Uluslararası inşaat sözleşmelerinde (FIDIC Kırmızı Kitap 1999'a göre) yükleniciye ek süre verilmesi
Granting additional time to the contractor in international construction contracts ((According to FIDIC Red Book 1999)
- Tez No: 910030
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOPUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası inşaat, FIDIC, Kırmızı Kitap, ek süre, mücbir sebep, International construction, FIDIC, Red Book, additional time, force majeure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ek süre kavramı ve benzer kavramlarla mukayese edilmesi ile bazı hukuki kurumlarla ilişkisi ve fonksiyonu üzerinde durulmuştur. Bu bölümde öncelikle ek sürenin hukuki durumu ortaya koyulmuştur. Akabinde benzer ve ilişkili olduğu kurumlar açıklanmıştır. Yükleniciye ek süre verilebilecek haller başlığını taşıyan ikinci bölümde ise iş sahibinden, yükleniciden ve sözleşmenin tarafları dışından kaynaklanan sebeplerle ek süre verilebilecek haller incelenmiştir. Bu bölümde FIDIC Kırmızı Kitap 1999 kapsamında ek süre verilebilecek haller Türk Borçlar Kanunu ile mukayeseli olarak ele alınmıştır. Bu kapsamda yargı kararları incelenmiştir. Özellikle ek iş ve iş değişikliğinin ek süre verilmesindeki rolü, yüklenicinin işi askıya alma hakkı ve mücbir sebep konuları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise ek süre verilmesinin veya verilmemesinin hüküm ve sonuçları değerlendirilmiştir. Bu kapsamda ek süre verilmesi zorunlu mu? Ek süre verilmemesi halinde yüklenici sözleşmeyi feshedebilir mi veya tazminat talep edebilir mi? Sorularına cevap aranmıştır. İş sahibinin işi süresinde tamamlanmaması sebebiyle tazminat hakkı ve sözleşmeyi sona erdirme hakkı yine bu bölümde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise ek süre verilmesine ilişkin ihtilaflarda uyuşmazlığın çözüm yolları değerlendirilmiştir. Burada FIDIC Kırmızı Kitap 1999 kapsamında uyuşmazlık hakem kurulu, dostane çözüm ve tahkim kurumu açıklanmıştır
Özet (Çeviri)
Our study consists of four main sections. In the first part, the concept of additional time and its comparison with similar concepts and its relationship and function with some legal institutions are emphasised. In this section, firstly, the legal status of the additional time is presented. Subsequently, similar and related institutions are explained. In the second part titled 'Cases where additional time may be granted to the contractor', the cases where additional time may be granted due to reasons arising from the owner, the contractor and other than the parties to the contract are analysed. In this section, the cases where additional time may be granted within the scope of the FIDIC Red Book 1999 are analysed in comparison with the Turkish Code of Obligations. In this context, judicial decisions are analysed. In particular, the role of additional work and change of work in granting additional time, the contractor's right to suspend the work and force majeure are evaluated. In the third part, the provisions and consequences of granting or not granting additional time are evaluated. In this context, is the granting of additional time obligatory? Can the contractor terminate the contract or claim compensation if additional time is not granted? Answers to these questions have been sought. The owner's right to compensation for failure to complete the work on time and the right to terminate the contract are also discussed in this section. In the fourth part, dispute resolution methods in disputes regarding the granting of additional time are evaluated. Here, dispute arbitral tribunal, amicable settlement and arbitration institutions within the scope of FIDIC Red Book 1999 are explained.