Sıçanlarda çekal ligasyon ve delme ile oluşturulan sepsis modelinde sülfasalazinin böbrek hasarına etkisi
Effect of sulfasalazine on kidney damage in sepsis model induced by cecal ligation and puncture rats
  1. Tez No: 911315
  2. Yazar: ZEYNEP ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Böbrek Hasarı, Çekal Ligasyon ve Delme, Sepsis, Sülfasalazin, Acute Kidney İnjury, Cecal Ligation and Puncture, Sepsis, Sulfasalazine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sepsis, toksik özellik gösteren inflamatuvar yanıtın doku ve organlara hasar vermesiyle ortaya çıkan patolojik durumdur. Sepsise yönelik uygulanan tedavilerde anti-inflamatuvar yaklaşımlar önemli yer tutmaktadır. Crohn hastalığı ve ülseratif kolitin tedavisinde kullanılan sülfasalazin (SFZ)'nin anti-inflamatuvar etkisi İn vitro ve İn vivo birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmada, sıçanlarda Çekal Ligasyon ve Delme (CLP) yöntemiyle oluşturulan deneysel sepsis modelinde SFZ'nin böbrek hasarına etkisi araştırılmıştır. Her grupta 10 hayvan olacak şekilde toplam 40 adet erkek Sprague Dawley sıçan 4 gruba ayrılmıştır (Sham-kontrol, CLP, CLP+SFZ50, CLP+SFZ250). Sham-kontrol grubundaki hayvanlara CLP uygulanmadan çekum manipüle edildi. CLP uygulanan sıçanların karın orta hattından bir kesi yapılarak çekuma ulaşıldı. Çekum 2 cm distalden bağlandıktan sonra 21 G iğne ile toplam 2 defa delinip fekal içeriğin karın boşluğuna yayılması sağlandı. 2 farklı tedavi grubuna CLP sonrası, SFZ'nin 50 ve 250 mg/kg olmak üzere iki dozu uygulandı. CLP uygulandıktan 24 sonra sıçanlar sakrifiye edip, kan ve böbrek dokusu örnekleri alındı. Hayvanların serumlarından Kan üre azotu (BUN), kreatinin (Cre), tümör nekroz faktör alfa (TNF-α), interlökin-1 beta (IL-1β), interlökin-18 (IL-18), nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) ve böbrek hasarı molekül-1 (KIM-1) seviyeleri incelendi. Hayvanların böbreklerindeki hasar histopatolojik olarak değerlendirildi. Sham-kontrol grubuna göre CLP grubunda serum BUN, Cre, TNF-α, IL1β, IL-18, NGAL, KIM-1 seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi (p0,05). Sham-kontrol grubuna göre CLP Grubunda böbrek dokusunda histopatolojik hasar anlamlı olarak arttı (p0,05). CLP grubunda artan serum BUN, Cre, TNF-α, IL-1β, IL-18, NGAL, KIM-1 seviyeleri ve histopatolojik hasar sülfasalazin uygulanan her iki grupta (CLP+SFZ50, CLP+SFZ250) istatistiksel olarak anlamlı azalma gösterdi (p0,05).Biz bu tez çalımasında SFZ'nin 2 farklı dozunun (50 mg/kg ve 250 mg/kg) CLP ile oluşturulan deneysel sepsis modelinde inflamasyonu ve böbrek hasarını azaltarak koruyucu özellik gösterdiğini bulduk.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a pathologic condition that occurs when a toxic inflammatory response damages tissues and organs. Anti-inflammatory approaches have an important place in the treatment of sepsis. The anti-inflammatory effect of sulfasalazine (SFZ) used in the treatment of Crohn's disease and ulcerative colitis has been shown in many in vitro and in vivo studies. In this study, the effect of SFZ on renal damage in an experimental sepsis model induced by cecal ligation and puncture (CLP) method in rats was investigated. A total of 40 male Sprague Dawley rats were divided into 4 groups (Sham-control, CLP, CLP+SFZ50, CLP+SFZ250) with 10 animals in each group. The cecum was manipulated without CLP in the sham-control group. The cecum was accessed by making an incision in the midline of the abdomen of the CLP rats. After the cecum was ligated 2 cm distally, it was punctured 2 times with a 21 G needle and the fecal content was allowed to spread into the abdominal cavity. In 2 different treatment groups, two doses of SFZ (50 and 250 mg/kg) were administered after CLP. The rats were sacrificed 24 hours after CLP and blood and kidney tissue samples were collected. Blood urea nitrogen (BUN), creatinine (Cre), tumor necrosis factor alpha (TNF-α), interleukin-1 beta (IL-1β), interleukin-18 (IL-18), neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) and kidney injury molecule-1 (KIM-1) levels were determined in the serum of the animals. The damage in the kidneys of the animals was evaluated histopathologically. Serum BUN, Cre, TNF-α, IL-1β, IL-18, NGAL, KIM-1 levels were significantly increased in CLP group compared to sham-control group (p0,05). Histopathological damage in kidney tissue was significantly increased in CLP group compared to sham-control group (p0,05). Increased serum BUN, Cre, TNF-α, IL-1β, IL-18, NGAL, KIM-1 levels and histopathological damage in CLP group showed a statistically significant decrease in both groups (CLP+SFZ50, CLP+SFZ250) treated with sulfasalazine (p0,05).In this thesis study, we found that 2 different doses of SFZ (50 mg/kg and 250 mg/kg) showed protective properties by reducing inflammation and kidney damage in the experimental sepsis model induced by CLP.