analiz sonuçlarına göre makro besin elementlerinden azotun (N) 43 örnekte fazla, 10 örnekte yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra fosforun (P) 13 örnekte fazla, 21 örnekte yeterli ve 19 örnekte noksan olduğu görülmüştür. Potasyumun (K) ise 37 örnekte fazla, 3 örnekte yeterli, 13 örnekte ise noksan olduğu ortaya konmuştur. Yapılan analiz sonuçlarına göre magnezyumun (Mg) bütün yaprak örneklerinde yeterli düzeyde olduğu saptanırken kalsiyumun (Ca) bütün örneklerde yüksek düzeyde bulunduğu görülmüştür. Yaprak örneklerinde mikro elementlerden bor (B) 2 örnekte fazla, 51 örnekte yeterli olarak bulunurken, çinko (Zn) ve bakırın (Cu) tüm örneklerde yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Yaprak örneklerindeki analiz sonuçlarına göre demirin (Fe) 8 örnekte fazla, 45 örnekte ise yeterli düzeyde olduğu ortaya konmuştur. Manganın (Mn) 42 örnekte yeterli, 11 örnekte noksan düzeyde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to assist local farmers in the Nevşehir region in selecting appropriate fertilizers and determining the required fertilizer amounts based on nutrient element levels by analyzing macro- and micronutrient elements in vine leaf samples collected from 53 different vineyard locations. Leaf samples were collected during the fruit maturation period from 53 different locations within the vineyards by following a zigzag pattern and sampling near grape clusters. A total of 75 leaf samples, including petioles, were taken. Fertilization in the vineyards of Nevşehir is predominantly carried out using traditional methods. While some areas exhibit symptoms of nutrient deficiencies, others show signs of nutrient toxicities. The concentrations of nutrients in the 53 leaf samples collected from vineyards in the Nevşehir region were found to be as follows: nitrogen (N) ranged between 2.11%- 2.87%, phosphorus (P) between 0.20%-0.71%, potassium (K) between 1.09%-2.49%, magnesium (Mg) between 0.30%-0.40%, calcium (Ca) between 2.54%-3.88%, boron (B) between 33-78 mg kg⁻¹, zinc (Zn) between 32-64 mg kg⁻¹, iron (Fe) between 83-278 mg kg⁻¹, manganese (Mn) between 13-185 mg kg⁻¹, and copper (Cu) between 6-16 mg kg⁻¹. Based on the analysis results of the 53 vine leaf samples, it was determined that nitrogen (N) levels were excessive in 43 samples and sufficient in 10 samples. Phosphorus (P) was found to be excessive in 13 samples, sufficient in 21 samples, and deficient in 19 samples. Potassium (K) levels were excessive in 37 samples, sufficient in 3 samples, and deficient in 13 samples. Magnesium (Mg) levels were sufficient in all leaf samples, while calcium (Ca) was found to be at high levels in all samples. Among the micronutrients, boron (B) was excessive in 2 samples and sufficient in 51 samples, while zinc (Zn) and copper (Cu) were sufficient in all samples. Iron (Fe) levels were excessive in 8 samples and sufficient in 45 samples, whereas manganese (Mn) was sufficient in 42 samples and deficient in 11 samples.