TV dramaları ve yumuşak güç: Türk dramalarını Yemen'dekiüniversite gençliğinin alımlaması
TV dramas and soft power: The reception of Turkish dramas among university youth in Yemen
- Tez No: 910639
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT İRİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Türk Dramaları, Yumuşak Güç, Yemenli Gençler, İzleyici Araştırması, Turkish Dramas, Soft Power, Yemeni Youth, Audience Research
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Son yıllarda Türk dramaları, uluslararası alanda genel olarak ve özellikle Arap ülkelerinde geniş bir yayılım ve üne kavuşmuştur. Bu durum, Türk dramalarını son dönemde Orta Doğu'daki en belirgin yumuşak güç ifadelerinden biri haline getirmiştir. Bu tezin amacı, Yemen'deki Üniversite Gençliğini Temsilen Aden Üniversitesi öğrencileri arasında Türk dramalarının genel algısını ortaya çıkarmaktır. Medya mesajları, çok katmanlı metinlerden oluşmaktadır ve mesaj alıcı Tarafından gönderenin hedeflediğinden farklı bir şekilde yorumlanabilir; bu durum, kültürel farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Tez ayrıca, Yemenli gençlerin Türk dramalarını izleme nedenlerini ve bu içeriklere nasıl tepki verdiklerini anlamayı hedeflemekte, bunların yanı sıra, izleme sonrasında Türk dramalarının Yemen'deki üniversite gençleri üzerindeki Belli etkilerini de araştırmaktadır. Tezin ilk bölümünde, yumuşak güç ve Türk dramaları kavramlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise medya izleyicisi tartışılmıştır. Tezin üçüncü bölümü, Türk dramalarının yumuşak güç olarak Arap ülkeleri üzerindeki etkisine odaklanmıştır. Dördüncü bölümde ise, Yemen'deki Üniversite Gençliğini Temsilen Aden Üniversitesi öğrencileri ile derinlemesine görüşmeler yapılmış ve dramaları nasıl alımladıkları anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu tezde, Yemen'deki Aden Üniversitesi'nden 40 öğrenci ile araştırma verilerini toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak“nitel araştırma”metodolojisi benimsenmiştir. Ayrıca, 7 öğrenci ile odak grup çalışması da yapılmıştır. Tezin sonuçları, Türk dramalarının Yemen'de yumuşak güç aracı olarak önemli roller oynadığını ve özellikle genç kesim üzerinde çeşitli etkiler yarattığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, Turkish dramas have gained widespread popularity and recognition internationally, particularly in Arab countries. This phenomenon has established Turkish dramas as one of the most prominent expressions of soft power in the Middle East. The aim of this thesis is to reveal the overall perception of Turkish dramas among university youth, represented by students at Aden University in Yemen. Media messages consist of multilayered texts and can be interpreted differently by the receiver than intended by the sender, a situation stemming from cultural differences. This thesis also seeks to understand the reasons why Yemeni youth watch Turkish dramas and how they respond to this content, in addition to investigating the specific effects of Turkish dramas on university youth in Yemen following their viewing. The first section of the thesis addresses the concepts of soft power and Turkish dramas. The second section discusses the media audience. The third section focuses on the impact of Turkish dramas as a form of soft power in Arab countries. The fourth section includes in-depth interviews with students from Aden University, representing the university youth in Yemen, aiming to understand how they perceive these dramas. In this thesis, a qualitative research methodology was employed, utilizing semi-structured in-depth interviews with 40 students from Aden University to gather research data. Additionally, a focus group study was conducted with 7 students. The findings of the thesis indicate that Turkish dramas play significant roles as instruments of soft power in Yemen and create various effects, particularly among the youth.