Öğretmen adaylarının web 2.0 yetkinliğinin incelenmesi
Examining the web 2.0 competencies of teacher candidates
  1. Tez No: 910169
  2. Yazar: AYLAR GURBANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GİZEM KARAOĞLAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Awareness, teacher candidates, self-efficacy, attitude, web 2.0
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını ne ölçüde kullandıklarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarına yönelik farkındalıkları, kullanım yetkinlikleri, öz yeterlilik inançları ve tutumları arasındaki ilişkiler detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu araştırmanın örneklemi, 2023-2024 öğretim yılında Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde okuyan öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Veriler, yüz yüze toplanmış olup, 600 öğretmen adayı araştırmanın katılımcı grubunu oluşturmuştur. İncelemenin ilk aşamasının sonucunda, araştırmacı tarafından belirlenen seçim kriterlerine uygun nitelikte olan 431 öğretmen adayının verileri araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, WEB 2.0 Hızlı İçerik Geliştirme Öz-yeterlik İnancı Belirlemeye Yönelik Ölçeği, Web 2.0 Araçlarına Yönelik Tutum Ölçeği, Web 2.0 Araçlarına Yönelik Farkındalık Ölçeği, Web 2.0 Araçları Kullanımı Yetkinliği Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler yüz yüze olarak katılımcılara uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 23 programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, kullanım yetkinliği ölçeği, farkındalık ölçeği, tutum ölçeği ve özyeterlilik ölçeği ile bunların alt boyut puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Bu bulgu, Web 2.0 araçlarına yönelik farkındalıkların, kullanım yetkinliklerinin, öz yeterlilik inançlarının ve tutumların birbirleriyle uyumlu olduğunu ve birinin yüksek puanlarının diğerlerinin de yüksek puanlarıyla ilişkilendirilebileceğini göstermektedir. Özellikle, kullanım yetkinliği yüksek olan bireylerin farkındalık, tutum ve özyeterlilik düzeylerinin de yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu ilişkiler, ilgili ölçeklerin alt boyutlarında da benzer şekilde pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlıdır. Anahtar kelime: Farkındalık, öğretmen adayları, öz yeterlilik, tutum, web 2.0.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the extent to which prospective teachers use Web 2.0 tools. Within the scope of the research, the relationships between prospective teachers' awareness, usage competence, self-efficacy beliefs, and attitudes towards Web 2.0 tools have been revealed in detail. The sample of this research consists of prospective teachers studying at Bartın University Faculty of Education in the 2023-2024 academic year. The data were collected face-to-face, and 600 prospective teachers constituted the participant group of the research. As a result of the first stage of the review, the data of 431 prospective teachers who met the selection criteria determined by the researcher were included in the research. Personal information form, WEB 2.0 Rapid Content Development Scale for Determining Self-efficacy Beliefs, Attitude Scale Towards Web 2.0 Tools, Awareness Scale Towards Web 2.0 Tools, Web 2.0 Tools Usage Competence Scale were used as data collection tools in the research. The scales were applied to the participants face-to-face. IBM SPSS 23 program was used in the analysis of the data. According to the results of the research, positive statistically significant relationships were determined between the usage competence scale, awareness scale, attitude scale and self-efficacy scale and their sub-dimension scores. This finding shows that awareness, usage competence, self-efficacy beliefs and attitudes towards Web 2.0 tools are compatible with each other and high scores of one can be associated with high scores of the others. In particular, it was determined that individuals with high usage competence also have high levels of awareness, attitude and self-efficacy. These relationships are similarly positive statistically significant in the sub-dimensions of the relevant scales.