Karabük Eğitim ve araştırma hastanesi çalışanlarının uyuz hastalığı hakkındakı bilgi,tutum ve davranış düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes, and behaviors of the employees of Karabük education and research Hospital regarding scabies
- Tez No: 911148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE İNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Uyuz, Aile Hekimliği, Bulaşıcı Hastalıklar
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışmamızda Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi personelinin uyuz hakkında bilgi düzeylerini ölçmek, tutum ve davranışlarını değerlendirmek; hastane çalışanlarında uyuz hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Araştırma kesitsel tipte bir anket çalışmasıdır. Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan çalışanlara 01.04.2024-01.06.2024 tarihleri arasında anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket 3 bölümden ve toplamda 50 sorudan oluşmaktadır. Birinci bölüm: Yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu gibi sosyodemografik özellikler ile kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar gibi kişisel sağlık bilgilerini içeren 9 tane çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. İkinci bölüm: Uyuz hastalığının risk faktörlerini sorgulayan 5 sorudan oluşmaktadır. Üçüncü bölüm: Hastanedeki çalışanların uyuz hastalığı konusunda bilgi, tutum ve davranış düzeylerinin değerlendirildiği 30 sorudan oluşmaktadır. Verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 35,89±3,13 yıldır. Bireylerin %58,3'ü kadın, %66,0'sı evli, %48,3'ünün gelirinin giderine eşit olduğu, %94,0'ünün çekirdek bir aileye sahip olduğu, %54,0'ünün ön lisans/lisans mezunu, %51,3'ünün hiç sigara kullanmadığı, %83,3'ünün il merkezinde yaşadığı tespit edildi. Aynı hanede yaşayan kişi sayısı ortalaması 3,13±1,20 idi. Katılımcıların %30,0'unun doktor, %36,7'sinin hemşire/ebe/sağlık memuru, %12.3'ünün Tıbbi Sekreter, %7.7'sinin Hasta bakıcı/temizlik personeli ve %4.3'ünün Büro Çalışanı (mutemet, evrak kayıt vb.) olduğu bulunmuştur. Çalışanlardan %47,0'sinin görevi gereği nöbet tuttuğu tespit edildi. Katılımcıların %24,0'ünün ise en az bir kronik hastalığı vardı. En sık bulunan hastalıklar Hipertansiyon (%7,3), gastrointestinal sistem hastalıkları (%5,3), Diyabetes mellitus (%3,0) ve Akciğer Hastalıkları (%3,0) olarak belirlendi.Düzenli ilaç kullanan katılımcıların oranı ise%22,0 olarak bulundu. Katılımcıların bir günde ortalama 31,59±28,13hasta ile temasettiği,%6,3'ünün bilinen bir cilt hastalığının olduğu, %1,3'ünün daha önce uyuzhastalığı geçirdiği, %69,7'sinin görevigereği hasta ile temas ettiği,temasedenlerin %98,1'inin görevigereği yabancı uyruklu hastalarla temasınınolduğu,%87,1'inin hasta ile temasında eldiven kullandığı ve %97,6'sının hasta temasısonrası ellerini yıkadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamızda cinsiyet ve medeni durum gibi demografik değişkenlerin bilgi düzeyi üzerinde belirgin bir etkisi bulunmazken, eğitim düzeyinin bilgi seviyesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Doktorlar ve hemşire/ebe/sağlık memurları, uyuzun bulaşma yolları, etkenin dış ortamda hayatta kalma süresi ve hastalığın belirtileri hakkında nispeten yüksek doğru cevap oranlarına sahipken, diğer sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda, Scabies hastalığına ilişkin bilgi düzeyinin sağlık çalışanları arasında meslek gruplarına göre farklılık gösterdiği ortaya koyulmuştur. Doktorlar, hemşire/ebe/sağlık memurları ve diğer sağlık çalışanlarına kıyasla daha yüksek bilgi düzeyine sahipken, özellikle hasta ile doğrudan temasta bulunan çalışanların bilgi seviyelerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu durum, sağlık çalışanlarının eğitim düzeyleri ve mesleki deneyimlerinin bilgi seviyelerine olumlu katkı sağladığını göstermektedir. Çalışmamızda gözlenen yüksek doğru cevap oranları, Türkiye'deki sağlık çalışanlarının eğitim düzeyinin ve bilgi erişim olanaklarının bu hastalık hakkındaki farkındalıklarına katkıda bulunduğunu işaret etmektedir. Sonuç olarak, çalışmamız, sağlık çalışanlarının uyuz gibi bulaşıcı hastalıklara dair bilgi düzeylerini artırmak adına daha kapsamlı ve güncel eğitim programlarının gerekliliğini vurgulamaktadır. Eğitim müfredatlarının gözden geçirilmesi, özellikle de bulaşıcı hastalıkların bulaşma yolları, belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi; sağlık çalışanlarının bilgi seviyelerini artırarak halk sağlığı üzerinde daha olumlu etkiler oluşturabilir. Sağlık kurumları tarafından sunulacak sürekli eğitim programları