Ayfer Tunç'un roman ve hikâyelerindeki kişilerin psikanalitik açıdan incelenmesi
Psychoanalytical investigation of the persons in Ayfer Tunç's novel and stories
- Tez No: 909904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET USLUCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, psikanalitik edebiyat kuramı, roman, öykü, Ayfer Tunç, Literature, psychoanalytic literary theory, novel, story
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmada Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ayfer Tunç'un roman ve öykü kişileri psikanalitik edebiyat kuramı çerçevesinde incelenmiştir. Ayfer Tunç'un çalışmamıza konu olan eserleri Kapak Kızı, Aziz Bey Hadisesi, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Yeşil Peri Gecesi, Suzan Defter, Dünya Ağrısı, Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura, Osman, Kuru Kız adlı romanları ve Evvelotel-Saklı, Mağara Arkadaşları, Kırmızı Azap adlı öykü kitaplarıdır. Tezin amacı Ayfer Tunç'un kurmaca eserlerindeki psikolojik bulguları ortaya çıkarmaktır. Ayfer Tunç'un eserlerinde psikolojik öğeleri kullanması, aile ilişkilerinin bireyin psikolojisi ve ruh sağlığı üzerindeki etkisini eserlerine yansıtması inceleme konusu olarak Tunç'un kurmaca eserlerini seçmemizde önemli bir etkendir. Çalışmamızda sadece esere dönük bakış açısıyla roman ve öykü kişilerinin psikanalitik incelemesi yapılmış olup yazar üzerinden psikanalitik bir incelemeye gidilmemiştir. Eserde verilen bilgilerden hareketle roman ve öykü kişilerinin psikanalitik incelemesi yapılmış ve bu aşamada farklı psikanalistlerin teori ve görüşlerinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the novels and story characters of Ayfer Tunç, one of the important names of Turkish literature, were examined within the framework of psychoanalytic literary theory.Ayfer Tunç's works that are the subject of our study are her novels Kapak Kızı, Aziz Bey Hadisesi, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Yeşil Peri Gecesi, Suzan Defter, Dünya Ağrısı, Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura, Osman, Kuru Kız and her story books called Evvelotel-Saklı, Mağara Arkadaşları, Kırmızı Azap. The aim of the thesis is to reveal the psychoanalytic findings in Ayfer Tunç's fictional works. Ayfer Tunç's use of psychological elements in her works and the fact that she reflects the impact of family relationships on the psychology and mental health of the individual in her works are important factors in choosing Tunç's fictional works as the subject of analysis. In her novels and stories, In our study, a psychoanalytical analysis of the novel and story characters was made only from the perspective of the work, and no psychoanalytical analysis was made through the author. Based on the information given in the work, a psychoanalytic analysis of the novel and story characters was made and at this stage, the theories and opinions of different psychoanalysts were used.