İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin okumaya ilişkin duyuşsal özellikleri ve okuduğunu anlama becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Analysis of the relationshıp between the affective characteristics of 4th grade primary school students towards reading and their reading comprehension skills
- Tez No: 910720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE KUŞDEMİR KAYIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, Öz Yeterlik Algısı, Okuma Tutumu, Okuma Kaygısı, Okuduğunu Anlama Becerisi, Reading, Self-Efficacy Beliefs, Reading Attitude, Reading Anxiety, Reading Comprehension Skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okumaya ilişkin duyuşsal özellikleri ve okuduğunu anlama becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu değişkenlerin bazı sosyo-demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. İlişkisel tarama modelinde betimsel desenlenen çalışmaya 300 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veriler,“Okuma Kaygı Ölçeği”,“Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği”,“Okuduğunu Anlamaya İlişkin Öz Yeterlik Algısı Ölçeği”ve“Okuduğunu Anlama Başarı Testi”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okuduğunu anlama ve tutum puanlarının ortalamanın üzerinde; kaygı puanlarının ortalamanın altında ve okumaya yönelik öz yeterlik puanlarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. Öğrencilerin okuma anlamaya yönelik öz yeterlik, tutum ve kaygı puanları; öğrencilerin kitaplık sahibi olmalarına, anne ve baba eğitim durumuna, okudukları kitap sayısına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Bu durum kitaplık sahibi olan, bir dönem boyunca okuduğu kitap sayısı fazla olan ve ebeveyn eğitim düzeyi yüksek öğrencilerin lehinedir. Okuduğunu anlama başarı puanları; öğrencilerin kitaplık sahibi olmalarına, okudukları kitap sayısına ve baba eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Bu farklılaşma kitaplık sahibi olan, baba eğitim düzeyi yüksek ve bir dönemde okuduğu kitap sayısı fazla olan öğrencilerin lehinedir. Ayrıca ilgili değişkenler arasındaki ilişkiler incelendiğinde; öğrencilerden duyuşsal özelliklerden okuduğunu anlamaya ilişkin öz yeterlik algı puanları ile okuma tutumu arasında pozitif yönlü, yüksek düzeyde; okuduğunu anlama başarı puanları arasında pozitif yönlü, orta düzeyde; okumaya ilişkin kaygı puanları arasında negatif yönlü, orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to examine the relationships between affective characteristics related to reading and reading comprehension skills among fourth-grade elementary students. Additionally, it was investigated whether these variables differed according to certain socio-demographic characteristics. Three hundred students participated in the study, which was descriptively designed in a correlational survey model. Data were collected using the“Reading Anxiety Scale,”“Attitude Towards Reading Scale,”“Reading Comprehension Self-Efficacy Scale,”and“Reading Comprehension Achievement Test.”According to the research results, the average scores for reading comprehension and attitude were above average; anxiety scores were below average, and self-efficacy scores related to reading were at a moderate level. Students' self-efficacy, attitude, and anxiety scores related to reading comprehension differed significantly according to factors such as having a library, parents' educational level, and the number of books they read. This difference was in favor of students who had a library, read a higher number of books in a semester, and whose parents had a higher education level. Reading comprehension achievement scores showed significant differences based on students' library ownership, the number of books they read, and their father's education level. This variation was in favor of students who had a library, had fathers with a higher education level, and read a larger number of books in a semester. Additionally, when examining the relationships between the relevant variables, it was found that among the students' affective characteristics, there was a high-level positive correlation between reading self-efficacy perception scores and reading attitude, a moderate positive correlation with reading comprehension achievement scores, and a moderate negative correlation with reading anxiety scores.