Okul çağı çocuklarda vokal fonksiyon egzersizleri ile vokal hijyen eğitiminin ses kalitesi üzerine etkileri
The effects of vocal function exercises and vocal hygiene training on voice quality in school age children
  1. Tez No: 910829
  2. Yazar: HAZEL EZGİ DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE MÜZEYYEN ÇİYİLTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Vokal fonksiyon egzersizleri, Vokal hijyen eğitimi, Grup ses terapisi, Ses kalitesi, Vocal function exercises, Vocal hygiene training, Group voice therapy, Voice quality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma kapsamında, ses bozukluğu tanısı olmayan okul çağı çocuklarına 4 hafta boyunca ses terapi programı kapsamında vokal fonksiyon egzersizleri ve vokal hijyen eğitimi uygulanmış olup çocukların ses kalitesine olan etkisi incelenmiştir. Araştırma deneysel desende tasarlanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni s/z oranı, maksimum fonasyon süresi, pertürbasyon parametreleri (jitter ve shimmer), pediyatrik ses handikap indeksi skorları, çocuk ses handikap indeksi skorları ve GRBAS skalası; bağımsız değişkeni ise ses bozukluğu tanısı olmayan çocuklara uygulanan vokal fonksiyon egzersizleri ve vokal hijyen eğitiminden oluşan ses terapisi programıdır. Araştırmaya toplam 71 öğrenci katılmıştır (ortaokul çağı n=44, ilkokul çağı n=27). Uygulamalar haftada bir seans olarak gerçekleştirilmiştir. Grup terapisi olarak yapılan seanslarda vokal fonksiyon egzersizleri ve vokal hijyen eğitimi uygulamaları birlikte gerçekleştirilmiştir. Terapi etkililiği, terapi öncesi ve sonrası ölçülen maksimum fonasyon süresi, s/z oranı, pertürbasyon parametreleri, pediyatrik handikap indeksi skorları, çocuk ses handikap indeksi skorları ve GRBAS skorları dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, uygulanan terapi programının katılımcıların ses kaliteleri üzerinde etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, vocal function exercises and vocal hygiene training were applied to school-age children without a diagnosis of voice disorder within the scope of a voice therapy program for 4 weeks and the effect on children's voice quality was examined. The research was designed in experimental design. The dependent variable of the study was s/z ratio, maximum phonation duration, perturbation parameters (jitter and shimmer), pediatric voice handicap index scores, child voice handicap index scores and GRBAS scale; the independent variable was the voice therapy program consisting of vocal function exercises and vocal hygiene training applied to children without a diagnosis of voice disorder. A total of 71 students participated in the study (middle school age n=44, primary school age n=27). The interventions were conducted as one session per week. In the group therapy sessions, vocal function exercises and vocal hygiene training were performed together. The effectiveness of the therapy was evaluated by considering maximum phonation time, s/z ratio, perturbation parameters, pediatric handicap index scores, child voice handicap index scores and GRBAS scores measured before and after the therapy. When the findings obtained from the study are examined, it is seen that the therapy program was effective on the voice quality of the participants.