Primer glomerülonefrit tanılı hastaların tedavi ve yanıtlarının, klinik özellikler ve laboratuar parametreleri ile ilişkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the treatment and responses of patients diagnosed with primary glomerulonephritis and the relationship with clinical characteristics and laboratory parameters
- Tez No: 910448
- Danışmanlar: PROF. LÜTFULLAH ALTINTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: primer glomerülonefrit, nefrotik sendrom, nefritik sendrom, perkütan böbrek biyopsisi, membranöz glomerülonefrit, primary glomerulonephritis, nephrotic syndrome, nephritic syndrome, percutaneous kidney biopsy, membranous glomerulonephritis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı hastanemizde takipli primer glomerülonefrit (PGN) olgularının demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve primer glomerülonefrit alt tiplerinin dağılımları hakkında bilgi sağlamak ve ilimizdeki PGN epidemiyolojisini saptamaktır. Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2012- Ocak 2022 Yılları Arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Nefroloji kliniğinde perkütan böbrek biyopsisi sonucu primer glomerülonefrit tanısı konulan 103 erişkin PGN tanılı hasta grubu dahil edildi. Biyopsi örneği non diagnostik olarak raporlanan hastalar, 18 yaş altı çocuklar, sekonder glomerülonefrit tanılı hastalar ve tetkiklerine ulaşılamayan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Hastaların %52,4'ü kadın %47,6'sı erkek cinsiyetteydi. Genel yaş ortalaması 44,1±15,7 yıl olarak saptandı. Çalışmamızda biyopsi endikasyonları dağılımı açısından hem tüm yaş aralıklarında hem de iki cinsiyette de sırasıyla nefrotik sendrom (%53,4), nefritik sendrom (%%28,2) ve asemptomatik üriner anormallikler (%18,4) olarak saptandı. En sık görülen PGN alt tipleri sırasıyla MGN (%35,9), MPGN (%19,4), IgAN (%18,4), FSGS (%15,5) ve MDH (%10,7) olarak belirlendi. En sık görülen PGN alt tipi 18-45 yaş aralığında FSGS (%14,6) ve MPGN (%14,6), 46-64 yaş aralığında MGN (%17,5), 65 yaş üstü erişkinlerde MGN (%5,8) olduğu görüldü. En sık SDBH gelişen PGN alt tipi %25 oran ile FSGS olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamız, primer glomerülonefritlerin demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri, dağılımları ve prognozu hakkında yapılmış olup bölgemizin PGN epidemiyolojisi hakkında bilgi sağlamaktadır. Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler ülkemizde ve dünyada yapılan birçok çalışmayla uyumlu bulundu. Bölgeler arasında PGN epidemiyolojisi ve klinik yaklaşım için ortak bir görüş sağlanması açısından daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to provide information about the demographic characteristics, laboratory parameters and distribution of primary glomerulonephritis subtypes of primary glomerulonephritis (PGN) cases followed up in our hospital, and to determine the epidemiology of PGN in our city. Method: A group of 103 adult patients with PGN who were diagnosed with primary glomerulonephritis as a result of percutaneous kidney biopsy in the Nephrology Clinic of the Internal Diseases Department of the Selcuk University Faculty of Medicine between January 2012 and January 2022 were included in our study. Patients whose biopsy specimens were reported as non-diagnostic, children under the age of 18, patients with a diagnosis of secondary glomerulonephritis, and patients whose examinations could not be reached were not included in the study. Results: 52.4% of the patients were female and 47.6% were male. The mean overall age was 44.1±15.7 years. In our study, in terms of the distribution of biopsy indications, nephrotic syndrome (53.4%), nephritic syndrome (28.2%) and asymptomatic urinary abnormalities (18.4%) were found in both age ranges and both genders, respectively. The most common PGN subtypes were determined as MGN (35.9%), MPGN (19.4%), IgAN (18.4%), FSGS (15.5%) and MDH (10.7%), respectively. The most common PGN subtypes are FSGS (14.6%) and MPGN (14.6%) in the age group of 18-45 years, MGN (17.5%) in the age group of 46-64 years, MGN in adults over 65 years (5.8%) ) was found. The most common PGN subtype that developed ESRD was FSGS with a rate of 25%. Conclusion: Our study was conducted on the demographic characteristics, laboratory parameters, distribution and prognosis of primary glomerulonephritis and provides information about the epidemiology of PGN in our region. The data we obtained in our study were found to be compatible with many studies conducted in our country and in the world. Further studies are needed to provide a consensus for PGN epidemiology and clinical approach across regions.