Understanding resilience and well-being of Somali refugee youth in Türkiye through the self-determination theory
Türkiye'deki Somali mülteci gençlerin direnç ve refah durumunun Öz-Belirleme Teorisi'ni (ÖBT) üzerinden anlamak
- Tez No: 910164
- Danışmanlar: PROF. ÖZDEN YALÇINKAYA ALKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kendi kaderini tayin teorisi, mülteci, dayanıklılık, refah, Somali, Self-determination, refugee, resilience, well-being, Somali
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Somali mülteci gençlerinin Türkiye'de yaşadığı iyilik hali ve dayanıklılıklarını incelemek için Öz-Belirleme Teorisi'ni (ÖBT) kullanmaktadır. Somali mülteci gençlerini kapsamlı bir şekilde anlamak önemlidir; zira bu, onların uyum süreçlerini ve psikolojik iyilik hallerini doğrudan etkilemektedir. Araştırma, ÖBT'nin üç temel psikolojik ihtiyacını—özerklik, yeterlik ve ilişkililik—kullanarak Somali mülteci gençlerin dayanıklılıklarını ve iyilik hallerini artıran ve etkileyen faktörleri araştırmayı amaçlamaktadır. Nitel bir yaklaşımla gerçekleştirilen bu çalışma, bu ihtiyaçların yer değiştirme süreçlerindeki zorluklar sırasında nasıl karşılandığını ve bu durumun dayanıklılık üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırma sonuçları, Somali mülteci gençlerin olumsuzluklara rağmen temel psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik önemli bir dayanıklılık gösterdiklerini ortaya koymuştur. Bu gençlerin üniversite yıllarında ve sosyal faaliyetler sırasında özerklik ve bağımsızlık geliştirdikleri görülmüştür. Ayrıca, hobiler ve istihdamla ilgili zorluklar da bağımsızlıklarını pekiştirmiştir. Dayanıklılık, öz farkındalığın artırılması, manevi değerlerin güçlendirilmesi ve motive edici öz konuşma aracılığıyla engellerin aşılmasıyla sağlam bir temel üzerine inşa edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, üç temel ihtiyacın karşılanmasının iyilik halini çeşitli alanlarda geliştirdiğini göstermiştir. Bu alanlar arasında Türkçe dil yeterliliği kazanımı, istihdam sağlanması, hobilere katılım ve sosyal destek alınması bulunmaktadır. Türkçe dil yeterliliği kazanılması, katılımcıların öz güvenini ve dayanıklılığını artırarak genel memnuniyetlerini yükseltmiştir. Bu bulgular, mültecilerin yeterlik, özerklik ve topluluklarına aidiyet duygularını geliştiren müdahale ve politikaların oluşturulması için önemli çıkarımlara sahiptir. Dayanıklılık ve iyilik halini artırmak amacıyla dil ve mesleki eğitim, ruh sağlığı desteği, topluluk katılımı, sosyal entegrasyon, istihdam ve eğitim fırsatlarına erişimin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study employs self-determination theory (SDT) to examine the well-being and resilience of Somali refugee youth residing in Türkiye. A comprehensive understanding of Somali refugee youth is essential, as it influences their adaptation and psychological well-being. The research aims to investigate the factors that enhance and impact the resilience and well-being of Somali refugee youth by utilizing the three psychological needs outlined in SDT: autonomy, competence, and relatedness. Through a qualitative approach, the study explored how these needs were met during displacement challenges and their subsequent effects on resilience. The study found that young Somali refugees have demonstrated significant resilience and made efforts to meet their fundamental psychological needs despite adversities and adverse events. These refugee youth developed autonomy and independence during their university years and social activities. Additionally, hobbies and employment challenges further enhanced their independence. Resilience was established upon a robust foundation by overcoming obstacles through fostering self-awareness, spirituality, and empowering self-talk. The results of the study indicated that meeting the three fundamental needs improved well-being in several domains. These included acquiring Turkish language proficiency, securing employment, engaging in hobbies, and receiving social support. Acquisition of Turkish proficiency enhanced participants' self-confidence and resilience, which subsequently increased their overall satisfaction. These findings have substantial implications for developing interventions and policies that promote refugees' sense of competence, autonomy, and connectedness to their communities. It is recommended that language and vocational training, mental health support, community involvement, increased access to social integration, employment, and educational opportunities be provided to enhance their resilience and well-being.