Kış turizm merkezlerindeki otel yöneticilerinin iklim değişikliğine yönelik görüşlerinin belirlenmesi: Palandöken Kayak Merkezi örneği
Determining the opinions of hotel managers in winter tourism centers towards climate change: The Example of Palandöken ski center
- Tez No: 910425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ İSKENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Palandöken Kayak Merkezi, Fırsat, Tehdit, Kış Turizmi, Climate Change, Palandöken Ski Resort, Opportunity, Threat, Winter Tourism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, Palandöken dağında yürütülmekte olan kış turizmi faaliyetlerinin iklim değişikliğinden ne derece etkileneceğinin araştırılmasının yanı sıra potansiyel direncin ne kadar süre dayanabileceğine dikkat çekmek olacaktır. Bu dayanıklı direncin artı ve eksi yönlerini ele alarak alınabilecek önlemlere ulaşmak ve önlemler dahilinde tehlikenin farkındalığını ön plana çıkarmaktır. Tehlikenin boyutunu ön plana çıkarmak dışında sektör çalışanlarını, yöneticilerini ve kış turizmindeki aktif katılımcıları bilinçlendirerek iklim değişikliğinin önemine vurgu yapmaktır. Yapılan çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış fenomoloji araştırma deseninden yararlanılmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler, Palandöken Kayak Merkezinde bulunan kış turizmine yönelik çalışan konaklama tesislerinde yönetici profilinde olan 9 kişiyle yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Toplanan veriler nitel araştırmalarda kullanılan içerik analizi tekniği ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma bulguları beş başlık altında toplanmış ve incelenmiştir. Katılımcılar iklim değişikliğinin kış turizminin önünde bir tehdit olabileceğini mevcut yatırımların ve tesislerin iklim değişikliğiyle mücadele kapmasında yeterli alt yapıya sahip olmadığını, bir tehdit olarak görülen iklim değişikliğinin Palandöken Kayak Merkezi için fırsata dönüştürülebileceğini bu fırsatın ise diğer kayak merkezlerine kıyasla Palandöken Kayak Merkezinin mevcut potansiyelinin yüksek olduğu ve bu avantajın doğru politikalar çercevesinde kullanılması gerektiğini vurgulamışlardır. İklim değişikliği tüm dünyanın ve ülkemizinde mücadele ettiği küresel bir sorundur. Bu sorunun artık gözle görülebilir etkileri meydana gelmektedir. Tüm sektörleri etkilediği gibi turizm sektöründe yaz turizminin yanı sıra kış turizminede sıçramaktadır. Palandöken Kayak Merkezinde yapılan bu çalışmada iklim değişikliğinin bir tehdit unsuru olduğu, bu tehdit unsuruyla mücadele kapsamında devlet desteğinin öncelik teşkil etmesi, mevsimsel kaymaların başlıca sebebi olması ve tatil tercihlerinin değiştiği sonucuna varılmıştır. Palandöken Kayak Merkezinin mevcut potansiyelinin Türkiye deki diğer kayak merkezlerine oranla daha avantajlı noktada olduğu ve yüksek rakımda bulunmasından dolayı iklim değişikliği bir tehditten ziyade fırsata dönüştürülebilir düzeyde olduğu, kış turizminin bu bölgede 50 yıla yakın bir süre daha devam edebilecek düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study will be to investigate to what extent the winter tourism activities carried out in Palandöken Mountain will be affected by climate change, as well as to draw attention to how long the potential resistance can last. It is to reach the precautions that can be taken by considering the pros and cons of this durable resistance and to highlight the awareness of the danger within the measures. In addition to highlighting the extent of the danger, it also emphasizes the importance of climate change by raising awareness of sector employees, managers and active participants in winter tourism. In the study, qualitative research method was used and phenomenology research design was used. The data obtained during the research process was collected by face-to-face interviews with 9 people who were managers in accommodation facilities working for winter tourism in Palandöken Ski Resort. The collected data were analyzed and interpreted using the content analysis technique used in qualitative research. The research findings were collected and examined under five headings. Participants stated that climate change may be a threat to winter tourism, that current investments and facilities do not have sufficient infrastructure to combat climate change, that climate change, which is seen as a threat, can be turned into an opportunity for Palandöken Ski Resort, and that this opportunity is due to the fact that the current potential of Palandöken Ski Resort is high compared to other ski resorts. They emphasized that this advantage should be used within the framework of correct policies. Climate change is a global problem that the whole world and our country are struggling with. This problem is now having visible effects. Just as it affects all sectors, it also spreads to winter tourism as well as summer tourism in the tourism sector. In this study conducted at Palandöken Ski Resort, it was concluded that climate change is a threat, that state support is a priority within the scope of combating this threat, that it is the main cause of seasonal shifts and that holiday preferences are changing. It has been concluded that the current potential of Palandöken Ski Resort is at a more advantageous point compared to other ski resorts in Turkey, and that climate change can be turned into an opportunity rather than a threat due to its location at a high altitude, and that winter tourism is at a level that can continue for nearly 50 years in this region.