Sıçanlarda LPS ile indüklenen deneysel sepsis modelinde probiyotiklerin kalp hasarı üzerine koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of probiotics on heart damage in the LPS-induced experimental sepsis model in rats
- Tez No: 910905
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp hasarı, LPS, probiyotik, sepsis, sıçan, Cardiac injury, LPS, probiotic, sepsis, rat
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sıçanlarda LPS ile indüklenen sepsis modelinde, sepsis kaynaklı kalp hasarına karşı probiyotiklerin koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma 24 adet erkek sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Gruplar Şam (n = 6), LPS (n = 6), Probiyotik (n = 6) ve LPS+Probiyotik (n = 6) olarak ayrıldı. Biyokimyasal olarak; dokuda, TNF- α, IL1 β, IL6, MDA, GSH, SOD, TAS, TOS, OSI serumda, TNF-a, IL1 β, IL6, CRP, CK-MB, cTn-I seviyeleri belirlendi. Doku histopatalojik olarak incelendi. Bulgular: Dokunun biyokimyasal incelemesinde; LPS+Probiyotik grubunda, LPS grubuna göre TNF-α, IL-6, IL-1β, TOS, OSI ve MDA seviyeleri belirgin şekilde düşük, TAS, GSH ve SOD seviyeleri belirgin şekilde yüksekti. Probiyotik grubuna göre, TNF-α ve IL-6 seviyeleri belirgin şekilde yüksek, TAS ve GSH seviyeleri belirgin şekilde düşüktü. LPS grubunda, şam, probiyotik ve LPS+Probiyotik gruplarına göre, TNF-α, IL-6, IL-1β, TOS, OSI ve MDA seviyeleri belirgin şekilde yüksek, TAS, GSH ve SOD seviyeleri ise belirgin şekilde düşüktü. Serumun biyokimyasal incelemesinde; LPS+Probiyotik grubunda, LPS grubuna göre, TNF-α, IL-1β, CK-MB ve cTn-I seviyeleri belirgin şekilde düşüktü. LPS grubunda, şam ve probiyotik gruplarına göre, TNF-α, IL-6, IL-1β, CK-MB, CRP ve cTn-I seviyeleri belirgin şekilde düşüktü. Histopatolojik incelemede LPS grubu, şam, LPS ve LPS+probiyotik gruplarına oranla bariz patolojik farklılıklar göstermektedir. Yaygın fibriler rüptürler, kardiyomiyosit çaplarında artış, ödem ve eritrosit birikimleri gözlemlenmiştir. Probiyotik+LPS grubunda, LPS grubuna kıyasla ödem belirtileri, korunmuş fibril yapısı ve infiltrasyon alanlarının düşüklüğü gözlemlenmiştir. Sonuç: LPS ile indüklenen sepsis modelinde, sepsis kaynaklı kalp hasarına karşı probiyotikler, oksidatif stres parametrelerinde olumlu etki göstermiş ve belirgin düzeyde sepsise karşı kalp kası hasarını azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the protective effect of probiotics against sepsis-induced cardiac damage in a rat model of sepsis induced by LPS. Material and Method: The study was conducted on 24 male rats. The groups were divided into Sham (n = 6), LPS (n = 6), Probiotic (n = 6), and LPS+Probiotic (n = 6). Biochemically, in the tissue, TNF-α, IL1β, IL6, MDA, GSH, SOD, TAS, TOS, and OSI levels were determined, and in the serum, TNF-α, IL1β, IL6, CRP, CK-MB, and cTn-I levels were determined. The tissue was examined histopathologically. Results: In the biochemical examination of the tissue, in the LPS+Probiotic group, TNF-α, IL-6, IL-1β, TOS, OSI, and MDA levels were significantly lower compared to the LPS group, while TAS, GSH, and SOD levels were significantly higher. Compared to the probiotic group, TNF-α and IL-6 levels were significantly higher, while TAS and GSH levels were significantly lower. In the LPS group, compared to the sham, probiotic, and LPS+Probiotic groups, the levels of TNF-α, IL-6, IL-1β, TOS, OSI, and MDA were significantly higher, while the levels of TAS, GSH, and SOD were significantly lower. In the biochemical examination of the serum, in the LPS+Probiotic group, compared to the LPS group, the levels of TNF-α, IL-1β, CK-MB, and cTn-I were significantly lower. In the biochemical examination of the serum, in the LPS+Probiotic group, compared to the LPS group, the levels of TNF-α, IL-1β, CK-MB, and cTn-I were significantly lower. In the LPS group, compared to the sham and probiotic groups, the levels of TNF-α, IL-6, IL-1β, CK-M Conclusion: İn the LPS-induced sepsis model, probiotics showed a positive effect on oxidative stress parameters and significantly reduced heart muscle damage caused by sepsis.