Klinikte kullanımı kanıtlanmış biyobelirteçler için peptit-bazlıelektrokimyasal ve optik test sistemlerinin geliştirilmesi veuygulamaları
Development and application of peptide-based electrochemicaland optical assay systems for clinically proven biomarkers
- Tez No: 910130
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA TİMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, kolon kanseri, peptitler, biyosensör, elektrokimyasal biyosensör, optik biyosensör, Cancer, colorectal cancer, peptids, biosensors, electrochemical biosensor, optical biosensor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüzün en önemli hastalıklardan biri olan kolorektal kanserin erken teşhisi oldukça önemlidir. Bu açıdan kolorektal kanser için klinik kullanımı kanıtlanmış olan belirteçlerinin analizini sağlayabilecek hızlı test sistemlerine ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda, ilgili tez çalışmasında kolorektal kanser dedeksiyonu için peptit temelli elektrokimyasal ve optik test sistemlerinin tasarlanması hedeflenmiştir. Septin 9 metillenmiş DNA yapıları, miRNA 221 ve 222 hedef biyobelirteç olarak belirlenmiş olup, diğer biyoreseptörler ile kıyaslandığında avantajlı özelliklere sahip peptit nükleik asitler (PNA) kullanılarak, üç farklı elektrokimyasal ve bir optik biyosensör test sistemi tasarlanmıştır. PNA-DNA ve PNA-RNA hibridizasyon temelli optik ve elektrokimyasal biyosensörler için karakterizasyon çalışmalarına ek olarak, sistemlerin analitik parametreleri belirlenerek literatürdeki benzer çalışmalar ile kıyaslanmıştır. Tasarlanan biyosensörlerin spesifikliği belirlenmiş ve temin edilen gerçek plazma örnekleri ile sistemlerin başarılı şekilde hasta örneklerinde çalışabilirliği kanıtlanmıştır. Ek olarak, geliştirilmiş biyosensörlerin hastabaşı tanı (point of care, PoC) sistemi olarak kullanımının sağlanabilmesi için elektrokimyasal ölçümleri yapabilen ve akıllı telefonlar ile entegrasyonu sağlanabilen bir potansiyotat geliştirilmiştir. Benzer şekilde optik biyosensörün tasarımında da akıllı telefonla entegrasyon sağlanarak, pratik, portatif, hedefe spesifik, yenilikçi sistemlerinin geliştirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Early diagnosis of colorectal cancer, one of the most important diseases of today, is very important. In this respect, the need for rapid test systems that can provide analysis of clinically proven biomarkers for colorectal cancer is increasing day by day. In the thesis study, it is aimed to design peptide-based electrochemical and optical test systems for colorectal cancer detection. Septin 9 methylated DNA structures, miRNA 221 and 222 were determined as target biomarkers, and three different electrochemical and an optical biosensor systems were designed using peptide nucleic acids (PNA) that have advantageous properties compared to other bioreceptors. In addition to the characterization studies for optical and electrochemical biosensors based on PNA-DNA and PNA-RNA hybridization, the analytical parameters of the systems were determined and compared with similar studies in the literature. The specificity of the designed biosensors was determined and the systems were proven to work successfully in patient samples with the provided real plasma samples. In addition, a potentiostat that can perform electrochemical measurements and integrate with smartphones has been developed to enable the use of the developed biosensors as a point of care (PoC) system. Similarly, integration with smartphones has been provided in the design of the optical biosensor, enabling the development of practical, portable, target-specific, innovative systems.