Görünmeyen parmak izlerinin vakum metal çökeltme tekniği ile belirlenmesi
Visualization of latent prints by using metal deposition technique
  1. Tez No: 91105
  2. Yazar: MEHMET AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Metal coating, latent fingerprint, metal deposition, poliethylen, non porous surface
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Görünmeyen Parmak İzlerinin Vakum Metal Çökeltme Tekniği ile Belirlenmesi Bu çalışmada özellikle diğer yöntemlerin başarısız olduğu sudan etkilenmiş izleri, banknot, düz deri yüzeyler, polietilen çantalar, fotoğrafik negatifler ve baskılar ile cam gibi maddeler üzerindeki görünmeyen parmak izlerini belirleyecek metotlar uygulanarak geliştirilmiştir. İncelenen yüzey üzerinde çok ince bir metal tabakası oluşturmak için havasız ortamda altın buharlaştırılıp Aynı şekilde ikinci bir kat çinko oluşturulur. Altın tabaka tüm yüzeye çökelir ve parmak izi kalıntılarına nüfuz eder. Çinko seçici olarak altın üzerine çökelir, parmak izi kalıntılarına çökelmez. Çizgiler şeffaf kalırken arka plan çinko ile kaplanmış olur. Bu çalışmada çeşitli yüzeyler üzerinde bırakılmış 425 adet görünmez parmak izi kullanılarak ; Altın ve çinko kombinasyonu kullanılarak, toplam izlerde % 78 oranında karşılaştırmaya elverişli olarak parmak izinin geliştirildiği, bu oranın bakır elementi kullanıldığında % 68, magnezyum elementi kullanıldığında % 72, gümüş elementi kullanıldığında ise % 62 olduğu görülmüştür. Yöntem, suya maruz kalmış izlerde % 64, banknot ve sentetik kumaşlar üzerindeki izlerde % 57, değişik tarihlerde bırakılmış izlerde % 80 ve siyanoakrilat ve parlaklık araştırmasından sonra Vakum Metal Çökeltme tekniği uygulanmasında % 86 oranında başarılı olmuştur.149 Vakum Metal Çökeltme tekniğinin ilk maliyetinin pahalı ancak bir çok yöntemin başaramadığı durumlarda bazı parmak izi detaylarını tespit edebildiği görülmüştür. Siyanoakrilat geliştirici, sonra parlaklık boyaması uygulamalarının ardından Metal Çökeltmesi Uygulamasının daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür..Anahtar Sözcükler : Vakum kaplama, görünmeyen parmak izi, metal çökeltme, polietilen, gözeneksiz yüzey
Özet (Çeviri)
Visualization Of Latent Prints By Using Metal Deposition Technique This method is developed especially for the enhancement of the latent prints impressed by water, or for enhancing the prints on banknotes, on leather surfaces, on poliethylen bags, on photo negatives and on photo prints, or on glass, in place of others that failed in visulization of latent prints on these surfaces. Firstly, gold particles are evaporated in an airless chamber to create a thin metal layer on the surface which will be examined. In the same manner, a zinc layer is formed on the surface in the second step. Golden layer is deposited on the surface and it penetrates in latent print residues. While friction ridges remain visible, the surface is coated by zinc. In this study, with the examination of 425 latent prints on various surfaces; It has been found out that, by making use of gold and zinc combination, among all latent prints, % 78 of them were enhanced as comparable fingerprints; this ratio was % 68 when copper element was used, % 72 when magnesium element was used and % 62 when silver element was used. The application of metal deposition technique has % 64 of success on the materials impressed by water, % 57 of success on banknotes and synthetic clothes, % 80 of success on materials that were left on different dates, and % 86 of success if it is performed after the application of cyanoacrylate and flouresence examination. The establishment of metal deposition in vacuo is very expensive, however it helps us to find out the details in case the other methods are not successful. It is concluded that, after the application of cyanoacrylate and flouresence examination, metal depositioning gives better results.