Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde sfingomyelin yıkım ürünlerinin silik nörolojik belirtilerle ilişkisi
Association of sphingomyelin degradation products with silicic neurological symptoms in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder
- Tez No: 910605
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: DEHB, silik nörolojik belirtiler, sfingomyelin, seramid, GALC, ADHD, subtle neurological signs, sphingomyelin, ceramide, GALC
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklarda sfingomyelin yıkım ürünlerinin, nörolojik silik belirtiler arasındaki ilişkiyi sağlıklı gelişmiş olan akranlarıyla karşılaştırarak incelemeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada DEHB tanılı 41 hasta ile herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan 39 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Nöropsikiyatrik özellikler PANESS ve Turgay ölçekleriyle değerlendirilmiştir. Sfingolipid yolağına ait sfingomyelin, seramid ve galaktozilseramidaz plazma düzeyleri ELİSA yöntemiyle belirlenmiştir. Bulgular: DEHB'li çocuklarda, cinsiyet, yaş ve BKİ fark etmeksizin plazma seramid düzeyleri yüksekti. Aynı şekilde, sfingomyelin seviyeleri de kontrol grubuna göre yüksekti. Ancak galaktozilseramidaz seviyeleri arasında fark yoktu. DEHB'li çocuklarda sfingomiyelin ve seramid düzeyleri ile PANESS'in F1 ve F3 alt ölçek skorları arasında pozitif bağlantı var gibi görünüyordu, ama semptom şiddeti ile ilişkili değildi. DEHB'li çocuklarda galaktozilseramidaz düzeyi ile nörolojik belirti ölçeği (PANESS) ve semptom şiddeti arasında bir ilişki yoktu. Sonuç: Çalışma sonucunda, DEHB hastalarında sfingomiyelin ve seramid düzeylerinin kontrol grubuna göre belirgin şekilde yüksek olduğunu gösterdi. Ayrıca, DEHB tanılı çocuklarda sfingomiyelin ve seramid düzeyleri ile silik nörolojik belirtiler arasında bazı ilişkilerin olduğunu gösterdi. Bu bulgular, DEHB'nin patofizyolojisi ve silik nörolojik belirtiler arasındaki karmaşık ilişkilerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olan önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between sphingomyelin degradation products and subtle neurological signs in children with ADHD by comparing them with their healthy developed peers. Materials and Methods: The study included 41 patients diagnosed with ADHD and 39 healthy control subjects without any psychiatric disorders. Neuropsychiatric characteristics were evaluated using PANESS and Turgay scales. Plasma levels of sphingomyelin, ceramide, and galactosylceramidase belonging to the sphingolipid pathway were determined using the ELISA method. Results: Plasma ceramide levels were found to be elevated in children with ADHD, irrespective of gender, age, and BMI. Similarly, sphingomyelin levels were also higher in the ADHD group compared to the control group. However, there was no significant difference in galactosylceramidase levels between the two groups. Positive associations were observed between sphingomyelin and ceramide levels and PANESS F1 and F3 subscale scores in ADHD children, but these levels were not correlated with symptom severity. Furthermore, no relationship was found between galactosylceramidase levels and PANESS or symptom severity in children with ADHD. Conclusion: The study results demonstrate significantly elevated levels of sphingomyelin and ceramide in ADHD patients compared to the control group. Additionally, the study highlights certain relationships between sphingomyelin and ceramide levels and subtle neurological signs in children with ADHD. These findings provide valuable insights that contribute to a better understanding of the complex interactions between the pathophysiology of ADHD and subtle neurological signs.