Türkiye'de yeni sendikal arayışlar ve meslek sendikacılığı: Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası örneği
New union searches and occupational unionism in Turkey: The example of Private Sector Teachers' Union
- Tez No: 910592
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ÇELİK, DOÇ. DR. ORKUN SAİP DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Eğitimin metalaşması, öğretmen emeği, meslek sendikaları, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Commodification of education, teacher labor, professional unions, Private Sector Teachers Union
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasını üye ve yöneticilerinin deneyimleri ışığında anlamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışma üç temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde geleneksel sendikacılık ile kapitalizm arasındaki ilişki ele alınmış, bunun yanında meslek ve işkolu sendikacılığına ilişkin tartışmalara yer verilmiştir, Sendikacılığın yaşadığı krize karşı önerilen canlanma stratejileri ile sendikal güç kaynağı yaklaşımı da yine aynı bölümün konusudur. İkinci bölümde Türkiye'deki sendikal hareketler ele alınmış, Türkiye sendikacılık tarihindeki önemli örneklere yer verilmiş ve öğretmen örgütlerine yönelik kimi saptamalarda bulunulmuştur. Çalışmanın üçüncü ve son bölümü ise, özel sektör öğretmenlerinin örgütlenmesi olan Öğretmen Sendikasının, önceki bölümlerde yer verilen başlıklar çerçevesinde saha araştırmasından elde edilen verilerle değerlendirildiği bölümdür. Çalışmada, nitel bir veri toplama tekniği olan belge incelemesi aracılığıyla veriye ulaşılmıştır. Bu kapsamda öncelikli olarak birincil kaynaklar taranmış ardından ikincil kaynaklara ulaşılmıştır. Sendikaya ait bilgi ve belge niteliği taşıyan evraklar incelenerek, sendika yönetici ve üyeleriyle çeşitli görüşmeler yapılmıştır. Çalışma Öğretmen Sendikasının oldukça yeni bir sendika olmasına karşın şimdiden önemli bir sınıf mücadelesi deneyimine sahip olduğu ve sonraki yıllar için geleneksel sendikacılığa alternatif bir sendikacılık modeli önerdiği sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to understand the Private Sector Teachers' Union in the light of the experiences of its members and executives. The study consists of three main chapters. In the first chapter, the relationship between traditional trade unionism and capitalism is discussed, as well as the debates on profession-based and industry-based unions, the revitalization strategies against the crisis of trade unionism, and the power resources approach are also among the subject of the same chapter. In the second chapter, trade union movement in Turkey is discussed, important examples from the history of trade unionism in Turkey are presented, and some observations on teacher organizations are made. The third and final part of the study evaluates the Private Sector Teachers' Union, which is the organization of private sector teachers, with the data obtained from the field research within the framework of the titles given in the previous sections. In the study, as a qualitative data collection technique. Documental analysis was employed. In this context, after primary sources were reviewed and then secondary sources were accessed, some interviews were conducted with union executives and members. The study concluded that although it is a newly established trade union, Private Sector Teachers' Union has already significant experience on class struggle and offers an alternative model of trade unionism to traditional unionism for the years to come.