Okul çağı disfonili çocuklarda 'grup ses terapisi' ve 'bireysel ses terapisi' bulgularının karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of“group voice therapy”and“individual voice therapy”in school-aged children with dysphonia
  1. Tez No: 998324
  2. Yazar: ÖZLEM BEŞİK TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ESEN AYDINLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Grup ses terapisi, bütüncül ses terapisi, vokal fold nodülü, pediatrik ses bozuklukları, Group voice therapy, holistic voice therapy, pediatric voice disorders, vocal fold nodules
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, vokal fold nodülü (VFN) tanılı çocuklarda grup ses terapisinin etkililiğini incelemektir. Çalışmaya 7,00–11,11 yaş arası VFN tanılı 18 çocuk (15 erkek, 3 kız) dâhil edilmiştir. Katılımcılar, ses bozukluğu şiddetine göre tabakalı randomizasyon yöntemiyle kontrol (n=6), bireysel ses terapisi (n=6) ve grup ses terapisi (n=6) gruplarına atanmıştır. Kontrol grubuna bir seans vokal hijyen eğitimi uygulanırken, bireysel ve grup ses terapisi gruplarına sekiz seans bütüncül ses terapisi uygulanmıştır. Çalışma kapsamında işitsel-algısal değerlendirmede genel ses kalitesi, kabalık ve nefeslilik; öz değerlendirmede Pediatrik Ses Handicap İndeksi (pSHİ) ve Pediatrik Sesle İlişkili Yaşam Kalitesi Anketi (PSİYKA); aerodinamik değerlendirmede maksimum fonasyon süresi (MFS) ve s/z oranı incelenmiştir. Akustik analiz için Multi-Dimensional Voice Program ve Analysis of Dysphonia Speech and Voice yazılımları kullanılmıştır. Çalışma gruplarının kontrol grubuna göre etkililiğinin incelendiği müdahale öncesi-sonrası (T1–T2) karşılaştırmalarda, pSHİ-toplam ve pSHİ-fiziksel alt boyutlarında bütüncül ses terapisinin hem bireysel (pSHİ-t için p=0,015; pSHİ-f için p=0,003) hem de grup (pSHİ-t için p=0,005; pSHİ-f için p=0,001) uygulamalarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek değişim farkı oluşturduğu bulunmuştur. Grup ses terapisi grubunda müdahale sonrası pSHİ-duygusal puanında anlamlı düzeyde düşüş gözlenmiştir (p=0,041). Çalışma gruplarında dört zaman noktası (T1, T2, müdahale sonrası 3. ay ve 6. ay) üzerinden yapılan karşılaştırmalarla uzun dönem benzerlik ve farklılıkların incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma gruplarında öz değerlendirme (pSHİ ve PSİYKA), akustik analiz (tümü ötümlü fonemlerden oluşan cümlede kepstral tepe noktası ve kepstral tepe noktası standart sapması) ve aerodinamik analiz (MFS) bulgularında istatistiksel olarak anlamlı ve benzer iyileşmeler gözlenmiş, bu etkilerin uzun dönemde korunduğu belirlenmiştir. Bulgular, grup ses terapisinin kısa ve uzun dönemde etkili olduğunu ve hizmete erişimin kısıtlı olduğu kliniklerde uygulanabilir bir seçenek olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effectiveness of Group Voice Therapy and Individual Voice Therapy in School-Aged Children with Dysphonia Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Department of Speech and Language Therapy, Doctor of Philosophy Thesis, Ankara, 2026. The aim of this study was to investigate the effectiveness of group voice therapy in children diagnosed with vocal fold nodules (VFN). Eighteen children aged 7.00–11.11 years (15 males, 3 females) were assigned through stratified randomization to a control group (n=6), an individual voice therapy group (n=6), and a group voice therapy group (n=6). The control group received one session of vocal hygiene education, whereas the intervention groups received eight sessions of holistic voice therapy. Auditory-perceptual evaluation included overall voice quality (G), roughness (R), and breathiness (B). Self-assessment measures consisted of the Pediatric Voice Handicap Index (pVHI) and the Pediatric Voice-Related Quality of Life Questionnaire (PVRQOL). Aerodynamic measures included maximum phonation time (MPT) and the s/z ratio. Acoustic analyses were conducted using the Multi-Dimensional Voice Program and Analysis of Dysphonia Speech and Voice software. Pre- and post-intervention comparisons (T1–T2) demonstrated that both individual and group voice therapy resulted in significantly greater improvements in pVHI-total and pVHI-physical scores compared with the control group (individual therapy: p=0.015 and p=0.003; group therapy: p=0.005 and p=0.001). A significant reduction in the pVHI-emotional score was observed only in the group voice therapy group (p=0.041). Long-term comparisons across four time points (T1, T2, and 3- and 6-month follow-ups) revealed statistically significant and comparable improvements in self-assessment (pVHI, PVRQOL), acoustic measures (cepstral peak prominence and cepstral peak prominence standard deviation), and aerodynamic measures (MPT) in both intervention groups, with treatment effects maintained over time. The findings indicate that group voice therapy is an effective and feasible intervention, particularly in clinical settings where access to services is limited.