İç girişimciliğin inovasyon ve örgütsel inovasyon kültürü üzerindeki etkisi: Lojistik sektöründe bir uygulama
Intrapreneurship's impact on innovation and organizational innovation culture: In logistic sector an implementation
- Tez No: 678300
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, İç Girişimcilik, İnovasyon, Örgütsel İnovasyon Kültürü, Logistics, Intrapreneurship, Innovation, Organizational İnnovation Culture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Son dönemlerde küreselleşmenin hızlı bir biçimde gerçekleştiği dünya üzerinde birçok köklü değişim yaşanmaktadır. Değişim sonucu ticari anlamda ülkeler arasındaki sınırların ortadan kalkmasıyla zorlu rekabet koşullarının meydana gelmesi söz konusu olmaktadır. Bu bağlamda işletmelerin, zorlu rekabet koşullarına uyum sağlayabilmek için çeşitli inovasyon ve rekabet odaklı stratejiler belirlemesi ve uygulaması gerekmektedir. İşletmelerin bu tarz stratejileri hayata geçirebilmesi için iç girişimcilik faaliyetlerini desteklemesi önem arz etmektedir. Risk alma, yenilikçilik ve proaktiflik gibi iç girişimcilik özelliklerinin işletmelerin inovasyon faaliyetlerini ve örgütsel inovasyon kültürlerini destekleyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, lojistik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin iç girişimciliklerinin inovasyon ve örgütsel inovasyon kültürleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmanın örneklemini lojistik sektör çalışanları oluşturmaktadır. Bu bağlamda lojistik sektörü çalışanlarına anket uygulaması yapılmıştır. Toplamda 321 anket elde edilmiştir. Elde edilen veriler ile değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre risk alma boyutu firma yenilikçiliği, paylaşılan görüş, açık görüşlülük, teknolojik yeniliğe yönelim, öğrenme yönelimi, risk alma isteği ve gelecekteki pazar yönelimi boyutları üzerinde anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Proaktiflik boyutunun ise kurum içi bilgi paylaşımı, öğrenme yönelimi, risk alma isteği ve gelecekteki pazar yönelimi boyutları üzerinde anlamlı etkisi olduğu saptanmıştır. Yenilikçilik boyutunun da firma yenilikçiliği, öğrenmeye bağlılık, paylaşılan görüş, açık görüşlülük, kurum içi bilgi paylaşımı, teknolojik yeniliğe yönelim, öğrenme yönelimi, risk alma isteği ve gelecekteki pazar yönelimi boyutları üzerinde olumlu yönde anlamlı etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There have been many fundamental change in the world, where globalization has taken place rapidly in recent times. As a result of the changes, trade borders between countries are eliminated, resulting in challenging competitive conditions. In this regard, businesses need to identify and implement various innovation and competition-oriented strategies to adapt to challenging competitive conditions. Businesses need to support intrapreneurship activities to be able to implement such strategies. It is thought that intrapreneurship characteristics such as risk-taking, innovation and proactiveness can support businesses' innovation activities and organisational innovation cultures. The aim of this study is to investigate the effects of intrapreneurship of enterprises operating on innovation and organizational innovation cultures in the logistics sector. The sample of this study consists of logistics sector employees. In this context, a questionnaire was applied to logistics sector employees. A total of 321 questionnaires were obtained. Multiple linear regression analysis was used to analyze the relationship between the obtained data and the variables. According to the results of the analysis, it has been determined that the risk-taking dimension has a significant effect on the dimensions of firm innovativeness, shared view, open-mindedness, technological innovation orientation, learning orientation, willingness to take risks and future market orientation. It was determined that the proactivity dimension had a significant effect on the dimensions of internal knowledge sharing, learning orientation, willingness to take risks, and future market orientation. It has been concluded that the innovation dimension has a positive and significant effect on the dimensions of firm innovation, commitment to learning, shared opinion, open-mindedness, internal knowledge sharing, technological innovation orientation, learning orientation, willingness to take risks and future market orientation.