Jinekolojik abdominal cerrahilerdepostoperatif ağrı tedavisinde erektör spinaplan bloğu, kuadratus lumborum bloğu vetransversus abdominis plan bloğuuygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of erector spinae plane block, quadratus lumborum block and transversus abdominis plane block in postoperative pain treatment in gynecological abdominal surgeries
- Tez No: 910986
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erektör spina plan bloğu, quadratus lumborum bloğu, transversus abdominis plan bloğu, bupivakain, morfin, Hasta kontrollü Analjezi (HKA), Erector spinae plane block, quadratus lumborum block, transversus abdominis plane block, bupivacaine, morphine, patient-controlled analgesia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Çalışmamızda laparotomik jinekolojik abdominal cerrahi uygulanacak hastalarda postoperatif ağrı tedavisi için erektör spina plan bloğu (ESPB), quadratus lumborum bloğu (QLB), transversus abdominis plan (TAP) bloğu uygulamalarının hasta kontrollü morfin tüketimi, postoperatif ağrı skoru, acil analjezik kullanımı, hasta memnuniyet skorları ve yan etkiler üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize ve çift kör olarak planlanan çalışmamıza, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu kararı ve hastaların yazılı bilgilendirilmiş onamı alındıktan sonra kadın hastalıkları ve doğum kliniği tarafından ASA skoru 1 ve 2, yaşları 18-69 arası olan ve jinekolojik abdominal cerrahi uygulanacak 80 hasta dahil edildi. Hastalar randomize ve çift kör olarak erektör spina plan bloğu (Grup E), quadratus lumborum bloğu (Grup Q), transversus abdominis plan bloğu (Grup T), kontrol grubu (Grup K) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Genel anestezi uygulanan hastalara cerrahi tamamlandıktan sonra ve ekstübasyondan önce olacak şekilde: Grup E'de: T12 seviyesinden toplam 40 ml %0,25 bupivakain (her bir taraf için 20 ml) ile bilateral ESP blok uygulandı. Grup Q'da: psoas major ile quadratus lumborum kasları arasına toplam 40 ml %0,25 bupivakain (her bir taraf için 20 ml) ile bilateral anterior QL blok uygulandı. Grup T'de: İç oblik ve transversus abdominis kasları arasındaki anatomik nörofasyal alana toplam 40 ml %0,25 bupivakain (her bir taraf için 20 ml) ile bilateral TAP blok uygulandı. Grup K'da: Yalnızca rutin intravenöz hasta kontrollü analjezi protokolü uygulandı. Tüm olguların hasta kontrollü morfin kullanmalarına izin verildi. Hastaların demografik verileri, postoperatif 1, 2, 6, 12, 24. saatlerde hemodinamik verileri, HKA yöntemi ile morfin tüketimi, istirahat ve hareket ile VAS değerleri, acil analjezik (meperidin) kullanımları, hasta memnuniyet skorları ve yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Grupların demografik ve hemodinamik verileri benzerdi. Postoperatif 1. ve 2. saatlerde istirahatte ve hareket ile ağrı skorlarının E grubunda Q ve T gruplarına kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu, ancak morfin tüketiminin blok uygulanan gruplar arasında benzer olduğu tespit edildi. Acil analjezik gereksiniminin Grup E, Grup Q ve Grup T de 1. Saatte kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu, buna karşın hasta memnuniyet skorlarının ve yan etkilerin gruplar arasında istatistiksel olarak fark göstermediği tespit edildi. Her ne kadar blok uygulanan gruplarda blok uygulanmayan kontrol grubuna göre daha düşük VAS ve morfin tüketimleri belirlenmiş olmasına karşın blok uygulanan E, Q ve T grupları arasında morfin tüketimleri açısından istatistiksel fark tespit edilemedi. Sonuç: Laparotomik abdominal jinekolojik cerrahilerde postoperatif ağrı tedavisi için erektör spina plan bloğunun, quadratus lumborum bloğu ve transversus abdominis plan bloğuna kıyasla daha düşük ağrı skorlarına sebep olduğu fakat postoperatif morfin tüketimleri açısından blok uygulanan gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Comparison of erector spinae plane block, quadratus lumborum block and transversus abdominis plane block in postoperative pain treatment in gynecological abdominal surgeries Objective: Our study aimed to compare the effects of erector spinae plane block (ESPB), quadratus lumborum block (QLB), and transversus abdominis plane (TAP) block on patient-controlled morphine consumption, postoperative pain score, emergency analgesic use, patient satisfaction scores, and side effects for postoperative pain management in patients undergoing open gynecologic abdominal surgery. Materials and Methods: Our prospective, randomized and double-blind study was planned after the decision of the Ethics Committee of the Faculty of Medicine of Çukurova University and the written informed consent of the patients were obtained. 80 patients with ASA scores of 1 and 2, aged between 18-69 and undergoing gynecological abdominal surgery were included in the gynecology and obstetrics clinic. The patients were randomly and double-blindly divided into 4 groups as erector spinae plane block (Group E), quadratus lumborum block (Group Q), transversus abdominis plane block (Group T), and control group (Group K). In the patients who underwent general anesthesia, after the completion of surgery and before extubation: In Group E: ESP block was applied with a total of 40 ml of 0.25% bupivacaine (20 ml for each side) at the T12 level bilaterally. In Group Q: bilateral anterior QL block was applied with a total of 40 ml of 0.25% bupivacaine (20 ml for each side) between the psoas major and quadratus lumborum muscles. In Group T: bilateral TAP block was applied with a total of 40 ml of 0.25% bupivacaine (20 ml for each side) to the anatomic neurofascial area between the internal oblique and transversus abdominis muscles. In Group K: Only routine intravenous patient-controlled analgesia protocol was applied. All patients were allowed to use patient-controlled morphine. Demographic data of the patients, hemodynamic data at postoperative 1, 2, 6, 12, and 24th hours, morphine consumption with the PCA method, VAS values at rest and with movement, emergency analgesic (meperidine) use, patient satisfaction scores, and side effects were recorded. Results: The demographic and hemodynamic data of the groups were similar. It was found that the pain scores at rest and with movement were significantly lower in the E group compared to the Q and T groups at the 1st and 2nd hours postoperatively, but the morphine consumption was similar between the block groups. It was found that the need for emergency analgesics was statistically significantly lower in Group E, Group Q and Group T at the 1st hour compared to the control group, whereas patient satisfaction scores and side effects did not show statistically significant differences between the groups. Although lower VAS and morphine consumptions were determined in the block-applied groups compared to the control group without block, no statistical difference was detected in terms of morphine consumption between the block-applied E, Q and T groups. Conclusion: It was concluded that the erector spinae plane block caused lower pain scores compared to the quadratus lumborum block and transversus abdominis plane block for postoperative pain management in patients undergoing open abdominal gynecological surgeries, but there was no significant difference between the block groups in terms of postoperative morphine consumption.