Katılım bankaları müşterilerinin kredi kartı kullanım tercihleri ve davranışları
Credit card usage preferences and behaviors of participation bank customers
- Tez No: 910947
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankası, Kredi Kartı Ürün Ve Hizmetleri, Kredi Kartı Kullanım Tercihleri, Participation Bank, Credit Card Products and Services, Credit Card Usage Preferences
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki katılım bankaları müşterilerinin kredi kartı kullanım tercihleri ve davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma betimsel bir araştırma modeline dayanmaktadır ve nicel veri toplama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, çevrimiçi anket tekniği ile toplanmış ve SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında belirlenen hipotezler arasında kredi kartı kullanma durumu ile yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, çalışma hayatı tecrübesi, medeni durum ve eğitim durumu arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankalarının müşterilerinden oluşmakta ve kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Örneklem, 18 yaş ve üzeri bireylerden oluşmakta olup, yaklaşık 200 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, kredi kartı kullanma durumu ile yaş arasında bazı anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Örneğin, 31-40 yaş grubundaki bireyler arasında iki kredi kartı kullanımı yaygındır. Ayrıca, kredi kartı kullanma durumu ile cinsiyet arasında da anlamlı farklar bulunmuştur. Erkek katılımcılar arasında iki kredi kartı kullanımı yaygınken, kadın katılımcılar arasında bir kredi kartı kullanımı öne çıkmaktadır. Yaş ile kredi kartı kullanma sayısı arasında anlamlı bir fark bulunmamış (X² = 9,408, p = 0,152) ancak, cinsiyet ile kredi kartı sayısı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (X² = 23,261, p = 0,000). Gelir düzeyi ile kredi kartı kullanma durumu arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Düşük gelir grubundaki katılımcılar arasında bir kredi kartı kullanımı yaygınken, yüksek gelir grubundaki katılımcılar arasında dört ve üzeri kredi kartı kullanımı yaygındır (X² = 32,613, p = 0,000). Ayrıca, kredi kartı kullanımının aylık harcamaları artırma durumu ile gelir düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (X² = 0,018, p = 0,991). Çalışma hayatı tecrübesi ile kredi kartı kullanma durumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, 12 yıl ve üzeri tecrübeye sahip katılımcılar arasında dört ve üzeri kredi kartı kullanımı yaygındır (X² = 17,855, p = 0,007). Eğitim durumu ile kredi kartı borcunu ödeme sıklığı arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Lisansüstü mezunlarının çoğunluğu kredi kartı borçlarını zamanında ödemektedir (X² = 7,944, p = 0,019). Medeni durum ile kredi kartı kullanma nedeni arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur. Evli katılımcılar genellikle nakit taşımama amacıyla kredi kartı kullanırken, bekar katılımcılar daha çok taksitli alışveriş için kredi kartı kullanmaktadır (X² = 6,613, p = 0,037). Bu araştırma, katılım bankaları müşterilerinin kredi kartı kullanma davranışlarını ve tercihlerini anlamak için önemli bulgular sunmaktadır. Çalışmanın bulguları, katılım bankalarının kredi kartı ürün ve hizmetlerini geliştirmeleri için yol gösterici nitelikte olabilir. Araştırma, kredi kartı kullanma durumları ile demografik ve sosyoekonomik faktörler arasındaki ilişkileri detaylı olarak ele almıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the credit card usage preferences and behaviors of participation banks customers in Turkey. The research is based on a descriptive research model and was conducted using the quantitative data collection method. Data were collected via online survey technique and analyzed using SPSS software. Among the hypotheses determined within the scope of the research, the relationships between credit card usage and age, gender, income level, working life experience, marital status and educational status were examined. The sample of the research consists of customers of participation banks operating in Turkey and was determined by convenience sampling method. The sample consists of individuals aged 18 and over, and approximately 200 participants were reached. According to the findings of the research, some significant relationships were detected between credit card usage status and age. For example, the use of two credit cards is common among individuals in the 31-40 age group. Additionally, significant differences were found between credit card usage status and gender. While the use of two credit cards is common among male participants, the use of one credit card stands out among female participants. There was no significant difference between age and the number of credit card uses (X² = 9.408, p = 0.152), but a significant difference was found between gender and the number of credit cards (X² = 23.261, p = 0.000). Significant relationships were also found between income level and credit card usage status. While the use of one credit card is common among participants in the low-income group, the use of four or more credit cards is common among participants in the high-income group (X² = 32.613, p = 0.000). Additionally, a significant relationship was found between whether credit card use increased monthly expenses and income level (X² = 0.018, p = 0.991). A significant relationship was found between working life experience and credit card usage, and the use of four or more credit cards is common among participants with 12 years or more of experience (X² = 17.855, p = 0.007). A significant relationship was also detected between education level and frequency of paying credit card debt. The majority of graduates pay their credit card debts on time (X² = 7.944, p = 0.019). A significant difference was also found between marital status and the reason for using a credit card. While married participants generally use credit cards to avoid carrying cash, single participants mostly use credit cards for installment shopping (X² = 6.613, p = 0.037). This research provides important findings to understand the credit card usage behaviors and preferences of participation banks customers. The findings of the study may provide guidance for participation banks to develop credit card products and services. The research examined in detail the relationships between credit card usage and demographic and socioeconomic factors.