Amfizematöz ve amfizematöz olmayan KOAH hastaları ile kontrol grubu arasında tümör nekroz faktör süper ailesi 14 ve matriks metalloproteinaz 9 seviyelerinin ilişkisinin incelenmesi
Amfizematöz ve amfizematöz olmayan koah hastalari ile kontrol grubu arasinda tümör nekroz faktör süper ailesi 14 ve matriks metalloproteinaz 9 seviyelerinin ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 910442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU YORMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: TNFSF14, MMP-9, amfizem, TNFSF14, MMP-9, emphysema
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Hava yolu yeniden modellemesi, tekrarlanan yaralanma ve onarım süreçleri tarafından indüklenen hava yolu duvarlarının yapısal değişikliklerini içerir. Amfizem, terminal bronşiol distalindeki hava boşluklarının anormal kalıcı genişlemesi" olarak tanımlanmaktadır. Bu genişlemenin nedeni belirgin fibrozisin eşlik etmediği havayolu duvar harabiyetidir. makrofaj ve nötrofil kaynaklı matriks metalloproteinazlarının (MMP) da doku yıkımında rolü olduğu yönünde kanıtlar artmaktadır. TNF Süper ailesinin üyesi LIGHT (TNFSF14), son zamanlarda doku fibrozunu durdurmayı amaçlayan terapötik müdahaleler için potansiyel bir hedef olarak ortaya çıkmıştır. Bu perspektifte, LIGHT'ın astım, idiyopatik pulmoner fibroz, sistemik skleroz ve atopik dermatit gibi skarla ortaya çıkan birçok hastalık ile ilgili fibrozu karakterize eden enflamatuar ve yeniden şekillenme adımlarını nasıl etkileyebileceğini ve bu iki molekülün birbiri ile ilişkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma 2022 Haziran-2023 Haziran ayları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne başvuran, spirometriyle gruplandırılan 190 kişiden 66 sağlıklı, 63 kronik bronşit ve 61 amfizem hastasını içermektedir. KOAH grubunun Toraks BT görüntüleri Fleischner Derneği'nin görsel sınıflandırma sistemine göre değerlendirilerek amfizem indeksi oluşturuldu. Hastaların anamnezi, vücut kitle indeksleri (VKİ), demografik verileri, rutin laboratuvar bulguları kaydedildi. ELISA TNFSF14 ve MMP-9 değerleri çalışıldı. Bulgular: Çalışma grupların yaş dağılımları benzerken, amfizem ve kronik bronşit grubunda erkek katılımcı oranı kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde yüksekti. Ayrıca, amfizem hastalarında BMI, sağlıklı kontroller ile kronik bronşitli hastalara göre anlamlı şekilde daha düşükken, kronik bronşit ve amfizem hastalarının daha çok sigara içtiği görüldü. İnhaler kullanım oranı kronik bronşit ile amfizem hastalarında daha yüksekken, öksürük ve balgam varlığı kronik bronşit hastalarında daha yüksek seyretmekteydi. Solunum parametreleri incelendiğinde, oranı kronik bronşit ve amfizemli hastalarda sağlıklı kontrollere göre anlamlı şekilde daha düşüktü. Kan parametreleri değerlendirildiğinde, MMP-9 düzeyinin amfizemli hastalarda kronik bronşitli ve sağlıklı bireylere göre anlamlı şekilde yüksekken, TNSFF14 ile MMP9 düzeyi arasında da anlamlı ve pozitif korelasyon bulundu. TNFSF14 düzeyi amfizemli hastalarda kronik bronşitli ve sağlıklı bireylere göre anlamlı şekilde daha yüksekti. Amfizem indeksi ile hastaların BMI arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif bir korelasyon saptandı. MMP düzeyleri ile nötrofil arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki varken,solunum parametreleri ile arasında ise anlamlı ve negatif bir ilişki saptandı. TNSFF14 ile MMP9 düzeyi arasında anlamlı ve pozitif korelasyon bulundu. TNFSF14 düzeyi ile BMI , FEV1 (%) ve FEV1/FVC arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif bir ilişki saptandı. Sonuç: Doku hastarı ve remodelingin ön planda olduğu bu hastalık grubunda, MMP-9 düzeyinin amfizemli hastalarda kronik bronşitli ve sağlıklı bireylere göre anlamlı şekilde yüksekken, kronik bronşitli hastalarda da sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. TNFSF14 düzeyi ise amfizemli hastalarda kronik bronşitli ve sağlıklı bireylere göre anlamlı şekilde daha yüksektir. MMP-9'un yüksekliği bu hastalarda artmış proteaz/antiproteaz aktiviteyi düzenlemeyi hedefleyen yeni tedavi stratejileri özellikle nötrofilik hava yolu inflamasyonu ile seyreden KOAH hastaları için umut verici olabilir. TNFSF14'ün sadece amfizem grubunda istatistik olarak anlamlı yüksek tespit edilmesi amfizem patofizyolojisinde rol aldığını ortaya koymaktadır. Ancak patofizyolojideki rolünün tespit edilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardir.
