Sardunya bitkisindeki (Pelargonium zonale) kurşuni küf(Botrytis cinerea Pers.) hastalığının mücadele olanakları
Control possibilities of gray mold disease (Botrytis cinerea Pers.) in geranium plant (Pelargonium zonale)
  1. Tez No: 911115
  2. Yazar: AZİZ BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU COŞKUNTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sardunya, Botrytis cinerea, Kurşuni Küf, Kimyasal Kontrol, Biyolojik Kontrol, Bitki Ekstraktı, Geranium, Botrytis cinerea, Grey Mould, Chemical Control, Biological Control, Plant Extract
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada Yalova İli'nde dış mekan süs bitkisi olarak yetiştiriciliği yapılan sardunya bitkisinde (Pelargonium zonale) zarara yola açan kurşuni küf hastalığı etmeni Botrytis cinerea Pers. ele alınmıştır. Bu amaçla kimyasal fungisit olarak cyprodinil (%37,5) + fludioxonil (%25) aktif maddeli bir fungisit, botanik olarak tea tree oil (222,5g/l) ve biyolojik fungisitlerden Trichoderma harzianum Rıfai (Irk Krl – AG2 400 Milyon spor/g) ve Bacillus amyloliquefaciens (MBI 600 >5,5 x 1010 cfu/g ırkı)'in ticari preparatlarının kurşuni küf hastalığına karşı etkililikleri araştırılmıştır. Deneme kurşuni küf hastalığına karşı hassas olduğu gözlemlenen dik sardunya (P. zonale) çeşidinde, saksı koşullarında, tesadüf parselleri deneme deseninde standart ilaç deneme metotlarına göre, yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yürütülmüştür. Denemede bu çeşitten izolasyonu yapılmış ve patojen olduğu bilinen B. cinerea izolatına ait 5 x 105 spor/ml yoğunluğundaki spor süspansiyonu kullanılmıştır. İlk ilaçlamalar patojen inokulasyonundan iki gün sonra gerçekleştirilmiştir. İkinci ilaçlama ve sonraki uygulamalara birer hafta arayla, deneme sonuna kadar devam edilmiştir. Deneme sonucunda, kimyasal fungisit hastalığın kontrolünde en yüksek etkiyi (%80,9) göstermiş, bunu sırasıyla botanik fungisit (%56,5) ve biyolojik fungisitler B. amyloliquefaciens MBI 600 >5,5 x 1010 cfu/g ırkı (%27,1), T. harzianum Rıfai Irk Krl – AG2 (%21,1) izlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Botrytis cinerea Pers. Fr, the causal agent of lead mould disease, which causes damage to geranium (Pelargonium zonale), which is cultivated as an outdoor ornamental plant in Yalova Province: Fr was investigated. For this purpose, chemical fungicide cyprodinil (37,5%) + fludioxonil (25%), botanical fungicide tea tree oil (222,5g/l) and biological fungicides Trichoderma harzianum Rıfai (race Krl - AG2 400 million spores/g) and Bacillus amyloliquefaciens (race MBI 600 >5,5 x 1010 cfu/g) commercial preparations were investigated for their efficacy against leady mildew disease. The experiment was carried out by spraying the green parts of upright geranium (P. zonale) cultivar, which was observed to be susceptible to lead mildew disease, under potted conditions, according to the standard pesticide trial design in a random plots experimental design. In the experiment, 5 x105 spore/ml spore suspension of B. cinerea isolate, which was isolated from this variety and known to be pathogenic, was used. The first spraying was carried out two days after the pathogen inoculation. The applications after the second spraying were continued with one week intervals until the end of the experiment. As a result of the experiment, chemical fungicide showed the highest effect (80.9%) in controlling the disease, followed by botanical fungicide (56.5%) and biological fungicides B. amyloliquefaciens MBI 600 race (27.1%), T. harzianum Rifai Race Krl - AG2 (21.1%).