Acil serviste kritik hasta seçiminde uluslararası erken uyarı skoru'nun etkinliği
Effectiveness of the international early warning score (İEWS) system in discriminating critically ill patients in the emergency department
- Tez No: 909934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUĞRA İLHAN, PROF. DR. TURGUT DENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: NEWS, IEWS, hastane-içi, mortalite, yoğun bakım yatış, risk skorları, acil tıp, NEWS, IEWS, in-hospital, mortality, intensive care unit admission, risk scores, emergency
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servislerde hasta sayılarının giderek artması, hastaların acil serviste kalış sürelerinin uzaması ve acil servislerde oluşan aşırı kalabalıkla kritik hasta tespitini güç hale getirmektedir. Kalabalık çalışma sahasında hangi hastaların yoğun gözlem, tedavi ve hemşire bakımına ihtiyaç duyduğunu ayırt etmek ve bu ayrımı etkin bir şekilde yapmak için son yıllarda objektif skorlama sistemleri önerilmiştir. Yaş ve cinsiyeti de içeren yeniden kalibre edilmiş Ulusal Erken Uyarı Skoru (NEWS) modeline dayalı bir Uluslararası Erken Uyarı Skoru (IEWS) geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı acil serviste non-travmatik hastaların hastane-içi mortalitelerini öngörmede IEWS ve NEWS skorlarının performanslarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma 01/07/2024-31/08/2024 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde yapıldı. Çalışmaya acil servise başvuran ve aydınlatılmış onam veren 18 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Travma nedeniyle başvuran hastalar, verilerinde eksiklik olan hastalar, başka merkezden nakil olarak gelen hastalar ve başvuru anından yaşamsal bulgusu olmayan hastalar çalışmadan dışlandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik bilgileri, başvuru anında ölçülmüş olan vital parametreleri ve acil servis başvuru karakteristikleri, başvuru şikayetleri, komorbid hastalıkları, acil servis sonlanımları (taburcu, servis yatış ve yoğun bakım yatış) ve mortalite (hastane-içi, 1, 7, ve 30 günlük) verileri önceden hazırlanmış olan standart çalışma formlarına kayıt edildi. Çalışma sonrası veriler elektronik ortama aktarılarak analizleri yapıldı. Hastaların NEWS ve IEWS skorları değişkenlerin puan karşılıklarına göre hesaplanarak istatistik analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmada son analizlere toplam 8666 hasta dahil edildi. Hastaların yaş medianı 40 (range:26-58) idi ve 4462 (%51,5)'si kadındı. Hastaların hastane-içi mortalite, 30-günlük mortalite ve yoğun bakım yatışları sırasıyla 134 (%1,5), 163 (%1,9) ve 243 (%2,8) olarak tespit edildi. Hastalara ait İEWS ve NEWS skorlarının hastane-içi ve 30-günlük mortalite ile yoğun bakıma yatışı öngörmede performansları değerlendirildiğinde eğri altında kalan alanlar sırasıyla IEWS için 0,944 (%95 Güven aralığı (GA): 0,939-0,948) ve 0,930 (%95 GA: 0,924-0,935) ile 0,876 (%95 GA:0,869-0,883), NEWS için eğri altında kalan alanlar sırasıyla 0,884 (%95 GA:0,877-0,891) ve 0,848 (0,840-0,855) ile 0,781 (%95 GA:0,772-0,789) olarak tespit edildi. IEWS ve NEWS'in hastane-içi mortaliteyi öngörmedeki sensitiviteleri sırasıyla %88,8 ve %86,5 olarak tespit edilirken, spesifisiteleri ise sırasıyla %87,1 ve %76,6 olarak tespit edildi. IEWS ve NEWS'in 30-günlük mortaliteyi öngörmedeki sensitiviteleri sırasıyla %92,0 ve %82,8 olarak tespit edilirken, spesifisiteleri ise sırasıyla %80,8 ve %76,8 olarak tespit edildi. IEWS ve NEWS'in yoğun bakım yatışını öngörmedeki sensitiviteleri sırasıyla %81,0 ve %58,0 olarak tespit edilirken, spesifisiteleri ise sırasıyla %81,2 ve %87,7 olarak tespit edildi. SSonuç: Acil serviste non-travmatik hastaların hastane-içi, 30-günlük mortalite ve yoğun bakım yatışlarını öngörmede IEWS, NEWS'ten daha iyi performans göstermiştir. NEWS de, IEWS'in gerisinde kalmakla birlikte, başarılı sonuçlara ulaşmıştır. IEWS yüksek genel performansı, sensitivitesi ve spesifitesi ile acil serviste non-travmatik kritik ve kritik olmayan hastaların seçiminde güvenle kullanılabilir. Yaş, sistolik