Akrep zehri ilişkili yoğun bakım takibi gerektiren hastalarda hemodinamik instabilite skorlaması
Hemodynamic instability scoring in patients requiring intensive care monitoring due to scorpion envenomation
- Tez No: 910095
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KAVRUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Akrep Sokması, Total İnotrop Maruziyet Skoru, Vazoaktif İnotropik Skor, Scorpion Envenomation, Total Inotrope Exposure Score, Vasoactive-Inotropic Score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı akrep sokması tanısı ile yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalara uygulanan farmakolojik kardiyovasküler destek tedavisinin farklı yaş gruplarındaki farklılıklarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Yoğun bakım ünitesinde akrep sokması tanısı ile takip edilen hastalar; sadece lokal semptomları olanlar (Grup 1), sistemik otonomik belirtileri (parasempatomimetik ve/veya sempatomimetik) olanlar (Grup 2), kardiyotoksite kanıtı yani akut pulmoner ödem ile kalp yetmezliği ve hipotansif kardiyojenik şok tanılılar (Grup 3), progressif kardiyojenik şok ile birlikte koma, nöbet, multiorgan yetmezliği gelişenler (Grup 4) olarak gruplandırıldı. Hastaların demografik özellikleri, akrep türü, sokmasının gerçekleştiği lokalizasyon, yoğun bakım ünitesine başvuru anındaki bulgu ve semptomları, laboratuar parametreleri, invaziv ve non-invaziv mekanik ventilasyon ihtiyaçları, yoğun bakım ünitesi takip süreleri, uygulanan ilaç tedavileri, radyolojik görüntüleme yöntemleri incelendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 80 hasta dahil edilmiş olup, hastaların yaş ortalaması 17.3 ± 22.16 yıl, %53.8'i kadın, %46.2'si erkektir. Grup 3'de sistemik semptomların görülme oranı ile hiperglisemi, lökositoz, hiperlaktatemi ve troponin artışı gibi laboratuvar parametreleri, diğer gruplara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Yoğun bakım yatış süresi Grup 1'de 1.25 gün iken, Grup 3'te 3.24 gün olarak belirlenmiş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır. VIS ve TIES skorlarının yoğun bakımda kalış süresi ile pozitif bir korelasyon gösterdiği ve özellikle TIES skoru ile güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. TIES skoru ile antivenom uygulama süresi arasında negatif bir korelasyon bulunmuş, bu ilişkinin anlamlılık sınırına yakın olduğu tespit edilmiştir. Konvülziyon varlığının TIES skorunu istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırdığı görülmüştür. Sonuç: Akrep zehirlenmesi vakalarının yoğun bakım izleminde hastalara uygulanan farmakolojik kardiyovasküler destek tedavisinin klinik evrelere göre farklılık içerdiğini, klinik evre arttıkça hastaların vazopressör/inotrop desteği, mekanik ventilasyon gereksinimi ve yoğun bakımda kalış sürelerinin anlamlı şekilde arttığını raporladık. Antivenom tedavisine geç ulaşmanın klinik bulguları olumsuz etkilediği, VIS ve TIES skorlarının yoğun bakım yatış süresi ile pozitif korelasyon gösterdiği ve TIES skoru ile konvulsiyon varlığı arasında güçlü bir pozitif ilişki olduğunu tespit ettik. Hemodinamik instabilite skorlarının akrep zehirlenmesi vakalarında yoğun bakım izlem süreçlerini ve klinik öngörüyü iyileştirme potansiyeline sahip olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the differences in pharmacological cardiovascular support treatments administered to patients diagnosed with scorpion envenomation and followed in the intensive care unit across different age groups. Materials and Methods: Patients diagnosed with scorpion envenomation in the intensive care unit (ICU) were classified into four groups: those with only local symptoms (group 1), those with systemic autonomic signs (parasympathomimetic and/or sympathomimetic) (group 2), those with evidence of cardiotoxicity, including acute pulmonary edema, heart failure, and hypotensive cardiogenic shock (group 3), and those who developed progressive cardiogenic shock accompanied by coma, seizures, and multiple organ failure (group 4). The demographic characteristics of the patients, scorpion species, sting location, findings and symptoms at ICU admission, laboratory parameters, requirements for invasive and non-invasive mechanical ventilation, ICU stay durations, administered pharmacological treatments, and radiological imaging methods were evaluated. Results: A total of 80 patients were included in the study, with a mean age of 17.3 ± 22.16 years; 53.8% of the patients were female and 46.2% were male. In Group 3, the prevalence of systemic symptoms and laboratory parameters such as hyperglycemia, leukocytosis, hyperlactatemia, and elevated troponin levels were found to be statistically significantly higher compared to other groups. The ICU length of stay was 1.25 days in Group 1 and 3.24 days in Group 3, a difference that was statistically significant. VIS and TIES scores showed a positive correlation with ICU length of stay, with a particularly strong relationship observed for TIES scores. A negative correlation between TIES scores and the time to antivenom administration was identified, with this relationship approaching statistical significance. Additionally, the presence of convulsions was found to significantly increase TIES scores. Conclusion: We reported that the pharmacological cardiovascular support treatment administered to patients during the intensive care monitoring of scorpion envenomation cases varied according to clinical stages. As the clinical stage progressed, the need for vasopressor/inotropic support, mechanical ventilation, and intensive care unit (ICU) stay duration significantly increased. Delayed administration of antivenom was found to adversely affect clinical outcomes. VIS and TIES scores showed a positive correlation with ICU length of stay, and a strong positive relationship was identified between TIES scores and the presence of convulsions. We believe that hemodynamic instability scores have the potential to enhance the monitoring processes and clinical predictions in intensive care management of scorpion envenomation cases.