The relationship between monetary policy and stock prices: Evidence from Borsa İstanbul
Para politikası ile hisse fiyatları arasındaki ilişki: Borsa İstanbul'dan bulgular
- Tez No: 910831
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLDAĞ BAŞAK CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Para politikası, hisse senedi fiyatı, Hazine tahvili faiz oranı, döviz kuru, para arzı, Monetary policy, stock price, Treasury bill rate, foreign exchange rate, money supply
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de para politikasının borsa fiyatları üzerindeki etkisini on sekiz yıllık (2006:12-2024:2) aylık veriler kullanarak incelemektedir. Veriler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınmıştır. Kullanılan veri analiz yöntemleri Sıradan En Küçük Kareler (OLS), Johansen Kointegratin testi ve Granger nedensellik testidir. Borsa fiyatları için gösterge olarak BIST100 Endeksi kullanılırken, açıklayıcı değişkenler arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık para politikası repo faiz oranı, 3 aylık Hazine bonosu faiz oranı, M3 para arzı ve USDTRY döviz kuru yer almaktadır. Eşbütünleşme testi sonucu Türkiye'de para politikası ile borsa fiyatları arasında uzun dönemli bir ilişkinin olduğunu tespit etmektedir. OLS regresyon sonucu, para politikası haftalık faizinin Türkiye'de borsa fiyatlarındaki %4'lük değişimi anlamlı bir şekilde açıkladığını ortaya koymaktadır. 3 aylık Hazine bonosu faizi borsa fiyatlarındaki yüzde 0,1'lik değişimi çok az açıklıyor. M3 para arzı borsa fiyatlarındaki yüzde 17'luk değişimi önemli ölçüde açıklamaktadır. USDTRY döviz kuru borsa fiyatlarındaki % 5,3'lük değişimi önemsiz bir şekilde açıklamaktadır. Granger nedensellik testi BIST100 endeksinin para politikası haftalık repo faizi, 3 aylık Hazine bonosu faizi, M3 para arzı ve USDTRY döviz kuru ile nedensel bir ilişkisinin olmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper examines the effect of monetary policy on the stock exchange prices in Türkiye using monthly data for eighteen years (2006:12-2024:2). Data are taken from the Central Bank of the Republic of Türkiye and Turkish Statistical Institute. The method of data analyses used are Ordinary Least Square (OLS), Johansen Cointegratin test, and Granger causality test. BIST100 Index is used as a indicator for stock exchange prices while the explonatory variables included the Central Bank the Republic of Türkiye monetary policy weekly repo rate, 3 months Treasury bill rate, M3 money supply, and USDTRY foreign exchange rate. The cointegration test result determines that there is a long run relationship between monetary policy and stock exchange prices in Türkiye. The OLS regression result reveals that monetary policy weekly rate significantly explains % 0.4 changes of stock exchange prices in Türkiye. 3 months Treasury bill rate insignificantly explains % 0.1 changes of stock exchange prices. M3 money supply significantly explains % 17 changes of stock exchange prices. USDTRY foreign exchange rate insignificantly explains % 5.3 changes of stock exchange prices. The Granger causality test reveals that BIST100 index has no casual relationship with monetary policy weekly repo rate, 3 months Treasury bill rate, M3 money supply, and USDTRY foreign exchange rate.