Açık inovasyonun iç girişimciliğe etkisi: Tekstil sektöründe bir araştırma
The impact of open innovation on intrapreneurship: A study in the textile industry
- Tez No: 910224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİRHAN KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Innovation, Open Innovation, Entrepreneurship, Intrapreneurship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Küreselleşen dünyada sürdürülebilirlik zorlukları, işletmeleri açık inovasyona yöneltmiştir. Bu süreçte, işletmeler iç ve dış kaynaklarla iş birliği yaparak düşük maliyetli ve müşteri odaklı çözümler geliştirmiştir. 1980'lerden itibaren dikkat çeken iç girişimcilik, organizasyonel ve ekonomik kalkınmada kritik bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Bu tez, Erzurum'daki tekstil sektörü hazır giyim ve konfeksiyon imalathanelerinde açık inovasyonun (içten dışa ve dıştan içe) iç girişimcilik ve alt boyutları (yenilik, risk alma, proaktiflik, özerklik) üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırmada 244 katılımcıdan anketle veri toplanmış, analizlerde Pearson korelasyon, çoklu regresyon, t-testi ve ANOVA yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular, açık inovasyonun genel olarak iç girişimcilik üzerinde anlamlı etkileri olduğunu, ancak bu etkilerin inovasyonun yönüne ve girişimcilik boyutuna göre farklılaştığını göstermiştir. Örneğin, dıştan içe açık inovasyon yenilik üzerinde etkiliyken, içten dışa açık inovasyon risk alma, proaktiflik ve özerklik üzerinde daha güçlü etkiler göstermektedir. Çalışma, işletmelerin iç girişimcilik faaliyetleri için açık inovasyon stratejilerini benimseyerek rekabet avantajı sağlamalarına ve çalışan yaratıcılığını artırmalarına yönelik öneriler sunmaktadır. Anahtar Kelimler: İnovasyon, Açık İnovasyon, Girişimcilik, İç Girişimcilik
Özet (Çeviri)
Sustainability challenges in the globalizing world have led businesses to open innovation. In this process, businesses have developed low-cost and customer-oriented solutions by collaborating with internal and external resources. Intrapreneurship, which has attracted attention since the 1980s, stands out as a critical factor in organizational and economic development. This thesis examined the effects of open innovation (inside-out and outside-in) on intrapreneurship and its sub-dimensions (innovation, risk taking, proactiveness, autonomy) in the ready-made clothing and apparel factories of the textile industry in Erzurum. In the study, data was collected from 244 participants via a survey, and Pearson correlation, multiple regression, t-test and ANOVA methods were used in the analysis. The findings showed that open innovation generally has significant effects on intrapreneurship, but these effects differ according to the direction of innovation and the dimension of entrepreneurship. For example, while outside-in open innovation has an impact on innovation, inside-out open innovation shows stronger effects on risk taking, proactiveness, and autonomy. The study offers suggestions for businesses to gain competitive advantage and increase employee creativity by adopting open innovation strategies for intrapreneurship activities.