Yetişkinlerde akut zehirlenmelerin değerlendirilmesi
Evaluation of acute poisoning in adults
  1. Tez No: 910375
  2. Yazar: ABDUSSAMED VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Akut zehirlenme, Prospektif
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Akut zehirlenmeler ile ilgili son güncel bilgilerin elde edilmesi, sağlık hizmetlerinin planlanması ve eğitimler açısından çok önemlidir. Dolayısıyla, bu çalışmamızda Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kabul edilen akut zehirlenme vakalarının demografik özelliklerinin ve etiyolojilerinin belirlenmesi ve zehirlenmeye yol açan faktörlerin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 15.04.2014 ile 15.10.2014 tarihleri arasında Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne ayaktan başvuran veya ambulansla getirilen 18 yaş ve üstü akut zehirlenme olgularının verileri 40 sorudan oluşan anket formu şeklinde hazırlanmış bir veri tabanı kullanılarak prospektif tarzda elde edilmiştir. Hastanemiz Etik Kurul Onayı (07.04.2014 tarih ve 28 numaralı karar) alındıktan sonra çalışmaya başlanmıştır. İstatistiksel analizde Windows SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. İstatistiksel analizde çalışma karakteristikleri ortalamalar, frekanslar veya oranlar olarak belirtilmiştir. İki grup arasında kategorik değişkenlerin karşılaştırılması ki-kare testi ile, ana değişkenler arasındaki ilişki tek yönlü ANOVA testi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar ortalama ± SS, veya frekans (yüzde) şeklinde verilmiştir. % 95 güven aralığında p < 0.05 istatistiki olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada 432 olgu değerlendirilmiştir. Çalışma döneminde Acil Servise başvuran toplam 236464 hastada akut zehirlenmelerin oranı % 0.18 olarak saptanmıştır (toplam 236.464 hasta). Çalışmamızda akut zehirlenme tanısı ile başvuran olguların 150'si (% 34.7) erkek, 282'si (% 65.3) kadın idi. Hastaların yaş ortalaması 30.93 ± 12.88 (minimum: 18; maksimum: 81) olarak bulunmuştur. En çok müracaat % 44.9 oran ile 18-25 yaş grubunda saptanmıştır. Olguların 286'sı (% 66.2) intihar girişimi, 127'si (% 29.4) kazara, 19'u (% 4.4) kötüye kullanım/bağımlılık nedeni ile meydana gelmiştir. Akut zehirlenmelerde maruz kalınan toksik maddeler ve oranları; ilaçlar: % 63.2 (en sık analjezikler), besin: % 12.3 (en sık mantar), koroziv madde: % 5.8 (en sık çamaşır suyu), pestisitler: % 5.3 (en sık organofosfat), kimyasal gazlar: % 4.4 (tamamı karbonmonoksit), ve diğerleri (zehirli hayvan(en sık akrep), uyuşturucu madde (en sık sentetik esrar,bonzai), alkol (en sık etanol) ve birden fazla ): % 9.3 olarak saptanmıştır. Acil servisten taburculuk oranı % 47.9, kendi isteği ile ayrılış % 23.4 olarak saptanmıştır. Hastaların % 28.5'i yatırılmıştır( yoğun bakım % 15.5, servis % 13 ). Acil servise akut zehirlenme ile başvuran toplam 432 hastadan 2 hasta (% 0.5) ölmüştür (etkenler: metanol, organofosfat). Sonuç: Akut zehirlenmelerin kadınlarda ve genç yaşlarda daha sık görülmesi, ilaçların en sık toksik madde türü olması, zehirlenmelerin çoğunun intihar amaçlı olması ve mortalite oranının düşüklüğü ülkemizdeki diğer çalışmaların sonuçları ile benzer bulunmuştur. Bunun yanında, daha kesin istatistik bilgilerinin elde edilmesi amacıyla zehir merkezlerinin oluşturulması, tüm zehirlenme olgularının epidemiyolojik verilerini gösteren Türkiye çapında bir envanterin hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca zehirlenmelerin en aza indirilmesi için çeşitli önlemlerin alınması, zehirlenmeler yönünden aile ve toplumun eğitilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: It is very important to obtain the latest updated information on acute poisoning in terms of the planning of public health services and education. Therefore, in this study we aimed to determine the demographic characteristics and etiology of acute poisoning cases admitted to the emergency service of Kayseri Education and Research Hospital and to determine the factors that lead to poisoning. Materials and Methods: Between the April 15,2014 and October 15,2014, the database which is prepared in the form of a questionnaire consisting of 40 questions of acute poisoning cases who are admitted to the emergency service of Kayseri Education and Research Hospital were obtained in a prospective manner. Our hospital Ethics Committee Approval (April 4,2014 and 28 decisions) was obtained prior to the commencement of the study. Windows SPSS 21.0 statistical software package was used for statistical analysis. In the statistical analysis, study characteristics were summarised as means or frequencies and proportions. The Chi-square test was used to compare categorical variables between the two groups. The relationship between the main variables of interest was assessed by one-way ANOVA test. Results are given as means ± SD, or frequency (percentage).