Özet (Çeviri)
Objective: Airway remodeling involves structural changes of airway walls induced by repeated injury and repair processes. Emphysema is defined as“abnormal permanent enlargement of air spaces distal to the terminal bronchioles”. The reason for this enlargement is airway wall destruction without significant fibrosis. There is increasing evidence that macrophage and neutrophil-derived matrix metalloproteinases (MMPs) also play a role in tissue destruction. Member of the TNF Superfamily LIGHT (TNFSF14) has recently emerged as a potential target for therapeutic interventions aimed at arresting tissue fibrosis. In this perspective, we aimed to investigate how LIGHT can affect the inflammatory and remodeling steps that characterize fibrosis associated with many scar-related diseases such as asthma, idiopathic pulmonary fibrosis, systemic sclerosis, and atopic dermatitis, and to investigate the interrelationship of these two molecules. Materials and Methods: This prospective study included 66 healthy, 63 chronic bronchitis and 61 emphysema patients out of 190 patients grouped by spirometry, who applied to Selçuk University Medical Faculty Chest Diseases Clinic between June 2022 and June 2023. The emphysema index was created by evaluating the thorax CT images of the COPD group according to the visual classification system of the Fleischner Society. The patient's anamnesis, body mass index (BMI), demographic data, and routine laboratory findings were recorded. ELISA TNFSF14 and MMP-9 values were studied. Results: While the age distributions of the study groups were similar, the proportion of male participants in the emphysema and chronic bronchitis group was significantly higher than in the control group. In addition, patients with emphysema had significantly lower BMI than healthy controls and patients with chronic bronchitis, while patients with chronic bronchitis and emphysema were more likely to smoke. While the rate of inhaler use was higher in patients with chronic bronchitis and emphysema, the presence of cough and sputum was higher in patients with chronic bronchitis. When respiratory parameters were examined, the rate was significantly lower in patients with chronic bronchitis and emphysema than in healthy controls. When blood parameters were evaluated, MMP-9 levels were significantly higher in emphysema patients compared to chronic bronchitis and healthy individuals, while a significant and positive correlation was found between TNSFF14 and MMP9 levels. TNFSF14 level was significantly higher in emphysema patients than in chronic bronchitis and healthy individuals. A statistically significant and negative correlation was found between the emphysema index and the BMI of the patients. While there was a significant and positive relationship between MMP levels and neutrophils, a significant and negative relationship was found between respiratory parameters and neutrophils. A significant and positive correlation was found between TNSFF14 and MMP9 level. A statistically significant and negative correlation was found between TNFSF14 level and BMI, FEV1 (%) and FEV1/FVC. Conclusion: In this disease group where tissue disease and remodeling are at the forefront, MMP-9 levels were found to be significantly higher in patients with emphysema than in patients with chronic bronchitis and healthy individuals, and higher in patients with chronic bronchitis compared to healthy individuals. TNFSF14 level is significantly higher in patients with emphysema than in healthy individuals with chronic bronchitis. New treatment strategies aimed at regulating increased protease/antiprotease activity in these patients may be promising, especially for COPD patients with neutrophilic airway inflammation. The statistically significant high detection of TNFSF14 only in the emphysema group reveals that it plays a role in the pathophysiology of emphysema. However, more studies are needed to determine its role in pathophysiology.