Antalya'da iklim değişikliği ve turizm
Climate change in Antalya and tourism
  1. Tez No: 909977
  2. Yazar: AYESHA NOREEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Şehircilik ve Bölge Planlama, Tourism, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı - arazi örtüsü, CBS, arazi yüzey sıcaklığı, turizm, iklim değişikliği, Land use-land cover, GIS, land surface temperature, tourism, climate change
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu araştırma, iklim değişikliğinin seyahat ve turizm sektörü üzerindeki etkilerinin modellenmesindeki son gelişmeleri gözden geçirmekte ve Arazi kullanım/Arazi örtüsünün iklim değişikliği üzerindeki potansiyel etkilerine bakan bir vaka çalışması sunmaktadır. Ayrıca, iklim değişikliğinin turistlerin destinasyon seçimleri üzerindeki potansiyel etkilerine ve bu seçimlerin, birçok kıyı bölgesinin bulunduğu Antalya'daki bu etkilerden nasıl etkilenebileceğine de bakmaktadır. Elde edilen bulgulara göre, 1972 ile 2021 yılları arasında bitki örtüsünde önemli bir azalma (%37) ve yapılaşma alanında bir artış (%17) yaşanmıştır. Yerleşim bölgelerindeki bu artışın bir sonucu olarak Arazi yüzey sıcaklığı , son elli yılda 3.7°C artmıştır. Normalleştirilmiş Fark Bitki İndeksi (NDVI) ve Normalleştirilmiş Fark Su İndeksi'nin negatif olarak ilişkili olduğu (NDWI) bulunurken, Arazi yüzey sıcaklığı ve Normalleştirilmiş Fark Oluşan İndeksi (NDBI) arasında güçlü bir pozitif korelasyon olduğu gösterilmiştir. 2050 yılına kadar arazi kullanım/Arazi örtüsü'deki değişim olasılığını görselleştirmek için Markov zincir modeli kullanılarak bir geçiş olasılığı resmi oluşturulmuştur. En yüksek geçiş potansiyeli yerleşim alanlar ve tarımda görülürken, bunu su ve çorak bölgeler izlemiştir. 2050 için öngörülen sonuçlar, bitki örtüsünde devam eden bir düşüşü ve yerleşim alanlarında bir artışı göstermektedir. Beklenen yılda, muhtemelen maksimum Arazi yüzey sıcaklığında da bir artış olacaktır. 1984 ve 2021 arasında, NDVI ve Arazi yüzey sıcaklığı (LST) arasındaki doğrusal negatif regresyon eğilimi için korelasyon katsayısı (R2) 0,805 ile 0,945 arasında değişmiştir. 1984 ile 2021 yılları arasında R2 değerlerinin artması Arazi yüzey sıcaklığı (LST) üzerindeki bitki örtüsünün kontrol altında olduğunu göstermektedir. NDBaI ve Arazi yüzey sıcaklığı (LST) arasındaki ilişki güçlü pozitiftir. Bu da Arazi yüzey sıcaklığı'nın çorak bölgelerdeki artışla birlikte arttığını göstermektedir. Arazi yüzey sıcaklığı (LST) ve NDBI arasındaki pozitif bağlantı, geçirimsiz yüzeyin yüzey sıcaklığını yükseltmede önemli bir etkiye sahip olduğunu gösterir. Kara ve deniz yüzeylerinden gelen ortalama sıcaklık radyasyonu arasında 1 °C'lik bir fark vardır. Regresyon çizgisi, Arazi yüzey sıcaklığı (LST) ile su kütleleri arasında negatif bir korelasyon gösterir, bu da Arazi yüzey sıcaklığı'nın yüksek bağıl nem veya ıslaklık olan alanlarda nispeten az bir etkiye sahip olacağını göstermektedir. Kentsel indeksi (UI) ve Arazi yüzey sıcaklığı (LST) arasındaki ilişki oldukça faydalı olmuştur. Sonuç olarak, kentsel indeksindeki bir artış, Arazi yüzey sıcaklığı'da bir artışa neden olmuştur. R2 değerleri, geçirimsiz yüzeyler ile Arazi yüzey sıcaklığı (LST) arasında büyük ölçüde pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Araştırmaya göre, ziyaretçilerin çoğunluğu iklim değişikliğinin farkında ve bunun önemli bir sorun olduğunu düşünmektedirler. Çoğu turist, iklim değişikliğindeki kişisel rollerini nasıl algıladıkları konusunda seyahatin etkilerinin farkında olmasa da çalışma, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için harekete geçmeye istekli olduklarını göstermektedir. Ziyaretçilerin çoğu, turizmin iklim değişikliğine önemli ölçüde katkıda bulunduğunun farkında değildir. Turistlerin büyük çoğunluğu, henüz seyahatlerini karbon ayak izlerini hesaba katarak ya da sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunacak şekilde planlama aşamasında değildirler. Yükselen sıcaklıklar, sert hava koşulları ve değişen yağış düzenleri, kıyı destinasyonları söz konusu olduğunda ziyaretçilerin en önemli üç endişesidir. Gezginlerin çoğu için, bir gezi yeri seçerken en önemli faktör ''hedefte beklenen hava durumu''dur. Antalya'yı ziyaret eden ziyaretçiler iklimde bir değişiklik olduğuna inanmaktadırlar. Bazı turistler, iklim değişikliğinin Antalya turizmi üzerindeki