Üniversite öğrencilerinin aile kurumu algısı: Konya ili örneği
Perception of family institution among university students: A case study of Konya province
  1. Tez No: 910658
  2. Yazar: SALİHA DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencisi, aile kurumu, Konya, University Students, The Institution Of The Family, Konya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmayı meydana getiren problemin çıkış noktası, sanayi devrimi, modernizm vb. gibi büyük toplumsal hareketler neticesinde toplumlarda meydana gelen değişim ve dönüşümün aile kurumuna olan yansımalarıdır. Zira aile kurumu tarih boyunca, toplumlarda meydana gelen değişimlerden gerek şekilsel gerek işlevsel olarak etkilenerek sürekli değişime ve dönüşüme uğramıştır. Günümüzde kadınların eğitim ve iş hayatına aktif katılımları sebebiyle evlilik ve çocuk sahibi olma yaşlarının artması, kültür ve toplum yapısında meydana gelen birtakım değişimler, sosyal medya ve internetin yaygın kullanımı vb. birçok farklı etkenler sonucunda aile kurumu üzerinde çeşitli değişimler meydana gelmiştir. Yaşanan bu değişimler hangi minval üzere olursa olsun aile, insanlığın varlığını devam ettirmesiyle toplumların vazgeçilmez temel kurumlarından birisidir. Ailenin dünden bugüne değişip dönüşen görünümüne rağmen ülkemizde halen önemini ve varlığını yitirmemiş olması ise bu araştırmanın çıkış noktasıdır. Bu sebeple özellikle toplumun şekillenmesinde en etken gruplardan biri olan ve çoğunluğunu genç yetişkinlerin oluşturduğu üniversite öğrencilerinin, aile kurumu hakkında ne gibi düşünce ve algılarının olduğu araştırılmak istenmiştir. Genç yetişkinlerin, üniversite öğrencileri arasından seçilme sebebi, kalıplaşmış fikirlerin ötesinde kendi fikirlerini üretebilen ve özgürce dile getirebilen, akıl ve mantık düzeyinde düşünebilen, araştıran, eğitim seviyesi yüksek bireyler olmalarıdır. Üniversite öğrencilerinin şimdi veya gelecek zamanda aile kurma potansiyeline sahip olmaları sebebiyle, aile kurumu hakkındaki görüşleri ve bu konunun daha önce Konya ili sınırlarında çalışılmamış olması, araştırmaya değer görülmüş ve araştırma sorunu haline gelmiştir. Araştırma, Konya il merkezinde bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinde ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören toplam 500 bekar üniversite öğrencisine, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniğinin uygulanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, Aile Değerleri Ölçeği alt boyutlarının; cinsiyet, eğitim programı, gelir durumu, yaşamın en çok geçirildiği yer, coğrafi bölge ve yaş değişkenlerine göre anlamlı düzey farklılaşmanın olduğu görülmektedir. Erkeklerin aile yaşantısına dair geleneksel aile değerlerini ve toplumsal cinsiyet rollerini benimsedikleri; aile kurumu için yıkıcı özellikler barındıran alt boyutların yoğun olarak coğrafi bölgeye ve yaşamın geçtiği yere göre anlamlı farklılıklar oluşturduğu; üniversite öğrencilerinin en çok eşler arası sadakate önem verdikleri, şiddetin ise aile yaşamında kabul edilmeyen, istenmeyen bir durum olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The starting point of the problem that led to this study is the major societal transformations experienced over the last century, such as the Industrial Revolution, modernism, and similar large-scale movements. These have brought about changes and transformations in fundamental social institutions, including the family. Over the course of history, societal changes have continuously influenced the family institution both functionally and structurally, leading it to undergo constant transformations. In today's context, the increase in the number of women participating in the workforce and life, higher rates of divorce, and significant cultural and societal shifts have, to a large extent, altered traditional family structures. Despite this, family remains one of the essential social institutions shaping society. Although family structures have evolved and transformed over time, this study focuses on concerns about the perceived decline or loss of its significance and presence. Particularly, family plays a critical role in shaping society, and thus, this study examines the perspectives of university students, who represent a younger generation contributing to society's structure. The choice of university students as the focus group stems from their potential to hold distinct opinions shaped by their education, as well as their position as future societal contributors. By conducting this study in the context of Konya province, where family-related norms and values may have unique features, the aim is to examine students' opinions on family as a social institution more comprehensively. The study, conducted within Konya and its surrounding regions, involves undergraduate and graduate students from both state and private universities. A total of 500 university students participated in the study through various data collection methods, including a questionnaire. The findings indicate that dimensions such as gender, education level, socioeconomic status, and family background significantly influence perceptions of the family institution. For instance, men tend to view family roles from a more traditional perspective, while women emphasize the importance of equality in family responsibilities. Geographical regions and age differences also shape students' attitudes, highlighting a diversity of viewpoints. In summary, this study reveals that while students value the family institution, certain modern challenges, such as domestic violence, gender inequality, and societal pressures, are perceived as undesirable issues associated with family life.