Hurda incirden biyoetanol üretimi
Production of bioethanol from waste figs
- Tez No: 910374
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YEKTA GÖKSUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyoetanol, hurda incir, Saccharomyces cerevisiae, fermantasyon, yenilenebilir enerji, atık değerlendirme, optimizasyon, PlackettBurman tasarımı, Bioethanol, waste figs, Saccharomyces cerevisiae, fermentation, renewable energy, waste valorization, optimization, Plackett-Burman design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Biyoetanol, yenilenebilir ve çevre dostu bir fosil yakıt alternatifi olarak artan enerji taleplerine ve çevresel sorunlara sürdürülebilir bir çözüm sunmaktadır. Bu çalışma, atık incirlerden Saccharomyces cerevisiae ile biyoetanol üretim sürecine ve bu üretimin proses parametrelerinin optimizasyonuna odaklanmaktadır. Etanol üretimini etkileyen önemli ortam bileşenlerini belirlemek için (maya ekstraktı, pepton, (NH₄)₂SO₄, KH2PO4, ve MgSO4·7H2O) Plackett-Burman tasarımı kullanılmıştır. Bulgular sonucunda, ortam bileşenlerinin p değerleri 0.05'ten büyük olduğu için etanol üretimine katkısının istatiksel açıdan önemli olmadığı tespit edilmiştir. Ortam bileşenlerinin etanol üretimine katkısı belirlendikten sonra fermantasyon parametrelerinin (başlangıç pH, inkülasyon oranı, inkübasyon sıcaklığı, fermantasyon sıcaklığı ve başlangıç substrat konsantrasyonu) etanol üretimi üzerine etkisi incelenmiştir. Maksimum etanol verimi (maksimum etanol konsantrasyonu 90.6 g/L) başlangıç pH'sının 5.5 pH, aşı oranının %4, fermantasyon süresinin 42 saat, inkübasyon sıcaklığının 32°C ve substrat konsantrasyonunun %9.56 olduğu koşullarda sağlanmıştır. Bu çalışma, ekonomik değeri yüksek olan atık incirlerin biyoetanol üretimi için uygun maliyetli ve sürdürülebilir bir substrat olarak kullanılma potansiyelini ortaya çıkarmaktadır. Bu süreç, yalnızca atıkların değerlenmesine katkıda bulunmakla kalmayacak, aynı zamanda yenilenebilir enerji üretimini de destekleyecektir. Sonuçlar, atık incirlerden biyoetanol üretiminin hem atık yönetimi hem de enerji üretimi ihtiyaçlarını karşılamak için uygulanabilir bir yaklaşım olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Bioethanol offers a sustainable solution to the increasing energy demands and environmental issues as a renewable and eco-friendly alternative to fossil fuels. This study focuses on the bioethanol production process from waste figs using Saccharomyces cerevisiae and the optimization of process parameters for this production. To identify the key medium components affecting ethanol production (yeast extract, peptone, (NH₄)₂SO₄, KH₂PO₄, and MgSO₄·7H₂O), the Plackett-Burman design was employed. The findings indicated that the p-values of the medium components were greater than 0.05, suggesting that their contribution to ethanol production was not statistically significant. After determining the contribution of the medium components, the effects of fermentation parameters (initial pH, inoculation ratio, incubation temperature, fermentation temperature, and initial substrate concentration) on ethanol production were investigated. The maximum ethanol yield (maximum ethanol concentration of 90.6 g/L) was achieved under the conditions of an initial pH of pH 5.5, an inoculation ratio of 4%, an incubation, fermentation time 42h, temperature of 32°C, and a substrate concentration of 9.5%. This study reveals the potential of using waste figs as a cost-effective and sustainable substrate for bioethanol production, which not only contributes to waste valorization but also supports renewable energy production. The results suggest that bioethanol production from waste figs could be a viable approach to meet both waste management and energy production needs.