CYFRA 21-1'in akciğer kanseri tanısındaki değeri
Value of CYFRA 21-1 in diagnosis of lung cancer
  1. Tez No: 91028
  2. Yazar: YURDANUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA SEYFİKLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lung Cancer, CYFRA-21-1, types of cell
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
39 VII. ÖZET Günümüzde akciğer kanseri tanı ve takibinde tümör belirleyicilerinin yeri hala tartışılmaktadır. Bu nedenle bizde yeni bir tümör belirleyicisi olan CYFRA 21-1 'in akciğer kanseri tanısı, hücre tipi belirlenmesi ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla Haziran-Kasım 1998 arası dönemde kliniğimizde histopatolojik tanı konulan, yaş ortalamaları 60.5±7.3 yıl olan, 42'si erkek, 6'sı bayan olmak üzere, 48 akciğer kanserli olgu alındı. Kontrol grubu olarak yaş ortalaması 51.9+12.0 yıl olan; non-malign akciğer hastalıklı 29'u erkek, 10'u kadın 39 olgu alındı. Olguların 9'u küçük hücreli (SCLC), 39'u küçük hücre dışı (NSCLC) akciğer kanserli idi. Kontrol grubundaki olguların 3'ü tbc, 21 'i pnömoni, 14'ü KOAH, 1'i de interstisyel akciğer hastalıklı idi. Akciğer kanserli hastalarda serum CYFRA-21-1 düzeyi ortalama 6.5±1.0 ng/ml iken, kontrol grubunda ortalama 1.5±0.2 ng/ml olarak bulundu (p değeri 3.3 ng/ml olarak alındığında CYFRA 21-1 'in akciğer kanseri tanısındaki sensitivitesi %93 ve spesitifitesi %67 olarak bulundu. Çalışmaya alınan kişiler değişik alt gruplara ayrılarak incelendiğinde akciğer kanseri hücre tipleri açısından CYFRA 21-1 'in ortalama değerleri arasında istatistiksel anlamlı bir korelasyon ve farklılık saptanmadı. Sonuç olarak, diğer bir çok tümör belirleyicisinde olduğu gibi CYFRA 21-1 'inde rutin kullanıma girmesinin ek bir fayda sağlamadığı görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
40 VIII. SUMMARY Value of CYFRA 21-1 in diagnosis of lung cancer Nowadays, the role of tumor markers in the diognosis and in the follow up of lung cancer has been still discussed. Because of this, We aimed to research the relationship between CYFRA-21-1 and the diagnosis of lung cancer, determination of cell type. Therefore, 48 patients with lung cancer who had been diagnosed histopathologically between June-November 1998 in the department of Chest Diseases of Cumhuriyet University Faculty of Medicine enrolled in this study. (M/F:42/6, mean age: 60.5±17.3) 9 of these patients were with small cell Lung Cancer, 39 patients were with non-small cell ca. The control group consisted of 39 patients with non-malign lung diseases. (3: tbc, 21: pneumonio, 14:: COPD, 1: interstisiel Lung disease, M/F: 29/10, mean age: 51.9±12.0). Mean serum CYFRA-21-1 levels were 6,5±10.0 ng/mg in patients with lung cancer and in the control group it was 1,5±0,2 ng/mg (P If we accept cut off range of CYFRA-21-1 is 3,3 ng/ml, we found that CYFRA- 21-1 had sensitivity of 93% and specificity of 67% in the diagnosis of lung cancer. There was no statistically significant difference and correlation between the mean values of CYFRA-21-1 and the types of Lung cancer.41 In conclusion we think that, Like most of the other tumar markers the routine measurement of CYFRA-21-1 blood level is not more useful in diagnosing lung cancer.