ve bilgi güncelleme olanakları, hem bireysel hem de toplumsal sağlığı koruma açısından önemli bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to measure the knowledge level of Karabük Education and Research Hospital staff about scabies, to evaluate their attitudes and behaviors; and to raise awareness about scabies among hospital employees. Materials and Methods: The study is a cross-sectional survey study. The survey was conducted between 01.04.2024 and 01.06.2024 among employees working at Karabük Education and Research Hospital. The survey consists of 3 sections and a total of 50 questions. The first section: It consists of 9 multiple choice questions including sociodemographic characteristics such as age, gender, marital status, education status, and personal health information such as chronic diseases and medications used. The second section: It consists of 5 questions questioning the risk factors of scabies. The third section: It consists of 30 questions evaluating the knowledge, attitude and behavior levels of hospital employees about scabies. Statistical analysis of the data was performed. Findings: The average age of the participants is 35.89±3.13 years. It was found that 58.3% of the individuals were female, 66.0% were married, 48.3% had an income equal to their expenses, 94.0% had a nuclear family, 54.0% had an associate degree/bachelor's degree, 51.3% had never smoked, and 83.3% lived in the city center. The average number of people living in the same household was 3.13±1.20. It was found that 30.0% of the participants were doctors, 36.7% were nurses/midwives/health officers, 12.3% were medical secretaries, 7.7% were patient caregivers/cleaning personnel, and 4.3% were office workers (trustee, document recorder, etc.). It was found that 47.0% of the employees were on duty due to their duties. 24.0% of the participants had at least one chronic disease. The most common diseases were determined as hypertension (7.3%), gastrointestinal system diseases (5.3%), diabetes mellitus (3.0%) and lung diseases (3.0%). The rate of participants using regular medication was found to be 22.0%. It was concluded that the participants came into contact with an average of 31.59±28.13 patients a day, 6.3% had a known skin disease, 1.3% had scabies before, 69.7% came into contact with patients due to their duties, 98.1% of those who came into contact had contact with foreign patients due to their duties, 87.1% used gloves during contact with patients and 97.6% washed their hands after contact with patients. In our study, demographic variables such as gender and marital status did not have a significant effect on the level of knowledge, while it was observed that the level of education had a positive effect on the level of knowledge. While doctors and nurses/midwives/health officers had relatively high correct answer rates about the transmission routes of scabies, the survival time of the agent in the external environment and the symptoms of the disease, it was observed that the knowledge level of other healthcare professionals was lower. Conclusion: Our study revealed that the knowledge level about Scabies disease differed among healthcare professionals according to their professional groups. While doctors had higher knowledge levels compared to nurses/midwives/health officers and other healthcare professionals, it was determined that especially the knowledge levels of employees who are in direct contact with the patient were higher. This situation shows that the education levels and professional experiences of healthcare professionals contribute positively to their knowledge levels. The high correct answer rates observed in our study indicate that the education level and information access opportunities of healthcare professionals in Turkey contribute to their awareness about this disease. In conclusion, our study emphasizes the need for more comprehensive and up-to-date training programs in order to increase the knowledge level of healthcare professionals about infectious diseases such as scabies. Reviewing training curricula, especially providing detailed information about the transmission routes, symptoms and protection methods of infectious diseases; It can create more positive effects on public health by increasing the knowledge level of health workers. Continuous education programs and information update opportunities to be provided by health institutions will be an important step in protecting both individual and social health. Keywords : Scabies, Family Medicine, Infectious Diseases Scientific Code : 1004