kan basıncı, nabız, solunum sayısı, oksijen saturasyonu, GKS, acil servise ambulans ile başvuru, acilde kalış süresi, diyabet ve aktif malignite varlığı genel non-travmatik acil servis hastalarının hastane-içi mortalite prediktörleridir. Başvuru anında kolaylıkla değerlendirilebilecek bu parametreler, acil servis triyajında ve kritik hasta seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The increasing number of patients in emergency departments, the prolongation of the emergency department (ED) length of stay, and the overcrowding in EDs make critically ill patients difficult to identify. In recent years, objective scoring systems have been proposed to distinguish which patients need intensive observation, treatment, and nursing care in crowded work areas and effectively make this distinction. An International Early Warning Score (IEWS) based on the recalibrated National Early Warning Score (NEWS) model with age and gender, was developed. This study aimed to evaluate the performance of the IEWS and NEWS scores in predicting in-hospital mortality of non-traumatic ED patients. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted between 01/07/2024 and 31/08/2024 at the emergency department of Kırıkkale University Faculty of Medicine. Patients aged 18 and over who presented to the ED and gave informed consent were included in the study. Patients who had trauma and missing data, were transferred from another center, and had no vital signs at the time of presentation were excluded from the study. Demographic information, vital parameters and ED application characteristics, chief complaints, comorbid diseases, outcomes (discharge, ward admission, and intensive care unit (ICU) admission), and mortality (in-hospital, 1, 7, and 30 days) were recorded in previously prepared standard study forms. After the study, the data were transferred to the electronic files and analyzed. The NEWS and IEWS scores of the patients were calculated according to the score points of the variables and statistical analyses were performed. Results: A total of 8666 patients were included in the final analysis. The median age of the patients was 40 (range: 26-58) and 4462 (51.5%) were female. In-hospital mortality, 30-day mortality, and ICU admissions were 134 (1.5%), 163 (1.9%), and 243 (2.8%), respectively. The overall performances of IEWS and NEWS scores in predicting in-hospital and 30-day mortality and ICU admission were evaluated and the areas under the curve were found to be 0.944 (95% Confidence interval (CI): 0.939-0.948) and 0.930 (95% CI: 0.924-0.935) and 0.876 (95% CI: 0.869-0.883) for IEWS, and 0.884 (95% CI: 0.877-0.891) and 0.848 (0.840-0.855) and 0.781 (95% CI: 0.772-0.789) for NEWS, respectively. The sensitivities of IEWS and NEWS in predicting in-hospital mortality were found to be 88.8% and 86.5%, respectively, while their specificities were found to be 87.1% and 76.6%, respectively. The sensitivities of IEWS and NEWS in predicting 30-day mortality were found to be 92.0% and 82.8%, respectively, while their specificities were found to be 80.8% and 76.8%, respectively. The sensitivities of IEWS and NEWS in predicting intensive care admission were found to be 81.0% and 58.0%, respectively, while their specificities were found to be 81.2% and 87.7%, respectively. Conclusion: IEWS outperformed NEWS in predicting in-hospital mortality, 30-day mortality, and ICU admissions of non-traumatic patients in the ED. NEWS also achieved successful results, although it fell behind IEWS. IEWS can be safely used in the selection of non-traumatic critical and non-critical patients in the ED with its high overall performance, sensitivity, and specificity. Age, systolic blood pressure, pulse, respiratory rate, oxygen saturation, GCS, brought by ambulance, ED length of stay, presence of diabetes, and active malignancy were the predictors of in-hospital mortality in non-traumatic ED patients. These parameters, which can be easily assessed at the time of presentation, should be considered in ED triage and critical patient selection.