Bibliyoterapiye dayalı okuma programının 7. sınıf öğrencilerinin akademik dayanıklılık ve okuduğunu anlama becerisi üzerindeki etkisi
The effect of the bibliotherapy-based reading program on 7th classroom students ofacademic endurance and reading comprehension skills
  1. Tez No: 910832
  2. Yazar: İHSAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bibliyoterapi, Okuduğunu Anlama Başarı Testi, Akademik Dayanıklılık, Bibliotherapy, Reading Comprehension Achievement Test, Academic Endurance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı Ağrı ilindeki 7. Sınıf kademesine devam eden öğrencilerin bibliyoterapi aldıktan sonra okuduğunu anlama başarı testi ve akademik dayanıklılıklarındaki farklılıkları incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden deneysel desen kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırma evrenini Ağrı ilindeki Şehit Uzman Çavuş Tuncer Doğan İmam Hatip Ortaokulu oluşturmuştur. Örneklem olarak okula kayıtlı 30 7. sınıf öğrencisi seçilmiş bunlardan rastegele yöntemle öğrenciler 15'er kişilik iki gruba ayrılarak deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur. Çalışmada Akademik Dayanıklılık Ölçeği, Okuduğunu Anlama Başarı Ölçeği ve Bibliyoterapi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda bibliyoterapi alan öğrencilerin ön-test ve son test puanlarında hem akademik dayanıklılık hem de okuduğunu anlama başarı testlerinde son test lehine artışlar olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda bibliyoterapi uygulamalarının öğrenci başarılarını artırdığı, bibliyoterapi alan öğrencilerin kendilerini akademik olarak daha dayanıklı tanımlayabildikleri görülmüştür. Bu bağlamda araştırma sonucunda bibliyoterapi uygulamanın derslerde daha fazla kullanılması, kullanımı için gerekli olan eğitimlerin sunulması ve araştırmanın farklı eğitim seviyelerinde ve farklı illerde tekrarlanıp geliştirilmesine ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the 7th district in Ağrı province. It is to examine the differences in reading comprehension achievement test and academic endurance of students who continue to the grade level after receiving bibliotherapy. The research was created by using experimental design from quantitative research methods. The research universe was created by a public school at Şehit Uzman Çavuş Tuncer Doğan Secondary School in Ağrı province. As a sample, 30 registered to the school 7. A class student was selected from among them by random method, students were divided into two groups of 15 people and an experimental and control group were formed. Academic Endurance Scale, Reading Comprehension Achievement Scale and Bibliotherapy were applied in the study. As a result of the research, it is observed that there are increases in the pre-test and post-test scores of students receiving bibliotherapy in favor of the final test in both academic endurance and reading comprehension achievement tests. As a result of the research, it has been seen that bibliotherapy applications increase student achievement, and students who receive bibliotherapy can describe themselves as academically more durable. In this context, as a result of the research, suggestions have been developed regarding the increased use of bibliotherapy practice in courses, the provision of trainings necessary for its use, and the repetition and development of the research at different educational levels and in different provinces.