Kars ve Ardahan illerinde Kafkas arı ırkının (Apis mellifera caucasica Polllmann, 1889) kışlatma stratejisi
Wintering strategy of the Caucasian bee race (Apis melliferacaucasica Polllmann, 1889) in Kars and Ardahan provinces
- Tez No: 909976
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KIRPIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Apis mellifera caucasica, Arı ırkı, Kafkas arı ırkı, Kışlatma Stratejisi, Ardahan, Kars, Apis mellifera caucasica, Bee race, Caucasian bee race, Wintering Strategy, Ardahan, Kars
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma yöreye endemic olan Kafkas ırkı arı Apis mellifera caucasica'nın yöredeki arıcıların arılarını kışı nasıl geçirdiklerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. 2024 yaz döneminde Kars ve Ardahan illerinde toplam 62 yerli arıcıya; arılarını kışlatma stratejilerinin belirlenmesi için anket yapılmıştır. Ankette arıcıların özel durumlarını belirlemek ve arıcılık ile ilgili bilgi, bilinç ve eğitim düzeylerini tespit etmek için iki aşamalı sorular sorulmuştur. 62 arıcı arasında kadın arıcıların olması ve bekar olan insanların arıcılık yapıyor olması arıcılık mesleğinin sürdürlebilirliği açısından oldukça önemli bulunmuştur. Arıcıların büyük çoğunluğunun sertifikalı olduğu, genel arıcılık bilgisi ve iklim değişikliği açısından. Arıcıların eğitim, bilgi ve bilinç düzeylerinin oldukça iyi olduğu görülmüş ancak arıcıların bazı yönlerden zayıf kaldıkları tespit edilmiştir. Arıcılarımızın büyük çoğunluğunun yöreye özgü olan kafkas ırkı arının gezer arıcıların bölgede çok yaygın olması nedeniyle arılarının genetik yapılarının bozulduğunu ve bal kalitesinin düştüğünü belirtmişlerdir. Bölgede arıcılık ile ilgili olan kurum ve kuruluşlara arıcıların sorunları hakkında ve yöreye özgü olan kafkas ırkı arının bölgede yaygınlaştırılması için gerekli destek verilmesi gerektiği bilgisinin aktarılmasına karar verildi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine how beekeepers of the Caucasian race bee Apis mellifera caucasica, which is endemic to the region, winter their bees. A survey was conducted in the summer of 2024 to determine the wintering strategies of their bees in Kars and Ardahan provinces. In the survey, two-stage questions were asked to determine the special situations of the beekeepers and to determine their knowledge, awareness and education levels regarding beekeeping. The fact that there were female beekeepers among the 62 beekeepers and that single people were engaged in beekeeping was found to be very important in terms of the sustainability of the beekeeping profession. The vast majority of the beekeepers were certified, in terms of general beekeeping knowledge and climate change. It was observed that the beekeepers' education, knowledge and awareness levels were quite good, but it was determined that the beekeepers were weak in some aspects. The vast majority of our beekeepers stated that the genetic structure of the Caucasian race bee, which is endemic to the region, was deteriorated and the quality of the honey decreased due to the widespread use of migratory beekeepers in the region. It was decided to convey information to institutions and organizations related to beekeeping in the region about the problems of beekeepers and the need to provide the necessary support for the spread of the Caucasian bee breed, which is specific to the region, in the region.