Major depresif bozukluk tanısı ile başvuran hastalarda beden kitle indeksinin yeme tutumu, dürtüsellik ve intihar düşüncesi ile ilişkisi
Relationship between body mass index and impulsivity, eating attitude, suicidal ideations among the patients with major depressive disorder
  1. Tez No: 910395
  2. Yazar: MEHMET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAYKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: beden kitle indeksi, major depresyon, yeme tutumu, dürtüsellik, intihar düşüncesi, body mass index, depression, eating behaviors, impulsivity, suicidal ideation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Major depresif bozukluk ve BKİ artışı arasındaki ilişki ve bunlarla ilişkili faktörler, iki durumun da son yıllarda dünyada artış göstermesi ile birlikte önemli hale gelmiştir. Çalışmamızda depresyon varlığında BKİ'nin yeme tutumu, dürtüsellik ve intihar düşüncesini etkileyip etkilemediği; etkiliyorsa hangi yönde etkilediği sorularına cevap bulmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza major depresyon tanısı konulan 120 hasta katıldı. Çalışma dizaynı kesitseldi. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, YTT, BaDÖ, İDÖ, BDÖ uygulandı. Sonuçlar SPSS 22.0 kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Major depresyonun yüksek BKİ (özellikle obezite) ile ilişkili olduğu bulundu. BKİ ile düşük eğitim seviyesi, bekar olma, çocuk sahibi olma, sigara kullanma arasında pozitif bir ilişki tespit edildi. Ancak yüksek BKİ'nin dürtüsellik ve intihar düşüncesine depresyondan bağımsız bir şekilde etki etmediği saptandı. Yeme tutumu ile BKİ'nin doğrudan ilişkili olduğu bulundu. Bununla beraber, yeme tutumu dürtüsellikle ilişkili olsa da intihar düşüncesini depresyon varlığında etkilemediği gözlendi. BKİ' nden ziyade depresyonun şiddetinin dürtüselliği ve dolayısıyla intihar düşüncesini daha çok etkilediği sonucuna varıldı. Tartışma ve Sonuç: Bu konuda yapılan çalışma sayısı azdır. Çalışmamız sonuçları, bu alanda yapılmış çalışma sonuçlarına benzerdir. Özellikle major depresyonun obezite ile ilişkili olabileceği, obez bireylerde ve depresyon şiddeti artıkça yeme tutumunun bozulabileceği, dürtüsellik ve intihar düşüncelerinin daha fazla olabileceği dikkat edilmesi gereken durumlardır.
Özet (Çeviri)
Introductıon and Objective: In recent years, relationship between major depressive disorder, body mass index (BMI) and the factors associated with these two subjects became important, because of increasing prevelance all over the world . Our objective of the study is to answer these questions; does BMI influence to eating attitude, impulsivity, suicide ideations in the presence of depression; if yes,then in what way. Methods : One hundred and twenty patients with major depressive disorder attended to our study. Study design is cross-sectional. Socialdemographic Information Form, Eating Attitude Test, Barratt Impulsivity Scale-11, Suicidal Ideation Scale and Beck Depression Inventory was applied. Results were analysed by SPSS 22.0. Results: Our study results suggest that, major depressive disorder is significantly associated with high BMI (especially obesity). There is posivite correlation between BMI and low level of education, being single, having chid, smoking. However, independent from depression there is no significant association between high BMI and impulsivity, suicidal ideations . Our study revealed that eating attitude is directly associated with BMI. Nonetheless, despite eating attitude is associated with impulsivity, it does affect suicidal ideations in the presences of depression. We found that severity of the depression affects impulsivity and suicidal ideation rather than BMI. Conclusion: There are few studies on this subject. Our study results are similar to studies conducted in this area. Especially major depression may be associated with obesity, the eating behavior may deteriorate with obesity and increasing severity of depression, there may be more impulsivity and suicidal ideations are conditions that should be considered more carefully.