etkilerinin şimdiden başladığına inanırken, bazıları da gelecekte olacağına inanmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre, ankete katılanların çoğunluğu iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarına rağmen sezon dışında Antalya'ya seyahat etmeye devam edecektir. Sonuç olarak, yoğun sezonlardan sezon dışına geçişin turistlerin destinasyon seçimini ve tatil planlarını etkileyeceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This paper reviews recent advances in the modeling of climate change's effects on the travel and tourism sector and presents a case study that looks at the potential effects of LU/LC on climate change. It also looks at the potential effects of climate change on tourists's choices of destinations and how those choices may be influenced by those impacts in Antalya, where many coastal areas are located. According to the findings, between 1972 and 2021, there was a considerable decrease in vegetation cover (37%) and an increase in built-up area (17%). The LST increased by 3.7 °C during the past five decades as a result of this rise in built-up regions. LST and the Normalized Difference Built-up Index (NDBI) were shown to be strongly positively correlated, whereas the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) and the Normalized Difference Water Index were found to be negatively correlated (NDWI). To visualize the likelihood of change in LU/LC until 2050, a transition probability picture was created using the Markov chain model. The highest transitional potential was seen in communities and agriculture, followed by water and barren regions. with barren regions becoming populated and vegetated. The anticipated outcomes for 2050 show a continued decline in vegetation and an increase in built-up areas. In the anticipated year, there will also probably be a rise in the maximum LST. Between 1984 and 2021, the correlation coefficient (R2) for the liner negative regression slope between NDVI and LST varied from 0.805 to 0.945. R2 values have grown between 1984 and 2021, which shows that vegetation on LST is under control. The relationship between NDBaI and LST was quite favorable. Which demonstrates that LST increased along with an increase in barren regions. Positive connection between LST and NDBI indicates that impervious surface has a significant impact on raising surface temperature. A 1 °C difference exists between the average temperature radiation from land and ocean surfaces. The regression line shows a negative correlation between LST and water bodies, indicating that LST will have a relatively little influence in areas with high relative humidity or wetness. The relationship between UI and LST was quite beneficial. Consequently, a rise in UI caused a rise in LST. R2 values demonstrate a substantially positive association between impervious surfaces and LST. According to a survey, the majority of visitors are aware of climate change and consider it to be a significant issue. Although most tourists are unaware of the implications of travel when it comes to how they perceive their personal part in climate change, the study indicates that they are eager to take action to mitigate the effects of climate change. The majority of visitors are not aware that tourism contributes significantly to climate change. The majority of travelers are also not yet at the stage where they are planning their journeys while taking into account their carbon footprints, which would contribute to a reduction in greenhouse gas emissions. Rising temperatures, harsh weather, and shifting rainfall patterns are the top three visitor concerns when it comes to coastal destinations. For the majority of travelers, the most crucial factor when selecting a trip location is ''anticipated weather at the destination. ''Visitors visiting Antalya believed that there had been a shift in the climate. While some tourists believe that the effects of climate change on Antalya's tourism have already occurred, others think they will. According to the study's findings, the majority of respondents will still travel to Antalya despite the negative consequences of climate change, just not during the high season. The study's predicted conclusion is that switching from peak to shoulder seasons will affect tourist's choice of destinations and vacation plans.