Assessment of local site coefficients proposed in TBEC-2018 by
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde önerilen yerel zemin katsayılarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 910408
  2. Yazar: SÜLEYMAN ARDA GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÜLGEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU HARMANDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel zemin etki katsayıları, Sahaya özel davranış analizi, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (2018), Local soil coefficients, Turkish Building Earthquake Code (2018), Site response analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Türkiye, Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve Batı Anadolu Fay Hattı gibi birçok fay hattına ev sahipliği yapmaktadır. Bu fay hatları tarih boyunca birçok depreme neden olmuş ve bu depremler yerli ve yabancı araştırmacılar tarafından incelenmiştir. Yapılan akademik çalışmalar, depremlerin farklı zeminler ve değişen zemin parametreleri nedeniyle farklı derecelerde yıkıcılığa yol açtığını göstermiştir. Bu değişim, zemin etki katsayısı olarak adlandırılan değişkenlerle tanımlanmıştır. Türkiye'de, National Earthquake Hazard Reduction Program (NEHRP) tarafından belirlenen kurallar göz önüne alınarak 2018'de güncellenen yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, zemin etki katsayılarını yerel zemin sınıfları tablosundaki zemin kesme dalgası hızına ve zemin sınıfına göre seçmeyi önermektedir. Ancak, literatürde bu katsayılar üzerine çok az ciddi çalışma yapılmış ve verilen katsayıların uygunluğuyla ilgili çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada TBDY 2018 'e uygun şekilde toplam 30 metre boyutuna sahip. Her biri 10 metre uzunluğunda olan toplam 3 tabakadan oluşan ZE ve ZD zemin sınıfları için zeminler türetilecektir. Hazırlanan zeminlerdeki zemin kesme dalgasındaki değişim dikkat edilerek yapılacak olan sahaya özel davranış analizleri ile elde edilecek değerler TBDY 2018'de verilen değerler ile kıyaslanacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey hosts numerous fault lines, including the North Anatolian Fault (NAF), East Anatolian Fault (EAF), and West Anatolian Fault (WAF). These fault lines have triggered numerous earthquakes throughout history, leading to extensive investigations by both domestic and foreign researchers. Academic studies have demonstrated that earthquakes exhibit varying degrees of destructiveness due to different soil conditions and changing ground parameters. This variability has been defined using variables known as ground motion amplification factors In Turkey, the new Turkey Building Earthquake Code, updated in 2018, considers the regulations set by the National Earthquake Hazard Reduction Program (NEHRP). The updated code recommends selecting ground motion amplification factors based on the soil shear wave velocity and soil class specified in the local soil classes table. However, there is limited serious research in the literature on these coefficients, and studies regarding the appropriateness of the given coefficients are quite scarce. In this study, soils for soil classes ZE and ZD, each consisting of a total of 3 layers with a combined dimension of 30 meters conforming to the Turkey Building Earthquake Code of 2018 (TBDY 2018), will be derived. The variations in the shear wave velocity of the soils in the prepared profiles will be carefully considered. The values obtained through site-specific behavioral analyses, accounting for the changes in the shear wave velocity, will be compared with the values provided in TBDY 2018.